Oorlog tussen Rusland en Oekraïne: belangrijkste ontwikkelingen op 15 mei

0
63

Verwanten en vrienden wonen de begrafenis bij van Melnyk Andriy, 23, een Oekraïense militair die werd gedood in de provincie Charkov, in Lviv, Oekraïne. (AP)

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba zei zondag dat hij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in Berlijn had ontmoet en dat “meer wapens en andere hulp onderweg zijn naar Oekraïne”.

‘We zijn overeengekomen nauw samen te werken om ervoor te zorgen dat de Oekraïense voedselexport de consumenten in Afrika en Azië bereikt. Dankbaar aan minister Blinken en de VS voor hun leiderschap en niet-aflatende steun,’ Kuleba tweette.

Oekraïne zei zondag Russische offensieven in het oosten van het land af te houden. Westerse militaire functionarissen zeiden dat de campagne die Moskou daar lanceerde nadat zijn troepen Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, niet hadden ingenomen, tot een slakkengang was vertraagd.

https://images.indianexpress.com/2020 /08/1×1.png

De Finse regering verklaarde dat een “nieuw tijdperk” aanstaande is, aangezien het steeds dichterbij het NAVO-lidmaatschap komt, uren voordat de Zweedse regeringspartij op zondag een plan steunde om zich bij de trans-Atlantische alliantie aan te sluiten tijdens de Russische oorlog in Oekraïne .

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 16 mei 2022 : Wat u vandaag moet lezenPremium

Modi in Lumbini: het boeddhisme biedt India een culturele ingang in Nepal – het …

Premium

De boze jonge brigade van Sharad &#8216 ;Meneer Congeniality’ PawarPremium

Uitgelegd: hoe de hittegolf opnieuw door India raastMeer premiumverhalen >&gt ;

Hier zijn de andere belangrijke ontwikkelingen tussen Rusland en Oekraïne.

Russen trekken zich terug uit rond Charkov, slag naar het oosten

Russische troepen trokken zich terug uit de op een na grootste stad van Oekraïne, na deze wekenlang te hebben gebombardeerd, zei het Oekraïense leger zaterdag, terwijl de strijdkrachten van Kiev en Moskou verwikkeld waren in een slepende strijd om het oostelijke industriële hart van het land.

Het Oekraïense leger zei dat de Russische troepen trokken zich terug uit de noordoostelijke stad Charkov en concentreerden zich op het bewaken van bevoorradingsroutes, terwijl ze mortieren, artillerie en luchtaanvallen lanceerden in de oostelijke provincie Donetsk om “de Oekraïense troepen uit te putten en vestingwerken te vernietigen”.

Oekraïense band Kalush Orchestra wint songfestival tijdens oorlog

De Oekraïense band Kalush Orchestra heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen, een duidelijke blijk van steun van de bevolking voor het door oorlog geteisterde land van de groep dat verder ging dan muziek.

De band en hun nummer “Stefania” versloegen begin zondag 24 andere artiesten de grote finale van de wedstrijd. De publieksstemming vanuit huis, via sms of de Eurovisie-app, bleek doorslaggevend en verhief hen boven de Britse TikTok-ster Sam Ryder, die leidde nadat de nationale jury's in 40 landen hun stem hadden uitgebracht.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy verwelkomde de overwinning, de derde van Oekraïne sinds zijn Eurovisiedebuut in 2003. Hij zei dat “we ons best zullen doen” om volgend jaar de wedstrijd te organiseren in de verwoeste havenstad Mariupol, die bijna volledig wordt bezet door Russische troepen.

McConnell stemt woensdag in de Amerikaanse senaat over de hulpwet van $40 miljard Oekraïne

De Republikeinse leider van de Amerikaanse senaat, Mitch McConnell, zei zondag dat hij verwachtte dat de senaat woensdag zou stemmen over $ 40 miljard aan voorgestelde hulp aan Oekraïne, na een gerelateerde procedurele stemming op maandag.

“We verwachten een beroep te doen op cloture – hopelijk met een aanzienlijke marge – over de motie om maandag door te gaan, wat ons ertoe zou brengen om de aanvullende woensdag goed te keuren”, vertelde McConnell aan verslaggevers tijdens een telefonische vergadering vanuit Stockholm na een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad op zaterdag. Hij verwees naar een procedurele 'cloture'-stemming die verder debat over een kwestie tot 30 uur beperkt.

Meer updates:

➡️ Ruslands offensief in Oekraïne mislukt en zijn operatie in de Donbass-regio is tot stilstand gekomen, zei de secretaris-generaal van de NAVO zondag.

➡️ Een persoon raakte gewond toen troepen in Oekraïne schoten op een Russisch dorp dicht bij de grens, Vyacheslav Gladkov, de zei de gouverneur van de regio Belgorod in een bericht op de Telegram-berichtenapp op zondag vroeg.

➡️ De Groep van Zeven toonaangevende economieën waarschuwde zaterdag dat de oorlog in Oekraïne een wereldwijde voedsel- en energiecrisis veroorzaakt die arme landen bedreigt, en dat er dringende maatregelen nodig zijn om de graanvoorraden te deblokkeren die Rusland verhindert om Oekraïne te verlaten.

< p>➡️ De Republikeinse leider Mitch McConnell van de senaat en een delegatie van GOP-senatoren ontmoetten de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy in Kiev tijdens een onaangekondigd bezoek zaterdag, en gaven daarmee de laatste show van Amerikaanse solidariteit met het land in oorlog met Rusland.

➡️ De Finse president Sauli Niinisto bevestigde zondag dat zijn land het lidmaatschap van de militaire alliantie van de NAVO zou aanvragen, in een historische beleidsverschuiving die werd veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne.

➡️ Zweden& De regerende sociaaldemocraten van #8217 zeiden zondag dat ze het land steunden om toe te treden tot de NAVO, tientallen jaren van oppositie opgevend in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne en een grote meerderheid in het parlement voor lidmaatschap creëren.

(Samengesteld uit rapporten van Reuters en Associated Press)