Finse president bevestigt dat land een aanvraag zal indienen om lid te worden van de NAVO

0
50

Niinisto wees erop dat Poetin al tijdens hun eerste ontmoeting in 2012 had verteld dat “elke onafhankelijke natie zijn eigen veiligheid zou maximaliseren”. (Reuters)

De Finse president Sauli Niinisto heeft zondag bevestigd dat zijn land het lidmaatschap van de militaire alliantie van de NAVO zou aanvragen, in een historische beleidsverandering die werd veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne.

Moskou, dat een grens van 1.300 km (800 mijl) met Finland deelt, heeft gezegd dat het een vergissing zou zijn als Helsinki zich zou aansluiten bij de 30-koppige trans-Atlantische alliantie en dat het de bilaterale betrekkingen zou schaden.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Zweden zal naar verwachting ook volgen, aangezien de publieke steun voor lidmaatschap is gegroeid door bezorgdheid over de veiligheid.

https://images.indianexpress.com/2020 /08/1×1.png

De aankondiging van zondag komt nadat Niinisto en premier Sanna Marin donderdag zeiden dat ze allebei de voorkeur gaven aan het lidmaatschap van de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie), waardoor het land groen licht kreeg om zich kandidaat te stellen.

“ Vandaag hebben wij, de president en de commissie voor buitenlands beleid van de regering, samen besloten dat Finland … zal het NAVO-lidmaatschap aanvragen,” Niinisto vertelde verslaggevers in het presidentiële paleis in Helsinki.

Niinisto belde de Russische president Vladimir Poetin zaterdag om hem te vertellen over de plannen van Finland om zich bij de alliantie aan te sluiten. Poetin zei dat een dergelijke stap de Russisch-Finse betrekkingen zou schaden.

Best of Explained

Klik hier voor meer

“Ik, of Finland, staan ​​er niet om bekend rond te sluipen en stilletjes achter een hoek te verdwijnen. Het is beter om direct te zeggen wat er al is gezegd, ook tegen de betrokken partij en dat is wat ik wilde doen,” zei hij zondag over zijn oproep.

De Finse president verklaarde bereid te zijn om gesprekken te voeren met zijn Turkse ambtgenoot Tayyip Erdogan nadat Ankara bezwaren had geuit tegen de toetreding van de Scandinavische landen tot de NAVO. Als NAVO-lid kon Turkije hun veto uitspreken over hun aanvragen.

Niinisto zei dat hij "een beetje in de war" was" over wat hij zei was een verschuiving in de houding van Turkije. “Wat we nu nodig hebben is een heel duidelijk antwoord, ik ben bereid om een ​​nieuwe discussie te voeren met president Erdogan over de problemen die hij heeft aangekaart.”