Is een dure SD-kaart beter voor een Raspberry Pi?

0
43
iunewind/ShutterStock

De Raspberry Pi is een goedkope en vrolijke computer die een flinke klap uitdeelt. Maar zal een goedkope en vrolijke SD-kaart stabiele opslag bieden, of moet je meer uitgeven? Hier is het overzicht.

De Raspberry Pi en de SD-kaart

Gebouwd door de Raspberry Pi Foundation, de Pi is een van de meest succesvolle single-board computers ooit gebouwd. Hoewel het goedkoop is, werd het ontworpen om voldoende kracht te bieden om er een levensvatbaar educatief platform van te maken dat scholen en hogescholen zouden kunnen adopteren en omarmen. Gezinnen konden het zich veroorloven hetzelfde type apparatuur te hebben als de scholen.

GERELATEERD10 jaar later, hier is waarom de Raspberry Pi nog steeds rockt

Bijna zodra hij in 2012 werd gelanceerd, was het potentieel van een kleine, goedkope, energiezuinige computer geschikt van het runnen van een echte Linux-distributie zag het overgenomen door makers en hobbyisten. De verkoop van de Raspberry Pi in de eerste tien jaar bedroeg meer dan 45 miljoen stuks.

Kort nadat de Raspberry Pi was gelanceerd, begonnen verhalen te verspreiden over de corruptie, vernietiging en korte levensduur van SD-kaarten. De Raspberry Pi bevat geen interne opslag. De eigenaar moet een SD-kaart (tegenwoordig een microSD-kaart) leveren die fungeert als de harde schijf van de computer. Het besturingssysteem en de applicaties worden op de SD-kaart geïnstalleerd en de kleine computer start ook op vanaf de SD-kaart.

De implicatie was dat de Raspberry Pi de levensduur van de SD-kaarten verkortte. Het bleek dat er onderliggende problemen waren met de SD-kaartcontrollers – kleine microchips die fysiek op de SD-kaart waren geplaatst – en problemen met SD-kaartstuurprogramma's. Het was geen uniek probleem voor de Raspberry Pi.

Advertentie

Er zijn echter veel variaties op SD-kaarten en sommige kaarten zijn niet ontworpen of uitgerust om frequente schrijfcycli te weerstaan.

p>

Waarom doen sommige SD-kaarten het beter dan andere?

SD-kaarten zijn ontworpen als verwijderbare en zeer draagbare opslagapparaten. Ze zijn het meest geschikt voor het opslaan van gegevens die niet veranderen. Dat betekent dat er heel weinig schrijfcycli zijn, maar zoveel leescycli als u wilt.

GERELATEERDEen SD-kaart kopen: snelheidsklassen, maten en capaciteiten uitgelegd

Het duurde niet lang voordat ze werden geadopteerd als het favoriete opslagmedium voor digitale camera's, mobiele telefoons, drones en andere producten waarvoor lichte, goedkope en vervangbare opslag nodig was. Zoals vaak gebeurt in technologie, dreven de eisen van de producten de kwaliteit en het vermogen van een van hun kerncomponenten op. De vraag naar meer snelheid en meer capaciteit zette de SD-kaartfabrikanten ertoe aan om de prestaties en robuustheid van hun kaarten te verbeteren.

Snelheid

De SD Association heeft een set van normen die de kenmerken van een SD-kaart definiëren. Wat de capaciteit betreft, moeten SD-kaarten een van de volgende aanduidingen hebben.

 • SD: Secure Digital. Tot 2 GB capaciteit.
 • SDHC: veilige digitale hoge capaciteit. Tussen 2 GB en 32 GB capaciteit.
 • SDXC: Secure Digital Extended Capacity. Tussen 32 GB en 2 TB capaciteit.
 • SDUC: veilige digitale ultracapaciteit. Tussen 2TB en 128TB capaciteit.

Snelheid is iets gecompliceerder. De SD Association gebruikt snelheidsklassen om de minimale aanhoudende schrijfsnelheden aan te duiden. De klassen zijn:

 • Klasse 2: minimale aanhoudende schrijfsnelheid van 2 MB/s.
 • Klasse 4: minimale aanhoudende schrijfsnelheid van 4 MB/s.
 • Klasse 6: minimale aanhoudende schrijfsnelheid van 6 MB/s.
 • < li>Klasse 10: minimale aanhoudende schrijfsnelheid van 10 MB/s.

Dat lijkt duidelijk genoeg. Maar onthoud dat dit minimumwaarden zijn. In werkelijkheid zou u hogere schrijfsnelheden moeten kunnen bereiken. Op de verpakking van sommige kaarten staat een tekst die lijkt op “overdrachtssnelheden tot XXMB/s” met de “XX” vervangen door het beste tarief dat de fabrikant in laboratoriumomstandigheden kon bereiken. Het belangrijkste punt hier is de formulering. De “tot” betekent dat uw kilometerstand zal variëren.

Er zijn twee andere snelheidsklasse-gerelateerde stukjes informatie op het label van de kaart. Het is gemakkelijk om deze twee door elkaar te halen.

De UHS Speed ​​Class wordt weergegeven als een cijfer in een U-vormige container. Het verwijst specifiek naar het opnemen van video.

 • UHS-snelheidsklasse 1: ondersteunt een schrijfsnelheid tot 10 MB/s.
 • UHS-snelheidsklasse 3: ondersteunt een schrijfsnelheid tot 30 MB.

Advertentie

Het laatste stukje snelheidsinformatie maakt gebruik van Romeinse cijfers. SD-kaarten met snelheidsklasse gebruiken een van de twee interfaces of bussen. Houd er rekening mee dat deze snelheden verwijzen naar leessnelheden. Dit zijn geen aanhoudende snelheden, het zijn pieksnelheden.

 • UHS-I: ondersteunt tot 104 MB/s leessnelheid.
 • < li>UHS-II: Ondersteunt een leessnelheid tot 312 MB/s.

Wear Levelling

Continu schrijven naar dezelfde locatie op een SD-kaart zal uiteindelijk zijn leven verkorten. De meeste SD-kaarten van bekende merken bevatten een implementatie van wear-leveling. Slijtage-nivellering deelt de schrijfacties over het oppervlak van de SD-kaart.

GERELATEERDWat zijn lees-/schrijfsnelheden en waarom zijn ze van belang?

Als sommige blokken op de SD-kaart met voldoende frequentie worden geschreven om het wear leveling-algoritme te activeren, worden de schrijfacties verplaatst naar een ander gebied van de kaart. Dit voorkomt dat een paar gebieden worden gebombardeerd met schrijfacties. Het is alsof een laserstraal op een metalen deur is gericht. Als het op één plek wordt achtergelaten, kan het de deur binnendringen. Als het over het hele oppervlak van de deur wordt verplaatst, zal het nergens doorbranden.

Om dit effectief te laten zijn, moet er natuurlijk voldoende ongebruikte ruimte op uw SD-kaart zijn om de schrijfacties te kunnen verplaatsen. Dit brengt ons bij de capaciteit.

Capaciteit

Koop geen SD-kaart die nagenoeg voldoet aan de minimumvereisten van de Raspberry Pi-image die je nodig hebt ;re gaat eraan branden. Koop er een met wat ademruimte. Behalve dat u slijtage-nivellering zijn werk laat doen, kunt u met de reservecapaciteit toepassingen en gegevens installeren en kunnen essentiële systeemfuncties zoals swap naar behoren werken.

Kaarten van industriële kwaliteit

Deze worden op verschillende manieren op de markt gebracht als “High Endurance” of “Industriële” cijfer kaarten. Ze zijn ontworpen voor slopende high-write-omgevingen. Maar lees de kleine lettertjes om te zien wat “High Endurance” of “Industriële” eigenlijk vertaalt naar. Is het gewoon marketinggebabbel?

Advertentie

Echte kaarten van industriële kwaliteit zijn erg duur. Hun robuustheid wordt weerspiegeld in hun prijs, die ver buiten het budget van de gewone hobbyist ligt.

Tricks om de levensduur van de SD-kaart te verlengen

< p>In een Raspberry Pi neemt de SD-kaart de plaats in van de harde schijf. Dit type gebruik is intenser dan bij bijvoorbeeld een digitale camera. Er vinden voortdurend kleine schrijfacties plaats. En het is eigenlijk erger dan het eerst lijkt.

Wanneer een bestand wordt gemaakt, bijgewerkt of geopend, worden de gegevens geschreven of gelezen van de SD-kaart. Deze acties zorgen ervoor dat tijdstempels in het bestandssysteem worden bijgewerkt. Dus, contra-intuïtief, zal zelfs het lezen van een bestand een schrijfactie veroorzaken die de toegangstijd voor dat bestand bijwerkt.

In de kleine lettertjes in de garanties van sommige SD-kaarten staat specifiek dat het gebruik van de SD-kaart in ' 8220;hoge schrijfsnelheid” scenario's wordt niet ondersteund. Hier zijn enkele dingen die u kunt doen die kunnen helpen.

Shutdown Cleanly

Sluit uw Raspberry Pi altijd af, net zoals u uw desktop of laptop afsluit. Trek niet zomaar het netsnoer eruit. Als je geen toetsenbord en scherm hebt, gebruik dan SSH om er toegang toe te krijgen en een gecontroleerde afsluiting uit te voeren.

De noatime Mount Flag< /h3>

Als u de noatime mount-vlag gebruikt in uw “/etc/fstab” bestand, wordt het tijdstempel van de bestandstoegang niet telkens bijgewerkt wanneer een bestand wordt geopend. Als u deze statistiek niet hoeft bij te houden, kunt u deze uitschakelen.

Naast het behoud van je SD-kaart kan het je ook snelheidswinst opleveren, afhankelijk van waar je je Raspberry Pi voor gebruikt.

GERELATEERD: Hoe te Schrijf een fstab-bestand op Linux

Gebruik een externe USB-drive

U kunt uw Raspberry Pi configureren om op te starten van de SD-kaart, maar gebruik een externe USB-drive als extra opslag. Als u uw “/huis” map naar de externe opslag, vermindert u de slijtage van de SD-kaart drastisch.

Logboekregistratie uitschakelen

Het uitschakelen van ongewenste logboekregistratie of het verzenden van de logboeken naar een externe USB-drive zal de impact op uw SD-kaart verminderen.

Gebruik een fatsoenlijke PSU

Laat uw Raspberry Pi niet draaien op een oude oplader voor mobiele telefoons. Je Raspberry Pi kan tot 2,5A bij 5V nodig hebben. Alles wat minder is, kan tot veel verschillende problemen leiden, waaronder instabiliteit en beschadiging van de SD-kaart. Trap niet in valse economie. Investeer in een degelijke voedingseenheid.

Hoe zit het met Swap?

Je zult mensen horen pleiten voor het uitschakelen van swap. U kunt dit doen, maar we raden het niet aan. In plaats daarvan kun je een swappartitie maken op een externe USB-drive en de swap van de SD-kaart verwijderen.

Advertentie

Swap is een belangrijk onderdeel van het uitvoeren van een normale Linux-installatie. Het wordt niet alleen gebruikt voor het oproepen van geheugenblokken uit RAM wanneer de vraag naar fysiek geheugen groter is dan waarmee uw Raspberry Pi is uitgerust. Swap wordt ook gebruikt voor het bijwerken van applicaties.

Als u een nieuwere versie van een toepassing installeert terwijl de oude versie nog draait, kan de oude versie niet meer uit het geheugen worden verwijderd omdat deze geen plaats meer heeft op de harde schijf of SD-kaart van waarin het opnieuw kan worden gelezen.

GERELATEERD Wat is Swappiness op Linux? (en hoe u dit kunt wijzigen)

De geheugenbeheerroutines van de kernel verplaatsen de oude applicatie-image om te wisselen, zodat het geheugen kan worden beheerd met wat out-of-RAM-opslag. Wanneer de oude applicatie wordt beëindigd, worden de swap- en RAM-pagina's vrijgegeven. De volgende keer dat de toepassing wordt uitgevoerd, wordt de nieuwe versie gebruikt die door het bestandssysteem wordt ondersteund, waardoor de normale geheugenbeheerprocessen kunnen worden gevolgd.

En proberen af ​​te wenden wanneer swap binnendringt door de swappiness-waarde te manipuleren is zinloos. Dat is niet wat de swappiness-instelling doet.

Laat swap draaien en, als je echt wilt, gebruik een swap-partitie op externe opslag.

Duur of goedkoop?

De eerste wat u moet doen, is beslissen over de capaciteit van de SD-kaart die u nodig hebt. Het zal waarschijnlijk tussen 8 GB en 32 GB vallen voor de meeste gemiddelde huishoudelijke toepassingen. Als je meer opslagruimte nodig hebt, moet je echt een externe USB-drive opnemen in je projectontwerp.

Kaarten met een capaciteit van 8 GB tot 32 GB zijn redelijk geprijsd en betaalbaar voor de meeste mensen. Als dat het geval is, waarom zou je dan goedkoper gaan? Het is niet alsof de besparingen aanzienlijk zijn. Als ze significant zijn, is de goedkope kaart waarschijnlijk nep.

GERELATEERDBeste Micro SD-kaarten voor al uw apparaten

De markt wordt overspoeld met vervalste SD-kaarten. De kaart en de verpakking kunnen er precies zo uitzien als echte kaarten van gerenommeerde fabrikanten, zoals SanDisk of Samsung. Een andere zwendel is om echte kaarten opnieuw te labelen, zodat ze een hogere capaciteit lijken te hebben dan ze zijn. Koop dus je SD-kaart bij een gerenommeerde handelaar. Pas op voor koopjes die te mooi zijn om waar te zijn, vooral als u online koopt. Het zijn geen koopjes, het zijn oplichting.

Zelfs echte, goedkopere merken gebruiken goedkopere en minder strikte productieprocessen en leveren verminderde prestaties. Aangezien een Raspberry Pi een straffe use-case is voor een SD-kaart, wil je niet beknibbelen.

Een klasse 10-kaart van een bekend merk met UHS-snelheidsklasse 3 en UHS-I-bussnelheid is geschikt voor de meeste toepassingen. Als je een camera gebruikt met je Raspberry Pi en veel foto's of video gaat opnemen, selecteer dan een kaart met een UHS-III bussnelheid.

Koop een kaart met voldoende capaciteit om te voldoen aan uw behoeften, inclusief wat reservecapaciteit om de slijtage-egalisatiefunctie schrijfacties te laten delen over het reserveoppervlak van de kaart.

Maar goedkope SD-kaarten? Nee. Je koopt gewoon toekomstige problemen.

LEES VOLGENDE

 • › Waarom onbeperkte mobiele data niet echt onbeperkt is
 • › Review MSI Clutch GM41 lichtgewicht draadloze muis: veelzijdig vedergewicht
 • › Waarom zie ik “FBI Surveillance Van” in Mijn wifi-lijst?
 • › Hier leest u hoe Mozilla Thunderbird een comeback maakt in 2022
 • › 5 vervelende functies die u kunt uitschakelen op Samsung-telefoons
 • › Wi-Fi voor alles gebruiken? Hier is waarom je niet