Ledare: Borde bry oss mer om Finland – inte bara i krig

0
55

Sverige borde intressera sig mer för Finland, inte bara nu när vi i enighet ska gå med i Nato tillsammans, skriver Göteborgs-Postens ledarskribent Karin Pihl. ”Det är också tragiskt att det ska till ett krig för att vi i Sverige ska inse att Finland är viktigt för Sverige. I Finland är kunskapen om vad som händer i Sverige generellt hög. Detsamma kan man inte tyvärr säga om svenskars kunskap om Finland.” Pihl menar att språkbarriären anses vara en förklaring. Tvåspråkigheten i Finland utmanas dock av Sannfinländarna, ett hot mot svenska språket som Sverige borde bry sig mer om menar Pihl. Tove Lifvendahl på SvD:s ledarredaktion välkomnar Finlands president Sauli Niinistö till Sverige. Hon beskriver honom som en rakryggad och orädd ledare efter presidentens samtal med Vladimir Putin. I samtalet ska Niinistö rakt ha förklarat för Putin varför Finland går med i Nato. Natobeslutet innebär att Finland överger det sista av finlandiseringen, det vill säga att Finland avstått från delar av sin självbestämmanderätt och yttrandefrihet för att behaga Sovjetunionen. Lifvendahl tackar Niinistö för att han ”tar Sverige i handen in i Nato.” Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.