Forklart: Hvorfor forbud mot eksport av hvete er et knekast, rammer bønder og svekker politikkens troverdighet

0
49

Hvis regjeringen føler at situasjonen på hvetefronten er så alvorlig, kunne den ha kalibrert eksporten ved å sette en minste eksportpris (MEP). (Arkiv)

I et knefall har Regjeringen forbudt eksport av hvete med virkning fra 13. mai, med noen mindre unntak for de som har ugjenkallelige remburser eller hvor myndighetene for import land ber den indiske regjeringen for matsikkerhetsformål.

Dette kommer som et sjokk fordi statsminister Narendra Modi for bare en måned siden sa til USAs president Joe Biden, i sin åpningstale på 2+2-ministermøtet 11. april, at hvis WTO tillater oss å eksportere korn, vil India begynne å eksportere fra i morgen for å mate verden.

Hva skjedde mellom 11. april og 13. mai at en så drastisk beslutning måtte tas?

https://images.indianexpress .com/2020/08/1×1.png

Den eneste plausible forklaringen, fra regjeringens side, kan være at de reviderte estimatene for hveteproduksjonen er mye lavere enn de estimerte 111 mmt (millioner metriske tonn), og at innkjøp av hvete sannsynligvis vil ende opp på rundt 19 til 20 mmt innen juni -ende mot de mer enn 43 mmt i fjor. En annen faktor kan være at hveteveksten i april 22 er på 9,59 prosent (å-å-å) mot en samlet korninflasjon på 5,96 prosent.

Best of Express Premium

Premium

ExplainSpeaking: Hvorfor Indias regjering tar feil når de hevder at inflasjonen har rammet…

Premium

Bhupinder Singh Hooda på Idea Exchange: Den eneste veien ut er å kjempe for …

Premium

Vistara kan slå seg sammen med Air India , avgjørelse sannsynligvis innen utgangen av 2023

Premium

Ekspert forklarer: Slik beskytter du deg mot varmerelatert sykdom Flere premiumhistorier >>

Uansett hva begrunnelsen, regjeringen babus eller den berørte ministeren gir, treffer det sikkert ikke bare troverdigheten til vår statsminister, men også til India som en pålitelig leverandør av alt på globale markeder. Den formidler at vi ikke har noen troverdig eksportpolitikk da den kan snu ryggen til.

Best of Explained

Klikk her for mer

Mer interessant, det reflekterer også en dypt forankret forbrukerskjevhet i Indias handelspolitikk. Det er denne forbrukerskjevheten som indirekte blir anti-bonde. Når bøndene får bare 10 prosent høyere pris enn minimum støttepris (MSP) på hvete, hvorfor lar ikke regjeringen dem dra fordel av forbedrede markedsforhold? Vil ikke regjeringen øke bøndenes inntekter? Og det også, når 800 millioner pluss mennesker har fått nesten gratis mat (ris og hvete) under NFSA og PMGKAY frem til slutten av september. Prøver regjeringen å beskytte den urbane middelklassen på bøndenes bekostning? Det er denne skjevheten mellom urbane forbrukere som har holdt bøndene våre fattige.

Også i Forklart |Bak lavt hveteinnkjøp

I et stort arbeid som ICRIER gjorde sammen med OECD om dette spørsmålet om prispolitikk på landbruket, fant den at innføring av lagerbegrensninger for handelsmenn og eksportrestriksjoner, alt fungerer som en implisitt skatt på bønder. Alle OECD-land og andre store land som Kina, Brasil, Indonesia osv. gir netto positiv støtte til bøndene sine, men India skatter fortsatt implisitt bøndene gjennom markeds- og eksportkontroll. Eksportforbudet reflekterer også dårlig Indias image når det gjelder å spille sitt delte globale ansvar når Russland-Ukraina-krigen skaper usikkerhet i globale råvaremarkeder. Eksportforbud vil forverre situasjonen.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Hva kunne vært gjort selv når hveteproduksjonen og -anskaffelsen er nede?

For det første kunne regjeringen ha annonsert en bonus på 200–250 Rs/kvint på toppen av MSP for å øke dets hveteinnkjøp. Selv nå kan bønder som holder aksjer gi den til regjeringen, hvis bonus blir annonsert i morgen. Det vil gjøre bøndene glade og motivere dem til å øke areal under hvete i neste sesong.

For det andre lurer man på hvorfor regjeringen annonserte gratis mat til slutten av september under PMGKAY. Hvis den ønsket å gi ekstra hjelp på toppen av PDS-forsyninger, kunne den ha tilbudt kontanter slik at de kunne kjøpe hvilken som helst mat, fra egg til melk til belgfrukter, der inflasjonen er mye lavere og de er mer næringsrike. Erstatning av hvete med ris i PMGKAY er et skritt i riktig retning.

For det tredje, hvis regjeringen føler at situasjonen på hvetefronten er så alvorlig, kunne den ha kalibrert eksporten ved å sette en minimumseksportpris (MEP). Men i stedet valgte den det verste politiske alternativet med direkte forbud mot eksport. Det viser bare hulheten i agri-handelspolitikken og drømmene om å doble landbrukseksporten. Til slutt kan det erkjennes at inflasjon er et globalt fenomen i dag forårsaket av overdreven likviditet tilført av sentralbanker og løs finanspolitikk rundt om i verden. Indias forbud mot hveteeksport vil ikke bidra til å temme inflasjonen hjemme.

(Gulati er Infosys styreleder for landbruk og Gupta er forsker ved ICRIER)