Delhi vertrouwelijk: CJI N V Ramana's Kasjmir-reis

0
55

CJI N V Ramana

Opperrechter van India NV Ramana was dit weekend in Srinagar om de eerste steen te leggen voor het nieuwe gerechtscomplex in het Hooggerechtshof van Jammu en Kasjmir en Ladakh. Hij begon zijn toespraak met een beroep op de Urdu-dichter Ali Jawad Zaidi en las een couplet in het Urdu voor. De CJI zei dat hoewel hij Kashmir verschillende keren heeft bezocht, hij altijd ontroerd is door de gastvrijheid en vriendelijkheid van de mensen daar. Overigens zijn de petities die de verwatering van de speciale stratus naar Kasjmir aanvechten in behandeling bij een bank onder leiding van CJI Ramana.

Missing Out

Inmiddels is duidelijk dat het besluit van de BJP om Manik Saha te benoemen tot Biplab Deb's opvolger in Tripura niet goed is gevallen bij een deel van de staatsleiding van de partij. Zondag, toen Saha de eed aflegde als de nieuwe CM, maakte minister Pratima Bhoumik van de Unie een cryptische opmerking tijdens een gesprek met verslaggevers. Bhoumik zei dat ze zaterdag emotioneel werd omdat “ik niet mechanisch ben”. Toen ze nog verder drong, zei ze dat ze het aan de interpretatie van anderen zou overlaten of ze haar emoties uit vreugde of verdriet zou laten blijken. “Aapko jo samajhna hai aap samajhlo,” zei ze. Er wordt aangenomen dat Bhoumik een van de namen was die de BJP in overweging nam voordat hij Saha koos.

Taalkloof

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 16 mei 2022: wat je nodig hebt om vandaag te lezenPremium

Modi in Lumbini: het boeddhisme biedt India een culturele ingang in Nepal – het …Premium

De boze jonge brigade van Sharad "Mr Congeniality" Pawar

Premium

Uitgelegd: hoe de hittegolf opnieuw door India raastMore Premium Stories >>

Dat het congres verloren terrein in het binnenland van Hindi moet heroveren om de BJP uit te dagen, wordt door partijleiders in het hele land aanvaard. Maar het ontbreken van een Engelse versie van de verklaring die aan het einde van de driedaagse Udaipur chintan shivir is aangenomen, heeft leiders uit andere regio's geïrriteerd, vooral de afgevaardigden uit het zuiden en noordoosten. De verklaring in het Hindi werd voorgelezen door Ajay Maken, maar er werd geen Engelse versie onder de afgevaardigden verspreid. Veel leiders zeiden dat het een afwijking van het verleden was en vroegen zich af wat de reden was. Overigens komt de helft van de 53 Lok Sabha-parlementsleden van de partij uit de zuidelijke staten Kerala, Tamil Nadu, Karnataka en Telangana. De partij heeft maar liefst 15 parlementsleden uit Kerala alleen..

Discordante opmerking

DE VERKLARING van Rahul Gandhi die regionale partijen niet hebben een ideologie, dat ze tot een bepaalde kaste behoren en dat ze verschillende benaderingen hebben, was interessant gezien het feit dat het congres deel uitmaakt van de door JMM geleide regering in Jharkhand en een partner is van de regering van Maha Vikas Aghadi in Maharashtra, waarvan de NCP en Shiv Sena zijn partner. Bovendien vocht het congres in samenwerking met de DMK tegen de Lok Sabha-verkiezingen en de parlementsverkiezingen in Tamil Nadu en tegen de parlementsverkiezingen van 2020 in Bihar in samenwerking met de RJD. Het UDF-mechanisme in Kerala is altijd geprojecteerd als een lichtend voorbeeld van de coalitievaardigheden van de partij. Vraag me af wat al deze partijen zouden maken van de verklaring van Rahul.