Dagelijkse briefing: regering verbiedt tarwe-export na nieuwe schatting van lage productie; De hand van de Rajapaksas

0
48

Topnieuws op 15 mei 2022.

Goedemorgen, 

Het grote verhaal

Een dag na de aankondiging dat handelsdelegaties naar negen landen zouden worden gestuurd “om de mogelijkheden te onderzoeken om de tarwe-export uit India te stimuleren”, heeft de regering zaterdag alle transporten van het graan verboden b>met onmiddelijk effect. De export van alle tarwe, inclusief eiwitrijke durum en normale zachte broodsoorten, is verplaatst van 'gratis' naar de categorie 'verboden'.

We leggen uit waarom het verbod op de export van tarwe een schokkerige reactie, treft geloofwaardigheid van boeren en deukenbeleid

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 16 mei 2022: wat je nodig hebt om vandaag te lezenPremium

Modi in Lumbini: het boeddhisme biedt India een culturele ingang in Nepal – het …Premium

De boze jonge brigade van Sharad "Mr Congeniality" Pawar

Premium

Uitgelegd: hoe de hittegolf opnieuw door India raastMore Premium Stories >>

Alleen in de Express

Leela Bai Chhagan Lal, 60, had als arbeider op een overheidsboerderij gewerkt en als huishoudhulp om haar gezin te voeden nadat haar man 16 jaar geleden stierf. Lal zegt dat ze haar huis in vier pogingen heeft gebouwd – “eerst hadden we een plastic dak, toen hadden we hout (kelu), toen hadden we tegels, ten slotte een pucca-dak”. Als PMAY-U-begunstigde ontving ze in 2017-18 Rs 2.5 lakh voor de bouw van haar huis. Ze heeft nu het gelijkvloerse huis te koop gezetnadat een menigte het had vernield en beschadigd tijdens het geweld dat uitbrak tijdens de Ram Navami-processie in Madhya Pradesh's Khargone.

Vanaf de voorpagina 

Het CBI boekte zeven mensen in twee afzonderlijke FIR's na het uitvoeren van zoekopdrachten op zeven locaties in Delhi, Hyderabad, Jaipur en Jodhpur in een vermoedelijk geval van wedden en matchfixingin de 2019-editie van de Indian Premier League (IPL). Volgens het CBI had minstens één module van het goksyndicaat contact met een persoon uit Pakistan, geïdentificeerd als Waqas Malik.

In een actie die iedereen verraste, kreeg de BJP Biplab te pakken. Kumar Deb neemt ontslag als Chief Minister van Tripura, waar begin volgend jaar verkiezingen plaatsvinden. Uren later koos de wetgevende partij president Manik Saha, die ook lid is van Rajya Sabha, als de nieuwe leider van het Huis. Videoclips toonden een minister die probeerde een stoel naar een van de BJP-leiders uit Delhi te gooien die als waarnemers waren gekomen voor de vergadering van de wetgevende partij. Ten minste één MLA die overstuur was over de gang van zaken, zei dat meer MLA's zich de komende dagen zullen uitspreken tegen het besluit van de partij.

Moet lezen

De dag nadat Rahul Bhat dodelijk werd neergeschoten door militanten in J&K's Budgam-districten, was geen van de inwoners van een Kasjmir Pandit-kolonie in Sheikhporaging naar werk. Ook hun kinderen gingen niet naar school, behalve degenen die examens hadden. Hun woede is voelbaar. “We hebben het einde van onze band bereikt”, zei een bewoner, een leraar op een overheidsschool. De eis is unaniem: “Als de overheid ons geen veilige omgeving kan bieden, moet ze ons daarheen brengen waar we ons veilig voelen.” Voor de meesten is die locatie Jammu.

De droomreis van de voormalige Sri Lankaanse premier Mahinda Rajapaksa is eindelijk tot een smadelijk einde gekomen, ook dat, een week voor de 13e verjaardag van de militaire nederlaag van de LTTE, de bron van zijn populaire oproep voor meer dan een decennium. Maar is dit het einde van de politieke dynastie van Rajapaksa?De vraag is nog wijd open. Maar voor nu, te midden van wijdverbreide protesten tegen de regering, die al snel uitmondden in brandstichting en moorden, kwam het politieke establishment met een schok in actie om een ​​vacuüm te vullen dat sinds half maart bestond. Nu blijft president Gotabaya de enige Rajapaksa in functie, terwijl Ranil Wickremesinghe zijn broer heeft vervangen als premier.

P Chidambaram schrijftover de bevindingen van de National Family Health Survey-5 en waarom ze ertoe doen: “Het grote, baanbrekende, slechte nieuws is dat iets meer dan de helft van de Indiase bevolking geen 10 jaar schoolopleiding heeft genoten – 59 procent van de vrouwen en 49. 8 procent van de mannen. Dit betekent dat, na 75 jaar onafhankelijkheid, de helft van de bevolking niet kan werken in banen en bedrijven van de 21e eeuw die hoger onderwijs, geavanceerde technologie en superieure vaardigheden vereisen.”

En Ten slotte 

De geschiedenis van de Hindoestaanse muziek zit vol met experimenten die haar koers hebben bepaald. Het is geëvolueerd dankzij de creatieve impuls van talloze padbrekers. Santoor maestro Pandit Shivkumar Sharma, die verschillende onderscheidingen ontving, waaronder de Padma Vibhushan, was zo'n pionier die moeilijkheden ondervond bij zijn pogingen om de santoor als instrument voor solorecitals te ontwikkelen in een tijd waarin de sitar en de sarod regeerden oppermachtig.

Tot morgen, 

Leela Prasad G en Rahel Philipose