De eentonigheid doorbreken: leraren warmen zich op voor spelgebaseerde leerbenaderingen

0
45

Leraren passen nu op games gebaseerde leerprogramma's aan om online lessen interactiever te maken. (Representatieve afbeelding)

Er is een reden waarom velen van ons zich ‘A voor appel, B voor banaan’ maar is misschien de wet van Ohm of trigonometrie vergeten; en de reden is relativiteit. In de kindertijd, toen onze leraren ons het Engelse alfabet leerden in een meezing deuntje en voorwerpen uit ons dagelijks leven gebruikten, besteedden we meer aandacht en bleven dingen langer in onze gedachten.

Volgens hetzelfde concept proberen leraren tegenwoordig creatiever te worden, zelfs als het gaat om de hogere klassen. Ze gebruiken nu bordspellen, digitale games en andere technieken om kinderen wetenschappelijke concepten, Engelse grammatica, algemene kennis en zelfs basisconcepten in wiskunde bij te brengen.

Lees |Eén woord tegelijk: hoe quiz-gebaseerde games kunnen helpen taalvaardigheid verbeteren

“Als leerkrachten begrijpen we hoeveel kinderen het leuk vinden om spelletjes te spelen. Om dit verder te onderzoeken, ben ik van plan om te kijken of we games kunnen spelen terwijl we Engels leren spreken of schrijven. Ik was verbaasd om te zien hoeveel plezier jongeren hadden bij het leren van klanken, zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en andere onderwerpen met behulp van bordspellen,” zei Daljeet Arora, die Engels doceert in klas 1 en 2. “Om mijn les vele malen aan te vullen, heb ik ook de Kahoot-quizmethode gebruikt (een reeks vragen met verschillende meerkeuze-antwoorden om uit te kiezen). We hadden ook veel plezier met het dobbelen, en een van mijn favorieten was het maken van letters met ons lichaam, zoals H.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Dergelijke praktijken zijn tijdens de Covid-19-pandemie toegenomen. “Het werd voor mij moeilijk om studenten aan het concentreren te krijgen. Kinderen in klassen van 9 of 10 raakten hun focus kwijt omdat digitale klaslokalen eentonig begonnen te worden. Ze zaten bijna drie tot vier uur alleen in een kamer, volgden de ene klas na de andere en dat begon hen negatief te beïnvloeden,” zei Khushboo Jain, een leraar in Ghaziabad. “Dus begon ik voorbeelden van kaartspellen te gebruiken om rekenlessen te geven in juniorklassen en racegames te gebruiken om het concept van snelheid en/of ingewikkelde berekeningen te leren.”

Best of Express Premium

Premium

ExplainSpeaking: waarom de regering van India het bij het verkeerde eind heeft om te beweren dat de inflatie de ri…

Premium

Bhupinder Singh Hooda bij Idea Exchange: De enige uitweg is te vechten voor …

Premium

Vistara zou kunnen fuseren met Air India, beslissing waarschijnlijk tegen eind 2023

Premium

Expert legt uit: hoe u uzelf kunt beschermen tegen hitte- gerelateerde ziekteMeer Premium Stories >>

Ook sommige universiteitsprofessoren gaan in de richting van een praktische benadering in het lesgeven, in plaats van de gebruikelijke theoriecolleges te geven. “In het bacheloronderwijs was er eens een les in chemische technologie die ging over katalysatoren, reacties en reactiemechanismen. Dit houdt in dat we veel vergelijkingen, reactieverschijnselen, energiediagrammen, enz. moeten onthouden. We ontwierpen bingokaarten en speelden klassikaal een spel met ongeveer 25 vragen. De leerlingen vonden het erg leuk omdat het aandacht en nieuwsgierigheid in de klas wekte,” deelde Kartic Vaidyanathan, oprichter van LetsPlayToLearn en een gastfaculteit bij IIT-Madras. “Andere spellen zoals Think-Pair-Share, die leiden tot interactiviteit en plezier in de klas, zijn ook uitgeprobeerd. In BioTech-engineering werd een bordspel ontworpen voor het onderwerp reactie van soorten, wat leidde tot veel betrokkenheid in de klas.”

Lees ook |Leren op het veld: stages even belangrijk voor schoolgaande kinderen, zeggen experts en studenten

Dit is niet beperkt tot academische vakken. Sommige leraren gebruiken kaartspellen om studenten te leren over gevoeligheid en levensvaardigheden. In dergelijke gevallen vragen ze de leerlingen om een ​​kaart te kiezen waarop een situatie zou staan ​​geschreven, hun mogelijke reactie in die situatie te delen en hen dienovereenkomstig sociale verantwoordelijkheid bij te brengen. “Een vriend van mij begon kaartspellen te gebruiken om concepten van het recht te leren aan haar eerstejaars studenten en op deze manier leerden ze die moeilijke concepten sneller,” Jain zei.

De behoefte aan op games gebaseerd leren

Leraren zijn van mening dat, hoewel theorielessen belangrijk zijn, ze de neiging hebben om eentonig te worden in een wereld waar alles nu in kortere en met de snelheid van een kogel werkt. “Studenten leren sneller als ze snel feedback krijgen. Hoewel theorielessen belangrijk zijn, is de feedbackloop vaak traag. Games versnellen feedback waarbij de student te weten komt of een antwoord goed of fout is en hun begrip dienovereenkomstig opnieuw kalibreert,” zei Gayatri Sharma, directeur van de Narayana e-Techno School, Gurugram.

Een andere reden waarom instructeurs zich wenden tot lesgeven op basis van games, is om studenten een veilige ruimte te bieden tijdens het leren. “Leerlingen van alle leeftijden, of ze nu jong of oud zijn, hebben een veilige ruimte nodig waar ze niet worden beoordeeld op hun fouten. Een typisch klaslokaal of een trainingsruimte biedt dat niet, aangezien de meeste mensen aarzelen om hun mening te geven op fora uit angst om fout te gaan of te worden beoordeeld,” Vaidyanathan uitgelegd. “Games komen hier goed van pas, omdat in een game verliezen of fout gaan volkomen oké en geaccepteerd is. Dit demotiveert hen niet, maar moedigt hen juist aan om het opnieuw te proberen, waardoor ze beter leren.”

Deze methode houdt studenten ook nieuwsgierig naar de volgende les of college, in plaats van bang te zijn voor nog een uur les. theorie les. Neelakantha Bhanu, oprichter en CEO van Bhanzu, legt uit: “Als studenten zich bewust zijn van het feit dat wiskundelessen niet alleen theorie-gebaseerd zullen zijn, zullen ze ook nieuwsgierig zijn naar wat er in de klas gaat gebeuren.” 8221;

Lees ook |Edtech-platforms voor baby's, peuters? Experts wegen mee

Bovendien biedt op games gebaseerd leren ook onmiddellijke, maar minder harde feedback. Als het antwoord van een kind fout is in een spel, zal hij/zij leren dat zodra de resultaten bekend zijn, er een minuut om moet lachen en dan verder moet gaan. In de traditionele opzet van een klaslokaal, waar studenten worden beloond met cijfers, blijft die score echter voor altijd in het academische record van de student, wat voor sommigen als een smet kan aanvoelen. “Een van de belangrijkste voordelen van een op games gebaseerde leermethode is dat games, door hun ontwerp, correcte acties en incorrecte acties onmiddellijk stimuleren in de vorm van punten/beloningen of vooruitgang. Als onderdeel van het leerproces krijgt de leerling onmiddellijke feedback,” zei Vaidyanathan.

Sommige leraren zijn van mening dat deze spellen ook de output in de klas verhogen. “Als ze spelen, leren ze onbewust bepaalde vaardigheden die resulteren in meer productiviteit en geweldige academische resultaten, en de resultaten wijzen erop dat voor studenten die actief deelnemen, hun probleemoplossende vaardigheden en cognitieve vaardigheden enorm zijn toegenomen,” Yogita Govind Malviya, een lerares Engels aan de Tomoae School, zei.

“Als we het gebruik van games in het onderwijsleerproces vergroten, kunnen leerlingen concepten beter begrijpen en ideeën voor een langere periode vasthouden. tijd. Met de Prodigy Education-tool worden leerlingen gemotiveerd om wiskundevragen op een leuke en boeiende manier te beantwoorden. Het maakt het leren van wiskunde leuk en biedt gemakkelijke oplossingen voor problemen die ze elke dag tegenkomen. Het is een geweldig leermiddel voor kinderen,” zei Uma TM, Hoofd Meesteres van Kids International School.

Sommigen voegen er echter ook aan toe dat deze praktijk niet overmatig moet worden gebruikt. “We kunnen ons gebruik verhogen, maar met de nodige voorzichtigheid, zodat de studenten niet overmatig worden blootgesteld aan gadgets. Klassikaal lesgeven en game-based learning kunnen studenten helpen beter te leren,” waarschuwde Bharath Kumar B.N, oprichter van de Aditi Public School in Bengaluru.