Rechtsweigering leidt tot anarchie: CJI NV Ramana

0
41

Chief Justice van India N.V. Ramana. (PTI Photo/Vijay Verma)

Chief Justice of India NV Ramana zei zaterdag dat “voor het functioneren van een gezonde democratie, het absoluut noodzakelijk is dat de mensen het gevoel hebben dat hun rechten en waardigheid worden beschermd en erkend”.

Na het leggen van de eerste steen van een nieuw gebouwencomplex van het Hooggerechtshof in Srinagar, zei de CJI: “Spoedige beslechting van geschillen is het kenmerk van een gezonde democratie en rechtsweigering zal uiteindelijk leiden tot anarchie… Dat zal de instelling van de rechterlijke macht destabiliseren, omdat mensen zullen zoeken naar buitengerechtelijke mechanismen. Vrede zal alleen zegevieren als de waardigheid en rechten van mensen worden erkend en beschermd.”

Het CJI wees erop dat een van de grootste uitdagingen voor de bescherming van de rechtsstaat en de mensenrechten het onvermogen van de formele justitie was systeem om iedereen snel en betaalbaar recht te bezorgen en het rechtssysteem in India was erg complex en duur.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Hij zei dat het oplossen van de problemen met de infrastructuur van de rechtbanken hem nauw aan het hart lag en dat hij consequent de noodzaak van ontwikkeling en modernisering van de infrastructuur.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 16 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Modi in Lumbini: boeddhisme biedt India een culturele ingang in Nepal – het …

Premium

De boze jonge brigade van Sharad 'Mr Congeniality' #8217; Pawar

Premium

Uitgelegd: hoe de hittegolf opnieuw door India raastMore Premium Stories >>

“Helaas is de justitiële infrastructuur na de onafhankelijkheid niet herzien om te voldoen aan de groeiende behoeften van het moderne India”, zei het CJI, eraan toevoegend dat de toestand van de justitiële infrastructuur in het hele land verre van bevredigend was en dat rechtbanken opereerden vanuit gehuurde accommodaties en onder erbarmelijke omstandigheden.

“We zijn er nog lang niet in om onze rechtbanken inclusief en toegankelijk te maken”, zei CJI Ramana, eraan toevoegend: “Als we hier niet dringend iets aan doen, zou het constitutionele ideaal van toegang tot de rechter staan ​​verslagen.”

Hij zei dat er ook behoefte was aan het opvullen van vacatures. “Zo'n 22 procent van de posten in de arrondissementsrechtspraak staat nog steeds vacant. Er moeten onmiddellijk stappen worden ondernomen om deze leemte op te vullen. Er moeten ook passende maatregelen worden genomen om alle rechters veiligheid en huisvesting te bieden,” voegde het CJI eraan toe.

De CJI citerend, dichter Raja Basu, zei: “Jammu en Kasjmir is de samenvloeiing van drie grote religies – Hindoeïsme, boeddhisme en islam… het is deze samenvloeiing die de kern vormt van onze pluraliteit die moet worden volgehouden en gekoesterd.”