Noord-India zinderend; kwik stijgt naar 49 graden Celsius in delen van Delhi

0
109

De Indiase meteorologische afdeling heeft op zondag 15 mei 2022 een gele waarschuwing afgegeven voor Delhi. (Express foto door Shivam Kumar Jha)

Een vernietigende hittegolf raasde zondag over de nationale hoofdstad en de aangrenzende gebieden, waarbij de sterrenwachten Mungeshpur en Najafgarh in Delhi temperaturen rapporteerden van respectievelijk 49,2 graden Celsius en 49,1 graden Celsius. De temperatuur bij het Safdarjung Observatorium, het basisstation van Delhi, was 45,6 graden Celsius, vijf graden boven normaal en de hoogste dit jaar tot nu toe.

De maximumtemperaturen bereikten ook hoge temperaturen in andere observatoria, waarvan Sports Complex 48,4 graden Celsius registreerde, Jafarpur 47,5 graden Celsius vasthield, terwijl Pitampura en Ridge respectievelijk 47,3 en 47,2 graden Celsius registreerden.

De Indiase Meteorologische Afdeling (IMD) zei dat er maandag een onweersbui of een stofstorm in de nationale hoofdstad ligt. Met weinig regen als gevolg van zwakke westerse verstoringen, had Delhi de op een na warmste april van dit jaar sinds 1951 met een maandelijkse gemiddelde maximumtemperatuur van 40,2 graden Celsius. Door een hittegolf aan het einde van die maand waren de maxima in verschillende delen van de stad gestegen tot 46 en 47 graden Celsius. Delhi kreeg in april een minuscule 0,3 mm neerslag tegen een maandelijks gemiddelde van 12,2 mm. Maart zag geen regenval tegen een normaal van 15,9 mm. Het IMD had in mei bovennormale temperaturen voorspeld.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Volgens het IMD wordt er een hittegolf afgekondigd wanneer de maximumtemperatuur boven de 40 graden Celsius is en minstens 4,5 graden boven normaal. Er is sprake van een ernstige hittegolf als de afwijking van de normale temperatuur meer dan 6,4 graden bedraagt. Op basis van absoluut geregistreerde temperaturen wordt een hittegolf afgekondigd wanneer een gebied een maximale temperatuur van 45 graden Celsius registreert. Er is sprake van een ernstige hittegolf als de maximumtemperatuur de grens van 47 graden Celsius overschrijdt.

Best of Express Premium

Premium

Skyfall in Gujarat, zegt expert waarschijnlijk puin van een Chinese raket

Premium

Chaos in Kandla na verbod: 4.000 tarwetrucks in de rij, 4 schepen halfvol

Premium

Landelijk knelt meer in staten met hoge inflatie

Premium

Uitgelegd: wat het bezoek van Bilawal Bhutto Zardari aan de VS betekent voor Pakistaanse… Meer Premium Stories >>

Punjab en Haryana

De nabijgelegen gebieden in de nationale hoofdstad waren ook getuige van soortgelijke effecten van de hittegolf op zondag. Er was geen onderbreking van de kwellende hittegolf in Punjab en Haryana, aangezien het kwik ruim boven het normale niveau zweefde.

Volgens de meteorologische afdeling registreerde Gurugram in Haryana 48,1 graad Celsius, waardoor het de heetste plaats in de twee staten is, zelfs terwijl de maximumtemperaturen op de meeste plaatsen ruim boven de 43 graden Celsius schommelden. Onder andere in Haryana zag Hisar een maximum van 47,3 graden Celsius. Er heerste ernstige hitte in Sirsa, met een maximum van 47,2 graden Celsius, terwijl Rohtak een maximum van 46,7 graden Celsius optekende. Bhiwani ervoer een maximum van 46 graden Celsius. De hoogste temperatuur van Ambala gedurende de dag was 42,1 ° C, terwijl het maximum van Karnal zich op 42,4 ° C vestigde.

Muktsar in Punjab wankelde ook onder extreem heet weer en registreerde een dagtemperatuur van 47,4 graden Celsius.

Chandigarh, de gemeenschappelijke hoofdstad van de twee staten, trotseerde opnieuw een warme dag, met een maximum van 43 graden Celsius.

Ondertussen heerste er, onder andere in Punjab, een intense hittegolf in Bathinda, met een maximum van 46,8 graden Celsius, terwijl Amritsar stikte van de extreme hitte van 46,1 graden Celsius. Ludhiana registreerde een maximum van 45,5 graden Celsius terwijl het maximum van Patiala zich op 44,3 graden C. Ook Jalandhar en Hoshiarpur hadden te maken met warm weer en registreerden respectievelijke maximumtemperaturen van 46,2 graden Celsius en 46,1 graden Celsius.

Ondertussen wordt, volgens de voorspelling van de MeT Department, dinsdag enige verlichting van de ernstige hitte verwacht in de twee staten. Het weer is waarschijnlijk de komende 24 uur droog; lichte regen wordt verwacht op geïsoleerde plaatsen in de daaropvolgende 48 uur, zei het.

Jammu en Kasjmir

In de meeste delen van de Jammu-regio werd een intense hittegolf waargenomen terwijl het kwik verder omhoog ging en tot rust kwam bij de seizoenshoogte van 43,9 graden Celsius, zeiden functionarissen zondag. De dagtemperatuur in Jammu was zeven graden hoger dan normaal voor deze tijd van het seizoen, zeiden ze.

De stad markeerde ook een stijging van de nachttemperatuur, die daalde tot 26,8 graden Celsius – 3,3 graden boven het seizoensgemiddelde.

Katra, het basiskamp voor de pelgrims die de Mata Vaishno Devi-schrijn bezochten in Het Reasi-district was de op één na warmste geregistreerde plaats in de Jammu-regio met een maximum van 41,5 graden Celsius en een minimum van 23,8 graden Celsius, zeiden de functionarissen van de meteorologische afdeling.

Ondertussen registreerde de zomerhoofdstad Srinagar een dip in de maximumtemperatuur die neerkwam op 29,8 graden Celsius tegen de 31,3 graden Celsius van zaterdag. De dagtemperatuur in de stad was 5,9 graden boven normaal.

De nachttemperatuur was ook drie graden boven normaal in Srinagar, met een dieptepunt van 13,6 graden Celsius, zeiden de functionarissen.

Het weerbureau heeft voor maandagavond verlichting van de hittegolf voorspeld vanwege het slechte weer.

“Er is kans op voortzetting van droog en helder weer tot 16 mei. Wijdverbreide matige regen- of onweersbui met op sommige plaatsen hagelbuien en sneeuw boven de hogere regionen is het meest waarschijnlijk van 16 mei (avond) tot 18 mei,“ 8221; zei een functionaris.

Madhya Pradesh

Mensen in grote delen van Madhya Pradesh kregen zondag een beetje rust van het zwoele weer, waarbij het kwik een lichte dip van ongeveer een graad Celsius, terwijl Nowgaon en Khajuraho in het district Chhatarpur bleven sissen bij 47 graden Celsius.

Op zaterdag zijn beide plaatsen – Nowgaon en Khajuraho – had de hoogste maximumtemperatuur van de staat van 48 graden Celsius geregistreerd, zei een functionaris.

“Het kwikniveau zal naar verwachting vanaf dinsdag beginnen te dalen. Het kan deze week (vanaf maandag) een daling van twee tot vier graden Celsius zien,” PK Saha, senior meteoroloog bij het Bhopal-kantoor van de Indiase meteorologische afdeling, vertelde PTI.

Kerala

Ondertussen, terwijl de regens door Kerala blijven slaan, dagen voorafgaand aan het verwachte begin van de zuidwestmoesson, heeft de India Meteorological Department (IMD) een rood alarm afgegeven in vijf districten van de staat voor zondag en maandag. IMD heeft zondag een rode waarschuwing afgegeven in de districten Ernakulam, Idukki, Thrissur, Malappuram en Kozhikode.

Er is voor maandag een rode waarschuwing afgegeven in de districten Ernakulam, Idukki, Thrissur, Kozhikode en Kannur. Behalve Kasaragod hebben andere districten in de staat een oranje waarschuwing voor zondag.

Minister van inkomsten K Rajan, die de media ontmoette, zei dat er instructies zijn gegeven aan districtscollectoren om eventuele noodsituaties op te lossen.

“We hebben zaterdag een vergadering gehouden, voorgezeten door de hoofdsecretaris. Aan alle districtscollectoren en andere betrokken autoriteiten zijn aanwijzingen gegeven. Voorlopig stromen de rivieren niet over. We hebben speciale aanwijzingen gegeven aan heuvelachtige districten en gevarenanalisten is gevraagd om de situatie nauwlettend in de gaten te houden,” zei Rajan.

Hij zei dat alle betrokken afdelingen zijn gewaarschuwd en dat mensen uit gevaarlijke gebieden indien nodig onverwijld zullen worden geëvacueerd.

(Met input van PTI)< /strong>