Schutter doodt 10 bij racistische schietpartij in Buffalo supermarkt

0
47

Een man is aangehouden na een massale schietpartij op de parkeerplaats van de TOPS-supermarkt, in een stilstaand beeld van een video op sociale media in Buffalo, New York, VS 14 mei 2022. (Reuters)

Een 18-jarige blanke schutter schoot 10 mensen dood en verwondde drie anderen in een supermarkt in een zwarte wijk van Buffalo, New York, voordat hij zich overgaf na wat de autoriteiten een daad van “raciaal gemotiveerd gewelddadig extremisme” noemden. ”

Autoriteiten zeiden dat de verdachte, die gewapend was met een aanvalsgeweer en alleen leek te hebben gehandeld, naar Buffalo reed vanuit zijn huis in een New Yorkse provincie & #8220;uur rijden" om een ​​aanval op zaterdagmiddag te lanceren die hij op internet uitzond.

Elf van de 13 mensen die door geweervuur ​​werden getroffen, waren zwart, zeiden functionarissen. De twee anderen waren wit. De raciale verdeling van de doden werd niet duidelijk gemaakt.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De verdachte, die niet onmiddellijk door de politie werd genoemd, was zwaar bewapend en gekleed in tactische uitrusting, waaronder kogelvrije vesten, aldus de politie.

Best of Express Premium

Premium

ExplainSpeaking: waarom de regering van India het bij het verkeerde eind heeft door te beweren dat de inflatie de ri…

Premium

Bhupinder Singh Hooda op Idea Exchange: de enige uitweg is vechten voor …

Premium

Vistara kan fuseren met Air India, beslissing waarschijnlijk tegen eind 2023

Premium

Expert legt uit: hoe u uzelf kunt beschermen tegen hittegerelateerde ziektenMeer premiumverhalen >>

Toen hij werd geconfronteerd met agenten in een vestibule van de winkel, hield de verdachte een pistool tegen zijn eigen nek, maar ze haalden hem over het wapen te laten vallen en zich over te geven, vertelde politiecommissaris Joseph Gramaglia van Buffalo tijdens een persconferentie.

Gewonde mensen liggen op de grond na een massale schietpartij op de parkeerplaats van de TOPS-supermarkt , in dit stilstaande beeld van een video op sociale media in Buffalo, New York, VS 14 mei 2022. (Reuters)

Gramaglia zei dat de schutter drie mensen neerschoot en doodde op de parkeerplaats van de Tops Friendly Market voordat hij vuur uitwisselde met een voormalige politieagent die als bewaker voor de winkel werkte, maar de verdachte werd beschermd door zijn kogelvrije vesten.

De bewaker was een van de 10 mensen die bij het incident werden doodgeschoten, de negen anderen waren allemaal klanten. Drie andere medewerkers van de winkel, onderdeel van een regionale keten, raakten gewond, maar zullen naar verwachting overleven, zeiden de autoriteiten.

Shonnell Harris, een manager bij Tops, vertelde de Buffalo News dat ze dacht dat ze er zoveel had gehoord als 70 geweerschoten en dat ze meerdere keren viel toen ze door de winkel rende naar een achteruitgang.

“Hij zag eruit alsof hij in het leger zat,” vertelde ze de krant en beschreef de in camouflagekleding geklede aanvaller.

Gepensioneerde brandweervrouw Katherine Crofton, die in de buurt woont, zei dat ze vanaf haar veranda getuige was van het begin van het bloedvergieten.

&#8220 ;Ik zag hem deze vrouw neerschieten,” Crofton vertelde de krant. “Ze ging net de winkel binnen. En toen schoot hij een andere vrouw neer. Ze was boodschappen aan het doen in haar auto. Ik ging naar beneden omdat ik niet wist of hij me zou neerschieten.”

Stephen Belongia, de speciale agent van de FBI die verantwoordelijk is voor het veldkantoor van Buffalo, zei dat de aanval zou worden onderzocht als een haatmisdaad en als een daad van "raciaal gemotiveerd gewelddadig extremisme" onder federale wetgeving.

Politieagenten beveiligen de scène na een schietpartij in de TOPS-supermarkt in Buffalo, New York, VS 14 mei 2022. (Reuters)

“Deze persoon was puur slecht,” Sheriff John Garcia van Erie County zei op een persconferentie, zijn stem trilde van emotie. “Het was een regelrechte racistische haatmisdaad van iemand buiten onze gemeenschap.”

Van de verdachte werd verwacht dat hij overdag voor het eerst voor de rechtbank zou verschijnen om voor moord te worden beschuldigd&#8217 ;s einde, zeiden ambtenaren.

“Dit is een dag van grote pijn voor onze gemeenschap,” Burgemeester Bryon Brown van Buffalo vertelde verslaggevers. “Velen van ons zijn vaak in en uit deze supermarkt geweest. … We kunnen deze hatelijke persoon onze gemeenschap of ons land niet laten verdelen.”

Brown zei dat hij telefoontjes had ontvangen van het Witte Huis en de procureur-generaal van New York, Letitia James.

VS Vertegenwoordiger Jerry Nadler, een New Yorkse democraat en voorzitter van de House Judiciary Committee, zei dat de aanval het werk leek te zijn van een gewelddadige blanke supremacist.

“We moeten de wet ter voorkoming van huiselijk terrorisme aannemen, onverwijld,” schreef hij op Twitter.