Finlands president bekrefter at landet vil søke om å bli med i NATO

0
48

Niinisto påpekte at han allerede hadde fortalt Putin på deres første møte i 2012 at “hver uavhengig nasjon ville maksimere sin egen sikkerhet.” (Reuters)

Finlands president Sauli Niinisto bekreftet søndag at landet hans ville søke om medlemskap i NATOs militærallianse, i et historisk politisk skifte foranlediget av Russlands invasjon av Ukraina.

Moskva, som deler en 1300 km (800 mil) grense med Finland, har sagt at det ville være en feil av Helsingfors å slutte seg til den 30-sterke transatlantiske alliansen, og at det ville skade bilaterale bånd.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Sverige forventes også å følge etter ettersom offentlig støtte til medlemskap har vokst på grunn av sikkerhetshensyn.

https://images.indianexpress.com/2020 /08/1×1.png

Søndagens kunngjøring kommer etter at Niinisto og statsminister Sanna Marin torsdag sa at de begge favoriserte medlemskap i NATO (North Atlantic Treaty Organization) og ga grønt lys for landet å søke.

“ I dag har vi, presidenten og regjeringens utenrikspolitiske komité, sammen besluttet at Finland … vil søke om NATO-medlemskap,” Niinisto fortalte reportere i presidentpalasset i Helsingfors.

Niinisto ringte Russlands president Vladimir Putin lørdag for å fortelle ham om Finlands planer om å bli med i alliansen. Putin sa at et slikt grep ville skade forholdet mellom Russland og Finland.

Best of Explained

Klikk her for mer

“Jeg, eller Finland, er ikke kjent for å snike meg rundt og stille forsvinne bak et hjørne. Det er bedre å si det rett ut det som allerede er sagt, også til den berørte part, og det er det jeg ønsket å gjøre,” sa han om sin oppfordring på søndag.

Den finske presidenten uttrykte seg villig til å føre samtaler med sin tyrkiske motpart Tayyip Erdogan etter at Ankara reiste innvendinger mot at de nordiske landene slutter seg til NATO. Som NATO-medlem kunne Tyrkia nedlegge veto mot søknadene deres.

Niinisto sa at han var “litt forvirret” om det han sa var et skifte i Tyrkias holdning. “Det vi trenger nå er et veldig klart svar, jeg er forberedt på å ha en ny diskusjon med president Erdogan om problemene han har reist.”