Sri Lanka säger att de undersöker indiska mediers rapporter om LTTE som planerar attacken den 18 maj

0
53

Ett vandaliserat porträtt av Mahinda Rajapaksa utanför president Gotabaya Rajapaksas kontor i Colombo, Sri Lanka. (AP)

Sri Lanka sa på söndagen att man tar alla ytterligare steg för att stärka säkerheten i landet när man undersöker rapporten som publicerats i indiska medier om att den förbjudna LTTE planerar en attack i önationen den 18 maj, samtidigt som den sammanfaller. med Mullivaikal-årsdagen som markerar slutet på det lankesiska inbördeskriget 2009.

President Gotabaya Rajapaksa, som för närvarande står inför offentliga krav på sin avgång på grund av hans misskötsel av den ekonomiska krisen, är mannen som skoningslöst avslutade Sri Lankas nästan 30 år långa inbördeskrig med Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) med döden av dess supremo Velupillai Prabhakaran 2009. Den före detta försvarssekreteraren anklagas dock för att ha kränkt mänskliga rättigheter, en anklagelse som han bestämt förnekar.

Sri Lankas försvarsminister sade i ett uttalande att tidningen “The Hindu” har publicerat en rapport den 13 maj och citerar indisk underrättelsetjänst att LTTE planerar att inleda en attack i Sri Lanka den 18 maj.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Efter att ha frågat om ovanstående information har den indiska underrättelsetjänsten informerat Sri Lanka att informationen har getts som allmän information och vidare informerat om att utredningarna kommer att genomföras i detta avseende och åtgärder kommer att vidtas för att informera Sri Lanka om det, ”, stod det i uttalandet, mitt i den oöverträffade ekonomiska krisen och efterföljande politiska turbulens som landet står inför.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 16 maj 2022: Vad du behöver läsa idag

Premium

Modi i Lumbini: Buddhismen ger Indien ett kulturellt intåg i Nepal – det …Premium

Den arga unga brigaden av Sharad ‘Mr Congeniality’ Pawar

Premium

Förklarat: Hur värmeböljan åter sveper över IndienFler premiumhistorier >>

Följ Sri Lanka Economic Crisis Live News Updates här

“Den nämnda informationen och all information som tas emot av underrättelse- och säkerhetsstyrkorna i samband med nationell säkerhet kommer dock att vara korrekt utreds och alla ytterligare åtgärder vidtas för att stärka säkerheten samtidigt som de informerar respektive säkerhetsstyrkor om detsamma”, tilläggs uttalandet.

I ett “särskilt uttalande” som utfärdades på tisdagen, hade försvarsministeriet bett allmänheten att informera detaljer om kriminella aktiviteter såsom olagliga mobbar/våldsamma grupper och incidenter med skada på offentlig/privat egendom, plundring och överfall från någon del av ön till dess hotlines.

Den hinduiska tidningen citerade på fredagen att när önationen har utlyst nödläge två gånger under eskalerande våldsamma protester, försökte vissa delar av Sri Lankas tamilska diaspora, med multinationella kopplingar, göra sin närvaro “kännbar” i de pågående sammandrabbningarna mellan de regeringsfientliga demonstranterna och säkerhetsstyrkorna.

“Förutom att planera attacker för att uppmärksamma Mullivaikal-årsdagen som infaller den 18 maj, som vissa grupper uppmärksammar som Tamils ​​folkmordsminnesdag, konspirerade den före detta LTTE-kadren också för att hämnas morden på deras ledare Velupillai Prabhakaran, nyhetsläsaren Isai Priya och andra, som dödades när den etniska konflikten upphörde efter hårda strider 2009”, stod det.

Graffiti skriven av regeringsfientliga fraktioner är avbildad på ett fordon, vid ett hus som tillhör Mahinda Rajapaksa’s familj, efter våldsamma sammandrabbningar, i Weeraketiya, Sri Lanka. (Reuters)

Sri Lanka genomgår den värsta ekonomiska krisen sedan självständigheten 1948. En förödande brist på utländska reserver har lett till långa köer för bränsle, matlagningsgas och andra nödvändigheter samtidigt som strömavbrott och skyhöga matpriser bäddat för elände på människor.

Den ekonomiska krisen utlöste också en politisk kris i Sri Lanka och krav på avgång av de mäktiga Rajapaksas.

Gotabaya Rajapaksas äldre bror Mahinda Rajapaksa avgick som premiärminister för att göra ett sätt för presidenten att utse en tillfällig regering för alla politiska partier. Sri Lankas tidigare premiärminister Ranil Wickremesinghe utsågs till landets nya premiärminister på torsdagen.