Met een boeddhistisch centrum wil India de culturele banden met Nepal versterken

0
51

De site voor het boeddhistische culturele centrum van India. (Express foto door Yubaraj Ghimire)

Premier Narendra Modi zal maandag naar Lumbini in Nepal reizen om deel te nemen aan een ceremonie om de eerste steen te leggen voor een boeddhistisch cultureel centrum dat samenvalt met Boeddha Purnima.

Bronnen zei PM Modi's korte bezoek aan Lumbini – hij zal hier naar verwachting tussen 10.30 uur en 15.30 uur zijn – is erop gericht om soft power centraal te stellen in de relaties tussen India en Nepal en tegelijkertijd de formele aanwezigheid van India op de heilige plaats die amper 10 km verwijderd is van de grens.

De bouw van het 'India International Centre for Buddhist Culture & Erfgoed’ – uit te voeren door de Internationale Boeddhistische Confederatie (IBC), India, met financiële steun van het Ministerie van Cultuur — komt decennia nadat de meeste andere landen, waaronder de VS, China, Canada, Frankrijk, Duitsland en Thailand, hun centra in Lumbini hebben gebouwd als een instrument om de boeddhistische filosofie te promoten.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Ambtenaren van het Indiase Ministerie van Cultuur zeiden dat de premier, naast het aanbieden van gebeden in de Mayadevi-tempel in Lumbini, ook een toespraak zal houden op een Buddha Jayanti-evenement georganiseerd door de Lumbini Development Trust.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 16 mei 2022: wat je nodig hebt om vandaag te lezenPremium

Modi in Lumbini: het boeddhisme geeft India een culturele ingang in Nepal – het …Premium

De boze jonge brigade van Sharad "Mr Congeniality" PawarPremium

Uitgelegd: hoe de hittegolf opnieuw door India raastMeer premiumverhalen >&gt ;

Een verklaring van het kabinet van de premier op zondag zei dat de premier Lumbini zal bezoeken op uitnodiging van de premier van Nepal, Sher Bahadur Deuba. “Het is een eer om in de voetsporen te treden van miljoenen Indiërs om eer te bewijzen aan de heilige plaats van de geboorte van Heer Boeddha. Ik kijk er ook naar uit om premier Deuba weer te ontmoeten na onze productieve discussies tijdens zijn bezoek aan India vorige maand. We zullen voortbouwen op onze gedeelde kennis om de samenwerking op meerdere gebieden uit te breiden, waaronder waterkracht, ontwikkeling en connectiviteit.”

Het bezoek van de premier aan Lumbini valt samen met de duidelijke interesse van China in Lumbini. Bijna tien jaar geleden had China aangeboden om Lumbini te bouwen als een centrum voor wereldvrede voor een bedrag van drie miljard dollar, naast het voeren van besprekingen over het brengen van de Chinese spoorlijn naar Lumbini.

Modi's bezoek en hij legde de eerste steen voor het Boeddhistisch Cultuurcentrum — kost naar schatting INR 1 miljard en duurt drie jaar om te voltooien — markeert de eerste poging van India om sterke banden te ontwikkelen met het boeddhistische erfgoed van Nepal.

Modi's helikoptervlucht vanuit Kushinagar in Uttar Pradesh, waar Boeddha naar verluidt het Nirvana heeft bereikt, zal eindigen op een nieuw gebouwd helikopterplatform in Lumbini, vanwaar hij naar verwachting naar de Maya Devi-tempel zal gaan, voordat hij de eerste steen legt voor het boeddhistische centrum .

PM Modi en PM Deuba zijn ook gepland om gezamenlijk een gemeente van mensen toe te spreken, waaronder lama's.

Lees ook |Modi-Deuba gesprekken zullen een uitgebreide agenda hebben: Foreign Secy

Hoewel er nog geen officieel woord is, zijn er aanwijzingen dat “ontwikkelingsproblemen” zullen waarschijnlijk worden besproken wanneer de twee premiers, vergezeld door functionarissen van twee kanten, een vergadering houden voordat Deuba een lunch organiseert ter ere van Modi. De Indiase minister van Buitenlandse Zaken Vinay Mohan Kwatra heeft onlangs verklaard dat de twee landen zullen verdergaan met waar ze vertrokken tijdens het driedaagse bezoek van Deuba aan India vorige maand.

De twee partijen hadden de noodzaak besproken om te sorteren. uit grensgeschillen, met name het Lipulekh-geschil dat oplaaide in 2018-19, maar het driedaagse bezoek van Deuba was geëindigd zonder een gezamenlijk communiqué.

Bronnen in Kathmandu zeiden dat de Indiase Raad voor Culturele Betrekkingen (ICCR) twee Memoranda of Understanding zal ondertekenen met de autoriteiten in Nepal — een over het opzetten van de Dr. BR Ambedkar-leerstoel voor studies over boeddhisme aan de Lumbini University en een andere over een leerstoelhoogleraar aan de universiteit van Kathmandu.

Het Indiase ministerie van Toerisme heeft met Nepal samengewerkt om een ​​trans- nationaal boeddhistisch toeristencircuit om de voetsporen van Boeddha te volgen, beginnend bij Lumbini en eindigend in Kushinagar. Onlangs werd in Kushinagar een internationale luchthaven ingehuldigd.

Bronnen zeiden dat de twee premiers het voorgestelde boeddhistische circuit zullen bespreken dat Lumbini verbindt met Kushinagar, Bodhgaya, Rajgir, Nalanda en Sarnath, naast andere centra die verbonden zijn met Boeddha's nalatenschap. Dit zal een aanvulling zijn op het project om het Ramayana-circuit te bouwen dat verschillende locaties in de twee landen met elkaar verbindt.

“Het is waarschijnlijk dat de twee premiers ook manieren zullen bespreken om het benutten van de West Seti-rivier te verkennen die door het westen van Nepal stroomt,” zei een hoge regeringsfunctionaris in Kathmandu.