Senteret lemper på innkjøpsnormene for skrumpete, knuste hvetekorn

0
49

Et kornmarked i Patiala, søndag. (Ekspressfoto av Harmeet Sodhi)

Senteret kunngjorde søndag en stor avslapning i normene for rettferdig og gjennomsnittlig kvalitet (FAQ) for hvete ved å heve den maksimalt tillatte grensen for “skrumpede og knuste korn” til 18 prosent fra de eksisterende 6 prosentene.

Tiltaket er rettet mot å gi lindring til Punjab- og Haryana-bønder under den pågående rabimarkedsføringssesongen.

En uttalelse utstedt av Union Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution sa: «Senteret har bestemt seg for å la FCI skaffe hvete i Punjab og Haryana, inkludert UT i Chandigarh, for sentralt basseng ved å lempe på vanlige spørsmål om skrumpede og knuste korn opptil 18 prosent uten verdikutt. Denne avgjørelsen vil redusere bøndenes nød og unngå nødsalg av hvete.»

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Tiltaket kommer etter at de to statene skrev til Senter, søker avslapning i Uniform Specifications of Wheat for RMS 2022-23. De hadde oppfordret senteret til å heve den maksimalt tillatte grensen for skrumpede og knuste korn til 20 prosent.

Best of Express Premium

Premium

Forklart: LIC’s aksjer handles med rabatt — men her’…

Premium

UPSC CSE Key – 17. mai 2022: Hva du trenger å lese i dag

Premium

Forklart: Hva er urbane varmeøyer, og hvorfor forverres de under…

Premium

Skyfall i Gujarat, ekspert sier at trolig rusk av en kinesisk rakettMer Premium Stories >>

I følge matdepartementet ble sentrale team utstedt i Punjab og Haryana i april-mai for å samle svært store prøver fra mandier, som senere ble analysert i FCI-laboratorier. “Resultatene indikerte tilstedeværelse av skrumpede og knuste korn i varierende prosenter og utover FAQ-normer,” heter det i uttalelsen.

– Fremveksten av skrumpede korn er et naturfenomen som dukker opp som et resultat av en ekstrem hetebølge som omsluttet den nordlige delen av landet i mars. Disse ugunstige værforholdene er utenfor bøndenes kontroll, og derfor bør de ikke straffes for slike naturlige forekomster, heter det.

Forklart

Hvorfor kvalitetsnormer har vært avslappet

Bevegelsen for å lempe på FAQ-normene er betydelig i lys av det forventede fallet i innkjøp av hvete i løpet av inneværende år. I følge matdepartementet forventes 195 lakh metriske tonn (LMT) hvete å bli anskaffet i løpet av den nåværende rabisesongen, som er mindre enn halvparten sammenlignet med 433 LMT anskaffet i fjor. I følge departementet er det anskaffet 180 LMT hvete frem til 14. mai, mye lavere enn 367 LMT anskaffet i tilsvarende periode i 2021-22.

“Derfor fortjener endringen i kornets tekstur å bli vurdert sympatisk av regjeringen for å lette bøndenes vanskeligheter. En passende avslapning i FAQ-normer vil derfor beskytte bøndenes interesser og fremme effektiv innkjøp og distribusjon av matkorn, heter det.

Tidlig inntreden av sommeren (ved slutten av mars 2022) har resultert i “skrumpet korn og resulterende nedgang i utbytte per dekar i Punjab og Haryana”, la uttalelsen til.

Punjab og Haryana er viktige bidragsytere til nasjonal matsikkerhet. En mengde på 132,22 lakh metriske tonn (LMT) fra Punjab og 83,93 LMT fra Haryana ble anskaffet i den siste rabi-markedsføringssesongen. I år har imidlertid bare 94,69 LMT fra Punjab og 40,72 LMT fra Haryana blitt anskaffet frem til 10. mai. I Punjab og Haryana anskaffer FCI og statlige byråer hvete direkte fra bønder gjennom arhtiyas.

I mellomtiden har senteret har forlenget siste dato for innkjøp av hvete til 31. mai. “Senteret har bedt hveteproduserende stater og UT-er med anskaffelsesdato som utløper tidlig om å fortsette innkjøpet til 31. mai,” departementet sa i en egen uttalelse.

Departementet har også bedt FCI om å fortsette med hveteinnkjøp under den sentrale puljen, heter det i uttalelsen.

“Den utvidede perioden forventes å være til fordel for bønder,” heter det i uttalelsen.

Departementet sa: “Hveteanskaffelsen under den sentrale poolen har vært mindre denne sesongen sammenlignet med i fjor, da markedsprisen er høyere enn MSP, der bønder har solgt produktene deres til private forhandlere.»