Varför ser jag “FBI Surveillance Van” i min Wi-Fi-lista?

0
89
Dioph/Shutterstock.com figur>

Om du försöker ansluta till en Wi-Fi-åtkomstpunkt och du ser “FBI Surveillance Van” i din SSID-lista, borde du vara orolig? Finns det en FBI skåpbil utanför din dörr? Vi kommer till botten med denna förvånansvärt vanliga situation.

Det är ett praktiskt skämt

Om du ser “FBI Surveillance Van,” “FBI Van,” “NSA Van,” eller “Polisövervakningsbil” på din lista över Wi-Fi-routrar eller åtkomstpunkter, oroa dig inte: Det är bara någon i närheten som spelar ett praktiskt skämt. Det här skämtet har sitt ursprung i Wi-Fis tidiga dagar på 2000-talet eftersom det hänger ihop med en vanlig rädsla för att någon kanske lurar i närheten och tittar på dig. I början av Wi-Fi använde vissa människor också läskiga SSID-namn som ett avskräckande medel för att hindra människor från att ansluta till sina öppna (ej lösenordsskyddade) Wi-Fi-åtkomstpunkter.

RELATERATDe bästa roliga Wi-Fi-namnen för din nya router

Hur är detta möjligt? Ett Wi-Fi-nätverksnamn kallas ett SSID (förkortning av “Service Set Identifier”), och människor kan ange vilket SSID de vill i inställningarna för sin Wi-Fi-router eller hotspot. Eftersom alla i närheten som ansluter till Wi-Fi kan se dessa SSID:n (såvida de inte är dolda), använder vissa människor dem som ett allmänt tillfälle att knäcka ett skämt, till exempel “Pretty Fly for a Wi-Fi.”

Ibland får dessa SSID-skämt människor i trubbel: 2014 försenade tjänstemän ett flyg på grund av ett terrorismskämt i ett Wi-Fi-hotspotnamn. Liknande händelser inträffade med en skämtreferens till en brandfarlig telefon 2016 och en skämtbombreferens 2020.

Annons

Det finns andra faror med att använda den här typen av skämt i sammanhang med människor som kan ta det på allvar. Faktum är att ett SSID som heter “FBI_SURVEILLANCE_VAN” gjorde nyheterna 2011 i relation till en tonåring som planerade en våldsam händelse. Detta inspirerade till en lång diskussion om Techdirt och ett inlägg på Gawker om huruvida det är klokt att döpa din router till “FBI Surveillance Van,” även om du tycker att det är roligt.

Men vet vi verkligen att det är ett skämt?

Som sett ovan känner vi redan till “FBI Surveillance Van” SSID är ett skämt baserat på många kulturella bevis på internet (se till exempel de dussintals frågorna om det på Quora). Men utöver det, finns det ett annat sätt att veta att det bara är ett skämt?

Som tur är, ja. Poängen med brottsbekämpande övervakning är att hålla ett öga på en misstänkt, ofta i hemlighet, med hjälp av en taktik som kallas hemlig övervakning. Anledningen till att de håller övervakningen hemlig är för att det kan förändra den misstänktes beteende om den misstänkte visste att de blev övervakade.

RELATEDVarför du inte bör vara värd för ett öppet Wi-Fi-nätverk utan ett lösenord

Så om en FBI skåpbil parkerades i närheten och i hemlighet tittade på någon, skulle de offentligt tillkännage det med ett uppenbart Wi-Fi SSID-namn? Nej. Dessutom, om de påstådda FBI-agenterna inne i denna hypotetiska övervakningsbil behövde tillgång till internet, skulle de få det via en Wi-Fi-router i deras skåpbil? Nej, de skulle sannolikt använda ett alternativt, säkert sätt att göra det som inte förlitade sig på konsumentteknik—eller helt enkelt använda mobilt internet. De behöver inte tillhandahålla Wi-Fi-åtkomst till ditt grannskap.

Sedan är det frågan om FBI:s val av själva övervakningsfordonet. Utför FBI verkligen övervakning från en skåpbil som vi ser i filmer? Möjligen, men detta konto från 2008 från NPR beskriver övervakning som mestadels sker från vanliga bilar, och ibland till fots. Det lilla bevis vi har visar att de använde minst en skåpbil på 1980-talet, men det var före den moderna digitala kommunikationseran.

Så även om vi inte definitivt kan säga att FBI inte är spionerar på dig kan vi säga så här: Om de är det, har det ingenting att göra med ett namn i din Wi-Fi-lista. Håll dig säker där ute!

LÄS NÄSTA

  • › Använder du Wi-Fi för allt? Här är varför du inte borde
  • › Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad
  • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner
  • › Så här gör Mozilla Thunderbird comeback 2022
  • › Googles Pixel 6a och Pixel 7 ser ut som de bästa telefonerna hittills
  • › Recension av MSI Clutch GM41 lättvikts trådlös mus: mångsidig fjädervikt