Sri Lanka zegt dat het Indiase media-rapporten over LTTE-planningsaanval op 18 mei onderzoekt

0
116

Een vernield portret van Mahinda Rajapaksa buiten het kantoor van president Gotabaya Rajapaksa in Colombo, Sri Lanka. (AP)

Sri Lanka zei zondag dat het alle verdere stappen onderneemt om de veiligheid van het land te versterken, aangezien het onderzoek doet naar het rapport dat in de Indiase media is gepubliceerd dat de verboden LTTE van plan is om op 18 mei een aanval op de eilandstaat uit te voeren. met de Mullivaikal-verjaardag die het einde markeert van de Sri Lankaanse burgeroorlog in 2009.

President Gotabaya Rajapaksa, die momenteel wordt geconfronteerd met een publieke eis om zijn ontslag te nemen vanwege zijn slechte behandeling van de economische crisis, is de man die meedogenloos een einde maakte aan de bijna 30-jarige burgeroorlog van Sri Lanka met de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) met de dood van zijn supremo Velupillai Prabhakaran in 2009. De voormalige minister van Defensie wordt echter beschuldigd van het schenden van de mensenrechten, een aanklacht die hij heftig ontkent.

Het Sri Lankaanse ministerie van Defensie zei in een verklaring dat de krant 'The Hindu' een rapport heeft gepubliceerd op 13 mei onder vermelding van Indiase inlichtingendiensten dat de LTTE van plan is om op 18 mei een aanval in Sri Lanka uit te voeren.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Na navraag te hebben gedaan naar bovenstaande informatie, hebben de Indiase inlichtingendiensten Sri Lanka laten weten dat de informatie als algemene informatie is verstrekt en verder geïnformeerd dat het onderzoek in dit verband zal worden uitgevoerd en dat actie zal worden ondernomen om Sri Lanka hierover te informeren, ” aldus de verklaring, te midden van de ongekende economische crisis en de daaropvolgende politieke onrust waarmee het land wordt geconfronteerd.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 16 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Modi in Lumbini: het boeddhisme biedt India een culturele ingang in Nepal – het …Premium

De boze jonge brigade van Sharad "Mr Congeniality" Pawar

Premium

Uitgelegd: hoe de hittegolf opnieuw over India raastMeer Premium Stories >>

Volg hier de live nieuwsupdates over de economische crisis in Sri Lanka

“De genoemde informatie en alle informatie die door de inlichtingen- en veiligheidstroepen in verband met de nationale veiligheid is ontvangen, zal echter naar behoren worden onderzocht en alle verdere stappen worden genomen om de veiligheid te versterken en tegelijkertijd de respectieve veiligheidstroepen hierover te informeren”, voegde de verklaring eraan toe.

In een “speciale verklaring” die dinsdag werd uitgegeven, had het ministerie van Defensie het grote publiek verzocht om details van criminele activiteiten zoals onwettige bendes/gewelddadige groeperingen en incidenten van beschadiging van openbare/private eigendommen, plunderingen en aanvallen vanuit elk deel van het eiland om zijn hotlines.

De hindoe-krant citeerde vrijdag, onder verwijzing naar politiebronnen, meldde dat, terwijl de eilandnatie tweemaal de noodtoestand heeft uitgeroepen te midden van escalerende gewelddadige protesten, sommige delen van de Sri Lankaanse Tamil-diaspora, met multinationale banden, probeerden hun aanwezigheid “voelbaar” te maken in de aanhoudende botsingen tussen de anti-regeringsdemonstranten en veiligheidstroepen.

“Naast het plannen van aanslagen ter gelegenheid van het Mullivaikal-jubileum dat op 18 mei valt, wat sommige groepen beschouwen als de herdenkingsdag van de Tamil Genocide, spande het ex-LTTE-kader ook samen om de moorden te wreken op hun leider Velupillai Prabhakaran, nieuwslezer Isai Priya en anderen, die werden gedood toen het etnische conflict eindigde na hevige gevechten in 2009,” zei het.

Graffiti geschreven door anti-regeringsfracties is afgebeeld op een voertuig, in een huis van de familie van Mahinda Rajapaksa, na gewelddadige botsingen, in Weeraketiya, Sri Lanka. (Reuters)

Sri Lanka maakt de ergste economische crisis door sinds de onafhankelijkheid in 1948. Een verlammend tekort aan buitenlandse reserves heeft geleid tot lange rijen voor brandstof, kookgas en andere benodigdheden, terwijl stroomstoringen en stijgende voedselprijzen de ellende op de mensen.

De economische crisis veroorzaakte ook een politieke crisis in Sri Lanka en eiste het aftreden van de machtige Rajapaksa's.

Gotabaya Rajapaksa's oudere broer Mahinda Rajapaksa trad af als premier om manier voor de president om een ​​interim-regering van alle politieke partijen te benoemen. De voormalige premier van Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, is donderdag benoemd tot nieuwe premier van het land.