Hötorgshandlare tog 13.000 kronor för ett knippe morötter

0
42

Publicerad 17 maj 2022 kl 15.02

Inrikes. 12.000 kronor för blandad frukt eller 13.000 kronor för ett knippe morötter. Det har kunder fått betala hos två handlare på Hötorget i Stockholm som satt i system att lägga på en eller flera extra nollor på kortköp – utan att myndigheterna gjort något åt det. Men nu har polisen och Stockholms stad efter mycket om och men stoppat deras verksamhet.

Gilla artikeln på Facebook

Genom att vägra ta emot kontanter som betalning har torghandlarna ”hjälpt” kunderna med kortköpet och knappat in en extra nolla på köpesumman i kortterminalen.

Det som skulle ha kostat 54 kronor blev 540 och 150 kronor blev 1.500.

Men ibland vågade torghandlarna vara ännu fräckare, enligt polisen. Ett exempel är en 94-årig man som efter ett läkarbesök vid Hötorget passade på att köpa ett knippe morötter. Hans anhöriga upptäckte senare att torghandlaren dragit drygt 13.000 kronor från kontot.

– De aktuella torghandlarna har i huvudsak riktat in sig på äldre personer och turister som inte märkt att de blivit lurade förrän kanske långt efteråt. En del har säkert svurit, men tyckt att summan de förlorat varit för liten för att bry sig om det. Däremot misstänker vi att torghandlarna själva tjänat väldigt mycket pengar, säger Jan Friberg på Stockholmspolisens bedrägerisektion på polisens hemsida.

Ett hundratal av dem som blivit lurade har ändå valt att lämna klagomål till Stockholms stad som i sin tur inte vetat exakt vilka torghandlare det rört sig om. Även polisen har fått in anmälningar. Eftersom summorna varit låga jämfört med andra bedrägeribrott har polisen “inte haft resurser för att utreda dessa ärenden tidigare”, skriver polisen på sin hemsida.

“I år fick Stockholmspolisens bedrägerisektion däremot en möjlighet att ta tag i anmälningarna och kunde inleda ett samarbete med Stockholms stad”, fortsätter polisen.

Polisen kontaktade ett 30-tal personer som lämnat klagomål till Stockholms stad och till dem som gjort en polisanmälan men inte tagit med någon dokumentation kring köpet.

– De som vi kontaktade visade en mycket stor uppskattning för att vi inom polisen tagit tag i detta.

Genom att begära in kontrollera kvitton och kontoutdrag kunde polisen härleda vilka torghandlare det var frågan om och presentera en väldigt exakt bild över problembilden för Stockholms stad.

Med hjälp av polisens kartläggning anlitade Stockholms stad ett civilt bolag som gjorde riktade stödköp hos de aktuella torghandlarna. Det visade sig att bedrägeriet fortfarande pågick och med stödköpen som bevis kunde Stockholms stad dra in torghandlarnas tillstånd.

– Nu är de inte kvar på Hötorget och det ökar tryggheten för dem som gör inköp där, säger Jan Friberg.