Uitgelegd: de impact van prijsvolatiliteit

0
39

Nou, niet helemaal. Uit tabel 1 blijkt dat meer dan 90% van de prijsstijgingen voor palm-, zonnebloem-, sojabonen- en zelfs mosterdolie over de periode van acht jaar – ongeveer samenvallend met het aantreden van de regering van Narendra Modi – juist in de afgelopen drie jaar plaatsvond. jaar.

Tussen 13 mei 2014 en 13 mei 2022 steeg de gemiddelde “modale” (meest geciteerde) verkoopprijs van palmolie in India meer dan 2,3 keer, van Rs 68,5 tot Rs 160 per kg. Dat gold ook voor de consumentenprijzen van verpakte zonnebloemolie (2,1 keer; van Rs 90 tot Rs 190,75/kg) en sojabonen (2,2 keer; van Rs 77 tot Rs 170/kg) olie.

Beoordeling van de wandelingen

Dit zijn enorme wandelingen, nietwaar?

Nou, niet helemaal. Uit tabel 1 blijkt dat meer dan 90% van de prijsstijgingen voor palm-, zonnebloem-, sojabonen- en zelfs mosterdolie over de periode van acht jaar – ongeveer samenvallend met het aantreden van de regering van Narendra Modi – juist in de afgelopen drie jaar plaatsvond. jaar. In vanaspati (gehydrogeneerde plantaardige olie) heeft de volledige toename plaatsgevonden in de afgelopen drie jaar, terwijl meer dan tweederde voor arachideolie.

Best of Express Premium

Best of Express Premium

h3>Premium

Skyfall in Gujarat, expert zegt waarschijnlijk puin van een Chinese raket

Premium

Chaos in Kandla na verbod: 4.000 tarwetrucks in de rij, 4 schepen halfvol

Premium

Landelijk knelt meer in staten met hoge inflatie

Premium

Uitgelegd: wat het bezoek van Bilawal Bhutto Zardari aan de VS betekent voor Pakistaanse… Meer Premium Stories >>

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Simpel gezegd, eetbare olie is een handelsartikel dat in de eerste vijf jaar van de Modi-regering — in feite verder terug naar 2011. Overvloedige aanvoer van goedkope geïmporteerde olie — palm uit Indonesië en Maleisië, sojabonen uit Argentinië en Brazilië, en zonnebloem uit Oekraïne en Rusland — zorgde voor toegang tot een product dat vrijwel voedsel tartte inflatie.

Het is pas de periode na medio tot eind 2019 – de tweede termijn van de regering-Modi – die getuige is geweest van een verdubbeling van de consumentenprijzen van geïmporteerde plantaardige oliën. Dat omvat vanaspati, dat grotendeels wordt gemaakt van geïmporteerde palmolie (het proces omvat hydrogenering of toevoeging van waterstof om te harden en het smeltpunt van de olie te verhogen, waardoor een product ontstaat dat desi ghee nabootst). De prijzen van inheemse oliën, met name mosterd en aardnoten, zijn de afgelopen drie jaar ook onevenredig gestegen.

Meer van Political Pulse

Klik hier voor meer

Als de inflatie laag is, denken mensen aan andere dingen. Dat was precies het geval met eetbare oliën voor een langere periode van 2011 tot medio/eind 2019. Het is wanneer de prijzen plotseling omhoog schieten dat ze het merken en ook de overheid begint te praten over de noodzaak om “atmanirbharta (zelfredzaamheid)” te bereiken. India verbruikt jaarlijks 22,5-23 miljoen ton (mt) plantaardige oliën, waarvan 13,5-14,5 mt wordt geïmporteerd en de rest 8,5-9,0 mt wordt geproduceerd uit binnenlandse bronnen.

Een plotselinge prijsstijging (volatiliteit) is iets anders dan normale inflatie. Stevige prijsstijgingen in korte perioden schaadt de consument meer dan wanneer hetzelfde in de tijd wordt gespreid. Neem vanaspati. Als de detailhandelsprijzen na 2014 elk jaar met Rs 12,5/kg waren gestegen, zouden consumenten dit minder hebben gevoeld dan de gemiddelde jaarlijkse stijging van Rs 33,33 in de afgelopen drie jaar en bijna nul in de afgelopen vijf jaar. Volatiliteit – zowel dalende prijzen als extreem stijgende – is ook niet goed voor producenten. Deze creëren vervormingen, wat leidt tot hun sterk afnemende of groeiende areaal, waardoor de volatiliteit verder wordt vergroot.

Melk versus olie

Het contrast tussen volatiliteit en normale inflatie wordt duidelijker wanneer men kijkt naar een ander essentieel consumptieartikel: vloeibare merkmelk. De Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation heeft de maximale verkoopprijs van zijn Amul-melk om de twee jaar met Rs 2 per liter verhoogd, waarbij andere merken meestal de marktleider volgen. De cumulatieve prijsstijging in de afgelopen acht jaar was Rs 12 per liter (tabel 2). Het vertaalt zich in een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 2,83% voor volle melk met 6% vet en 9% SNF of vaste stof-niet-vetgehalte. Elk jaar Rs 1,5/liter meer betalen voor melk zou niet hebben geknepen zoals de plotselinge Rs 40-60/kg stijging van de mosterd-, palm- of sojaolieprijs in een enkel jaar heeft gedaan.

Het is niet alleen melk. Ook voor suiker en rijst was de inflatie laag. Volgens gegevens van de afdeling consumentenzaken is de modale verkoopprijs van suiker tussen 13 mei 2014 en 13 mei 2022 gestegen van Rs 36 naar Rs 42 per kg (CAGR van 1,95%) en van Rs 24 naar Rs 31,5 per kg (3,46%) voor rijst. Zelfs tarwe en atta (volkoren meel) hebben in deze periode een relatief lage inflatie opgetekend – van respectievelijk Rs 18,5 tot Rs 22/kg en Rs 20 tot Rs 28/kg, wat overeenkomt met CAGR's van 2,19% en 4,3%.

Het tarwe-effect

De situatie kan natuurlijk veranderen voor tarwe in de komende maanden. Een slechte oogst (dankzij de hittegolf na half maart), uitgeputte openbare voorraden (als gevolg van 15 jaar lage overheidsaankopen) en torenhoge wereldwijde prijzen (na de Russische invasie van Oekraïne) doe met tarwe wat de afgelopen drie jaar hebben gedaan voor eetbare oliën.

De impact van prijsvolatiliteit is nu al voelbaar, vooral in producten waar zowel tarwe als plantaardige vetten de belangrijkste ingrediënten zijn: brood, koekjes, koekjes, cakes en noedels. Biscuit bevat doorgaans tot 58% maida (geraffineerde tarwebloem), 12% vet en 15% suiker. Gewoon witbrood bevat 85-90% maida en 4-5% vetten, die als smeermiddel werken en de nodige zachtheid, textuur en mondgevoel geven. Plantaardige olie en tarwe worden tegelijkertijd duur – tot nu toe nog niet met suiker – zou het voor een hele reeks voedings- en bakkerijproducten moeilijk maken.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Samenvattend, voedselinflatie is een probleem wanneer het binnen een relatief korte periode geconcentreerd is (zoals in eetbare oliën) en verspreid over grondstoffen (tarwe is de nieuwste toevoeging). Ook is de kans op prijsvolatiliteit groter bij grondstoffen met een hoge importafhankelijkheid. Indiase consumenten profiteerden toen de wereldwijde prijzen voor eetbare olie gedurende een groot deel van het afgelopen decennium laag waren. Het tij keerde eerst met droogte in Oekraïne in 2020 en door Covid-19 veroorzaakte tekorten aan arbeidsmigranten in de oliepalmplantages van Maleisië. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne, het Indonesische exportverbod voor palmolie en het droge weer in de sojabonenteelt in Zuid-Amerika hebben de zaken verslechterd.

In tarwe, waar de prijzen volgens de Chicago Board of Trade futures-beurzen ongeveer 62% hoger zijn dan een jaar geleden, zou de kans op volatiliteit in India nog steeds lager zijn. De enige reden is de atmanirbharta van het land in de granen, waardoor het minder kwetsbaar is voor internationale prijsschommelingen. Het exportverbod — vergelijkbaar met wat Indonesië deed met palmolie — zal voor verdere isolatie zorgen.