Uitgelegd: waarom frustratie 50 jaar later in Okinawa blijft hangen

0
56

VS Korps Mariniers Sgt. Mike Anglen uit Turner, Oregon, midden, staat bovenop een klif als Sgt. Bryan Wallace uit Pikin, Illinois, wacht op zijn beurt voor hun abseilenoefening in Jungle Warfare Training Center in Camp Gonsalves, in het noorden van Okinawa, Japan, op 8 februari 2002. (AP Foto)

Okinawa op zondag markeert de 50e verjaardag van zijn terugkeer naar Japan op 15 mei 1972, die een einde maakte aan 27 jaar Amerikaans bewind nadat een van de bloedigste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog was uitgevochten op het Zuid-Japanse eiland.

De dag wordt gemarkeerd met meer bitterheid dan vreugde in Okinawa, dat nog steeds gebukt gaat onder een zware Amerikaanse militaire aanwezigheid en nu steeds meer Japanse troepen ziet worden ingezet te midden van toenemende spanningen in China.

The Associated Press neemt een kijkje op de frustratie die nog steeds voortduurt in Okinawa, 50 jaar nadat het terugkeerde naar Japan.

WAT GEBEURDE ER AAN HET EINDE VAN WO II?

https://images.indianexpress. com/2020/08/1×1.png

Het beste van Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 16 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Modi in Lumbini: het boeddhisme biedt India een culturele ingang in Nepal – het …Premium

De boze jonge brigade van Sharad "Mr Congeniality" Pawar

Premium

Uitgelegd: hoe de hittegolf opnieuw door India raastMore Premium Stories >>

In hun streven naar het vasteland van Japan landden Amerikaanse troepen op 1 april 1945 op het hoofdeiland van Okinawa.

De strijd duurde tot eind juni, waarbij ongeveer 200.000 mensen omkwamen, van wie bijna de helft inwoners van Okinawa, onder wie studenten en slachtoffers van massale zelfmoorden op bevel van het Japanse leger.

Okinawa werd opgeofferd door het Japanse keizerlijke leger om het vasteland te verdedigen, zeggen historici. De eilandengroep bleef 20 jaar langer onder Amerikaanse bezetting dan het grootste deel van Japan, tot 1972.

n deze foto, geleverd door de Amerikaanse kustwacht, vestigen Amerikaanse invasietroepen op 13 april 1945 een bruggenhoofd op het eiland Okinawa, ongeveer 350 mijl van het Japanse vasteland. (AP)

WAAROM WERD OKINAWA BEZET?

Het Amerikaanse leger erkende het strategische belang van Okinawa voor de veiligheid in de Stille Oceaan en was van plan zijn troepenaanwezigheid te handhaven om Rusland en het communisme in de regio af te schrikken.

Een besluit uit 1946 van de opperbevelhebber van de geallieerde mogendheden, generaal Douglas MacArthur, scheidde Okinawa en verschillende andere afgelegen eilanden in het zuidwesten van de rest van Japan, wat de weg vrijmaakte voor de Amerikaanse heerschappij na 28 april 1952, toen het verdrag van San Francisco van kracht werd, waarmee een einde kwam aan de zevenjarige Amerikaanse bezetting in de rest van Japan.

Volgens de prefectuurarchieven van Okinawa vertelde keizerlijk adviseur Hidenari Terasaki MacArthur van keizer Hirohito's “mening” dat de Amerikaanse militaire bezetting van Okinawa de zorgen over Rusland moet blijven wegnemen.

De economische, educatieve en sociale ontwikkeling in Okinawa bleef achter. achter toen Japan een naoorlogse economische opleving doormaakte die werd geholpen door lagere defensie-uitgaven als gevolg van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Okinawa.

HOE HERINNEREN OKINAWANS DE V.S. REGELING?

< p>Tijdens de Amerikaanse heerschappij gebruikten de Okinawanen de dollar en volgden ze de Amerikaanse verkeerswetten, en voor reizen tussen Okinawa en het vasteland van Japan waren paspoorten vereist.

De basisafhankelijke economie belemmerde de groei van de lokale industrie. De lokale regering van Okinawa had weinig beslissingsbevoegdheid en de autoriteiten hadden geen toegang tot het strafrechtelijk onderzoek van Amerikaanse militairen.

Eisen om terug te keren naar Japan steeg in de late jaren 1950 in Okinawa vanwege de confiscatie van lokaal land voor Amerikaanse bases.

Veel inwoners van Okinawa eisten belastinghervormingen, loonsverhogingen en betere socialezekerheidsstelsels om de ongelijkheden tussen Okinawa en de rest van Japan te corrigeren.

Maar de vertraagde terugkeer, de zware Amerikaanse militaire aanwezigheid en slecht beheerde ontwikkelingsfondsen van de centrale regering hebben belemmerde de economische ontwikkeling van het eiland, zeggen experts.

WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE PROBLEMEN VAN OKINAWA VANDAAG?

Velen op Okinawa hadden gehoopt dat de terugkeer van het eiland naar Japan de economie en de mensenrechtensituatie zou verbeteren. Een jaar voor de terugval diende de toenmalige leider van Okinawa, Chobyo Yara, een petitie in om de centrale regering van Japan te vragen het eiland vrij te maken van militaire bases. een bilateraal veiligheidspact en 70% van de militaire faciliteiten bevinden zich op Okinawa, dat slechts 0,6% van het Japanse land uitmaakt. De last is toegenomen van minder dan 60% in 1972 omdat onwelkome Amerikaanse bases van het vasteland werden verplaatst.

Het gemiddelde gezinsinkomen van Okinawa is het laagste en de werkloosheid is het hoogste van de 47 in Japan prefecturen. Als land dat door het Amerikaanse leger is ingenomen, wordt teruggegeven aan de prefectuur voor ander gebruik, zou het drie keer meer inkomsten voor Okinawa opleveren dan het eiland nu van bases verdient, zei Okinawa-gouverneur Denny Tamaki.

Vanwege de Amerikaanse bases wordt Okinawa geconfronteerd met lawaai, vervuiling, vliegtuigongevallen en misdaad in verband met Amerikaanse troepen, zei Tamaki. Uit een recent NHK-televisieonderzoek bleek dat 82% van de respondenten in Okinawa bang was om het slachtoffer te worden van basisgerelateerde misdaad of ongelukken.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Het grootste knelpunt tussen Okinawa en Tokio is het aandringen van de centrale regering dat een Amerikaanse marinebasis in een drukke buurt, het Futenma-luchtstation, naar Okinawa moet worden verplaatst in plaats van naar elders te verhuizen, zoals door veel Okinawanen wordt geëist. Tokio en Washington kwamen aanvankelijk overeen in 1996 om het station te sluiten nadat de verkrachting van een schoolmeisje door drie Amerikaanse militairen in 1995 tot een massale anti-basisbeweging leidde.

Ondanks 72% tegenstand in het referendum van 2019 in Okinawa, heeft Tokio dwong de bouw van een nieuwe landingsbaan bij Henoko Bay voor de oostkust van Okinawa. Tegenstanders hebben de vernietiging van het milieu, structurele problemen en torenhoge kosten genoemd. Maar de vooruitzichten voor voltooiing blijven onzeker.

Tamaki nam eerder in mei een nieuwe petitie aan waarin de regering van premier Fumio Kishida werd verzocht om een ​​aanzienlijke vermindering van het Amerikaanse leger op Okinawa, de onmiddellijke sluiting van de Futenma-basis en de sloop van de constructie van de Henoko-basis.

Toevoegend aan Okinawa's angst is de snelle inzet van Japanse raketverdediging en amfibische capaciteiten op de buitenste eilanden van Okinawa, waaronder Ishigaki, Miyako en Yonaguni, die dicht bij geopolitieke hotspots zoals Taiwan liggen.

HOE VOELEN OKINAWANS ZICH VANDAAG?

De wrok over de sterke aanwezigheid van Amerikaanse troepen zit diep. Veel Okinawanen geloven dat hun offer de Japan-VS veiligheidsalliantie na de Tweede Wereldoorlog mogelijk heeft gemaakt.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Er zijn ook oude spanningen tussen Okinawa en het Japanse vasteland, dat de eilanden, voorheen het onafhankelijke koninkrijk van de Ryukus, in 1879 annexeerde.

Er zijn klachten over discriminatie en beweringen dat Okinawanen worden gedwongen om een ​​”vervangbare rol te spelen om het vasteland van Japan te beschermen”, zegt Hiromori Maedomari, hoogleraar politiek aan de Okinawa International University.

Sommige mensen zijn begonnen te pleiten voor onafhankelijkheid van Japan.

Nadat ze zagen dat hun verzoeken herhaaldelijk werden genegeerd, hebben veel Okinawanen, waaronder jongere generaties voor wie Amerikaanse bases deel uitmaken van hun dagelijks leven, het gevoel dat het geen zin heeft om zich uit te spreken, zei Jinshiro Motoyama, 31, een belangrijke organisator van het referendum van 2019.

Er zijn zorgen dat oproepen van heersende wetgevers voor een verdere militaire opbouw te midden van toenemende spanningen rond het nabijgelegen Taiwan het risico op oorlog zou kunnen vergroten.

”Ik ben bang dat er plannen worden gemaakt in de veronderstelling dat Okinawa mensen kunnen het slachtoffer worden van een conflict,” Mo zei toyama.