Een expert legt uit: hoe u uzelf kunt beschermen tegen hittegerelateerde ziekten

0
48

Bescherming tegen de hitte in Delhi op zondag. (Express foto door Shivam Kumar Jha)

Met temperaturen tot boven de 40°C in verschillende delen van het land, en staten zoals Rajasthan, Madhya Pradesh, Gujarat en Maharashtra die een hittegolf ervaren, hebben artsen behandelde een aantal patiënten met klachten van uitputting door hitte en andere hittegerelateerde ziekten.

Ook in Explained |Hoe hittegolf opnieuw over India raast

Wat is hitte- gerelateerde ziekte en hoe kan men zich ertegen beschermen?

We zien meestal gevallen van hitte-uitputting, waarbij mensen zich extreem lusteloos voelen na het uitstappen gedurende de dag. Maar de hoge temperaturen kunnen ook leiden tot een hitteberoerte, waarbij het lichaam oververhit raakt tot meer dan 104 ° F, wat resulteert in schade aan de organen en neurologische disfuncties. Dit kan leiden tot flauwvallen, huiduitslag enz.

Het belangrijkste is om goed gehydrateerd te blijven, vooral als je buiten in de hitte zit. Hydratatie kan in de vorm van water zijn of iets met elektrolyten, zoals shikanji. Dorst is ook niet de enige goede indicatie of je meer vocht nodig hebt. Mensen moeten dus bijhouden hoeveel water ze consumeren. Waar je op moet letten, is de urineproductie, die afneemt als iemand uitgedroogd is.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Anders dan dat , mensen mogen geen donkergekleurde, nauwsluitende, synthetische kleding dragen als het zo heet is. Lichtgekleurde, katoenen kleding is het beste. Het hoofd bedekken helpt ook.

Best of Express Premium

Premium

Skyfall in Gujarat, expert zegt waarschijnlijk puin van een Chinese raket Premium

Chaos in Kandla na verbod: 4.000 graantrucks in wachtrij, 4 schepen halfvol

Premium

Landelijk knelt meer in staten met hoge inflatie

Premium

Uitgelegd: wat het bezoek van Bilawal Bhutto Zardari aan de VS betekent voor Pakistan… Meer Premium Stories >>

Mensen moeten zoveel mogelijk binnen blijven tijdens extreem warme uren.

De expert

Dr Suranjit Chatterjee is senior adviseur interne geneeskunde bij het Indraprastha Apollo Hospital, Delhi. Hij is al meer dan 25 jaar werkzaam in de algemene geneeskunde en behandelde zowel overdraagbare als niet-overdraagbare ziekten.

Hoeveel water of vloeistoffen moet men consumeren? Kunnen mensen het overdrijven?

Ja, mensen kunnen het zeker overdrijven. Ik heb mensen horen praten over het drinken van water om de 20 minuten. Zo werkt het niet. De hoeveelheid water die wordt ingenomen, hangt af van iemands gezondheid.

Een ogenschijnlijk gezond, jong persoon zou tussen de 2,5 en 3 liter water per dag moeten drinken. Misschien kan er 0,5 tot 1 liter extra water worden gedronken als ze in de zon staan. Iets meer kan de nieren overbelasten, die harder moeten werken om het extra water weg te spoelen. Overtollig water kan ook leiden tot verstoring van de elektrolytenbalans, wat zijn eigen problemen kan veroorzaken.

Dan zijn er mensen die leven met een nier- of hartziekte, en ze mogen zichzelf niet overladen met water, omdat dit kan leiden tot vochtophoping in de benen, buik en borstkas, wat op zijn beurt kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden. Mensen met dergelijke chronische aandoeningen moeten de hele dag tussen de 1 en 1,5 liter water drinken. Dit zou echter afhangen van de toestand van hun organen. Iedereen die een vochtbeperking heeft, moet zeker contact opnemen met hun arts om te controleren hoeveel water ze moeten hebben.

Het hebben van elektrolytrijke vloeistoffen is een betere optie als mensen in de zon zijn. Ongeveer twee tot drie glazen shikanji zou geen probleem zijn voor een gezond persoon. Nogmaals, degenen met eventuele comorbiditeiten moeten in de gaten houden wat ze hebben; diabetici moeten bijvoorbeeld ORS-oplossingen vermijden omdat ze een hoog suikergehalte hebben.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Welke sectie is het meest kwetsbaar in dit seizoen?

Kinderen onder de 5 jaar en mensen boven de 65 jaar zijn kwetsbaarder voor de gevolgen van hitte. Ze moeten vermijden om tijdens de hete uren naar buiten te gaan, en als het moet, moeten ze uiterst voorzichtig zijn en goed gehydrateerd blijven. Maar ook jonge gezonde mensen zijn niet helemaal veilig. Zij vormen meestal de beroepsbevolking en zullen eerder in de zon gaan staan.

Ook iedereen met comorbiditeiten zoals hartaandoeningen, diabetes of schildklier zal waarschijnlijk het effect van blootstelling aan de zon meer voelen.

Hoe blijf je veilig tijdens hittegolf

Moeten mensen sporten in dit seizoen?

Sporten is geen probleem; sporten als het warm is. Als mensen willen gaan wandelen of joggen, moeten ze dat ofwel 's morgens vroeg tussen 5-6 uur 's ochtends of' s avonds na 19.00 uur doen. Als het zo warm is, mogen mensen tussen 10.00 en 18.00 uur geen lichamelijke activiteit uitoefenen.

En als mensen binnenshuis kunnen sporten – thuis als ze voldoende ruimte hebben, of in de sportschool – dan is dat beter dan buiten sporten.

Dr Chatterjee sprak met Anonna Dutt