Rajiv Kumar wordt 25e hoofdverkiezingscommissaris van India

0
106

Rajiv Kumar neemt de leiding over als de nieuwe Chief Election Commissioner, op het kantoor van de Election Commission in New Delhi, zondag 15 mei 2022. (PTI Photo/Atul Yadav)

Rajiv Kumar nam zondag de functie van nieuwe hoofdverkiezingscommissaris over, een dag nadat zijn voorganger Sushil Chandra met pensioen ging.

Kumar zal toezicht houden op de komende parlementsverkiezingen in Himachal Pradesh, Gujarat, Rajasthan, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Karnataka, Telangana , Tripura, Meghalaya, Mizoram en Jammu en Kasjmir en de algemene verkiezingen van 2024 tijdens zijn ambtstermijn.

Het ministerie van Wet en Justitie heeft op 12 mei aangekondigd dat de nieuwe hoofdverkiezingscommissaris het op 15 mei zal overnemen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De ambtstermijn van Kumars hoofdverkiezingscommissaris begint direct nadat de afbakeningscommissie haar bestelling voor het Unieterritorium van Jammu en Kasjmir had afgerond, zeven extra kiesdistricten aanbeveelde – zes voor Jammu en één voor Kasjmir – en het totale aantal zetels in de UT op 90 bracht. komt ook op een moment dat de beslissingen van het stembureau op kritiek stuiten van reguliere partijen in de Valley. Het zal ook de weg vrijmaken voor verkiezingen in het Union Territory, dat sinds 2018 geen gekozen regering heeft.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 16 mei 2022: Wat u vandaag moet lezen

Premium

Modi in Lumbini: het boeddhisme verschaft India een culturele ingang in Nepal – het …Premium

De boze jonge brigade van Sharad "Mr Congeniality" Pawar

Premium

Uitgelegd: hoe de hittegolf opnieuw door India raastMore Premium Stories >>

Zijn ambtstermijn als verkiezingscommissaris heeft een hele reeks hervormingen ondergaan, waaronder meerdere data voor kiezersregistratie en de verkiezingswetten (amendement) van 2021, waarin werd opgeroepen tot vrijwillige koppeling van Aadhaar-nummers aan kiezerskaarten. Tijdens Kumars ambtstermijn begon de commissie ook te werken aan het concept van stemmen op afstand.

Een ambtenaar van de Indiase administratieve dienst uit 1984 van het Bihar/Jharkhand-kader, Kumar trad in februari 2020 af van de IAS. over als verkiezingscommissaris op 1 september 2020, na vijf maanden leiding te hebben gegeven aan de jury van openbare ondernemingen sinds april 2020.

Kumar, geboren op 19 februari 1960, behaalde een hele reeks academische graden, waaronder B Sc, LLB, PGDM en MA in openbaar beleid, en heeft meer dan 37 jaar ervaring in het werken voor de overheid bij ministeries in het Centrum en in de sociale, milieu- en bossen, human resources, financiën en de banksector in staten.

Kumar was ook directeur van de centrale besturen van de Reserve Bank of India, SBI en Nabard en lid van de Economic Intelligence Council, Financial Stability and Development Council, Bank Board Bureau, Financial Sector Regulatory Appointments Search Committee, Civil Services Board, en vele andere dergelijke boards en commissies.

Kumar is gecrediteerd voor het bedenken en implementeren van fusies en overnames in de financiële sector. Hij heeft ook tot zijn verdienste dat het Nationale Pensioenstelsel is gestroomlijnd door de verplichte bijdrage van de centrale overheid te versterken en keuzevrijheid te bieden bij het selecteren van pensioenfondsen en investeringspatronen voor en belastingverminderingen.