Oekraïne: Russen trekken zich terug uit rond Charkov, slag naar het oosten

0
121

Familieleden en vrienden wonen de begrafenis bij van Melnyk Andriy, 23, een Oekraïense militair die werd gedood in de provincie Charkov, in Lviv, Oekraïne. (AP)

Vers van de Eurovisie-overwinning van zijn land, zwoer een uitdagende Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy vroeg op zondag om op een dag het songfestival te organiseren in de omstreden stad Mariupol, die bijna volledig in Russische handen is, afgezien van een trouwe groep van een paar honderd Oekraïense strijders die het volhouden in een staalfabriek.

Het Oekraïense Kalush Orkest won de populaire wedstrijd met zijn lied 'Stefania', dat tijdens de oorlog een populair volkslied is geworden onder Oekraïners, en de overwinning was een moreel opkikker.

“Onze moed maakt indruk op de wereld, onze muziek verovert Europa”, zei Zelenskyy op Facebook. “Volgend jaar organiseert Oekraïne het Eurovisie Songfestival!”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De band deed tijdens de show een hartstochtelijk pleidooi om de strijders te helpen die zich nog in de Azovstal-staalfabriek in de havenstad bevinden, en Zelenskyy zei dat “op een dag” de wedstrijd zou worden gehouden “in een Oekraïens Mariupol.”

Best of Express Premium

Premium

Bhupinder Singh Hooda bij Idea Exchange: de enige uitweg is om te vechten voor …

Premium

Vistara zou kunnen fuseren met Air India , beslissing waarschijnlijk eind 2023

Premium

Expert legt uit: hoe je jezelf kunt beschermen tegen hittegerelateerde ziektenPremium

Zet je schrap voor hogere rentetarievenMeer Premium Stories >>

De optimistische woorden van de president komen op het moment dat Russische troepen zich terugtrekken uit Charkov, de op een na grootste stad van het land, na wekenlang te hebben gebombardeerd, en de troepen van Moskou blijven verwikkeld in een strijd om het oostelijke industriële hart van het land, de Donbas.

Mensen passeren een anti-oorlogsposter in Kiev, Oekraïne. (AP)

Rusland heeft nu waarschijnlijk een derde van de strijdkrachten op de grond verloren die het in februari heeft ingezet en blijft lijden onder “consistent hoge uitputtingsniveaus” terwijl het er de afgelopen maand niet in is geslaagd enige substantiële terreinwinst te behalen, zei het Britse ministerie van Defensie in een verklaring. zijn dagelijkse inlichtingenupdate zondag.

“Het Russische Donbas-offensief heeft vaart verloren en is aanzienlijk achter op schema”, zei het ministerie op Twitter, eraan toevoegend dat de troepen lijden “aanhoudend laag moreel en verminderde gevechten effectiviteit.”

“Onder de huidige omstandigheden is het onwaarschijnlijk dat Rusland zijn opmars de komende 30 dagen drastisch zal versnellen”, aldus het ministerie.

In de westelijke stad Lviv raakte een Russische raket zondagochtend vroeg op “militaire infrastructuurfaciliteiten”, maar er was geen onmiddellijke informatie over doden of gewonden, zei de regionale gouverneur van Lviv, Maksym Kozytskyy, op de Telegram-berichtenapp.

Rusland heeft zich gericht op spoorwegfaciliteiten en andere kritieke infrastructuur in en rond Lviv, dat vlakbij de Poolse grens ligt en een belangrijke toegangspoort is geweest voor door de NAVO geleverde wapens.

Volg Rusland Oekraïne Oorlogsnieuws Live-updates hier

Westerse functionarissen hebben gezegd dat er ondanks de aanvallen geen noemenswaardige invloed is geweest op het vermogen van Oekraïne om zijn troepen te bevoorraden.

Nu de Russische troepen zich nu terugtrekken uit de noordoostelijke stad Charkov, is Oekraïne leger heeft gezegd dat Moskou zich nu concentreert op het bewaken van bevoorradingsroutes, terwijl het mortier-, artillerie- en luchtaanvallen uitvoert in de oostelijke regio van Donetsk in een poging de Oekraïense troepen uit te putten en vestingwerken te vernietigen.

Russische troepen controleren een hoefijzervormig gebied in de Oekraïense gebieden Donetsk en Luhansk, die deel uitmaken van de Donbas-regio, het grensgebied waar Oekraïne sinds 2014 door Moskou gesteunde separatisten heeft gevochten.

In het zuiden Donbas, de Azov Zeehaven van Mariupol is nu grotendeels in Russische controle, met uitzondering van de paar honderd manschappen die nog in de staalfabriek zitten.

Een konvooi van tussen de 500 en 1.000 auto's die burgers de stad uit vervoerden, zou zaterdag naar verluidt de door Oekraïne bezette stad Zaporizja kunnen bereiken, terwijl de Oekraïense vice-premier Iryna Vereshchuk zei dat de autoriteiten onderhandelden over de evacuatie van 60 zwaargewonde troepen bij de staalfabriek. .

Nadat de Russische president Vladimir Poetin er niet in was geslaagd Kiev in te nemen na de invasie van 24 februari, heeft hij zijn focus naar het oosten verlegd naar de Donbas, met als doel de meest ervaren en best uitgeruste troepen van Oekraïne te omsingelen, en om grondgebied te veroveren dat nog onder Oekraïne staat.

Een Oekraïense militair patrouilleert tijdens een verkenningsmissie in een recent heroverd dorp aan de rand van Charkov, Oost-Oekraïne. (AP)

Luchtaanvallen en artilleriebeschietingen maken het extreem gevaarlijk voor journalisten om zich in het oosten te verplaatsen, wat een belemmering vormt voor pogingen om een ​​volledig beeld van de gevechten te krijgen. Maar het lijkt een heen en weer ploeteren zonder grote doorbraken aan beide kanten.

Rusland heeft enkele Donbas-dorpen en -steden ingenomen, waaronder Rubizhne, dat een vooroorlogse bevolking van ongeveer 55.000 had.

Zelenskyy zei dat de Oekraïense troepen ook vooruitgang hebben geboekt in het oosten, waarbij ze de afgelopen dag zes steden of dorpen hebben heroverd. In zijn nachtelijke toespraak zaterdag zei hij dat “de situatie in Donbas erg moeilijk blijft” en dat Russische troepen “nog steeds proberen om op zijn minst enigszins te overwinnen.”

“Stap voor stap”, zei Zelenskyy, ” we dwingen de bewoners het Oekraïense land te verlaten.”

Kharkiv, vlakbij de Russische grens en slechts 80 kilometer (50 mijl) ten zuidwesten van de Russische stad Belgorod, heeft wekenlang hevige beschietingen ondergaan. De grotendeels Russisch sprekende stad met een vooroorlogse bevolking van 1,4 miljoen was een belangrijk militair doel eerder in de oorlog, toen Moskou grote steden hoopte te veroveren en te behouden.

Regionale regering Oleh Sinegubov zei via de Telegram-berichten app dat er de afgelopen dag geen beschietingen op Kharkiv zijn geweest.

Een gescheurde kaart van de regio Mykolaiv hangt aan een muur in een kantoor van het hoofdkwartier van de regionale regering van Mykolaiv, dat zwaar werd beschadigd bij een Russische aanval, in Mykolaiv, Oekraïne . (AP)

Hij voegde eraan toe dat Oekraïne een tegenoffensief lanceerde in de buurt van Izyum, een stad 125 kilometer (78 mijl) ten zuiden van Charkov die sinds ten minste begin april in handen is van Rusland.

Poetin heeft de oorlog in Oekraïne gerechtvaardigd door beweren dat het een reactie was op de uitbreiding van de NAVO in Oost-Europa.

Maar de invasie heeft andere landen langs de flank van Rusland bang gemaakt dat zij de volgende zouden kunnen zijn, en in de afgelopen week zeiden de president en premier van Finland dat ze er de voorkeur aan geven om NAVO-lidmaatschap. Ambtenaren in Zweden zullen naar verwachting zondag een besluit aankondigen over het al dan niet aanvragen van deelname aan de westerse militaire alliantie.

In een telefoontje zaterdag vertelde Poetin de Finse president Sauli Niinisto dat er geen bedreigingen zijn voor de veiligheid en toetreding van Finland. De NAVO zou een “fout” zijn en “een negatieve invloed hebben op de Russisch-Finse betrekkingen”.

De Noordse naties’ mogelijke biedingen werden vrijdag in twijfel getrokken toen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat zijn land “geen gunstig advies” heeft. Staatssecretaris Antony Blinken zou dit weekend in Duitsland zijn NAVO-collega's ontmoeten, waaronder de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.