Chintan Shivir: Congres keurt Nav Sankalp-verklaring goed na laatste beraadslaging

0
56

Interim-president van het congres Sonia Gandhi met senior partijleider Salman Khurshid tijdens het indienen van rapporten door de organisatoren van de coördinatiepanels in Udaipur. (PTI Photo)

Aangezien dedriedaagse Chintan Shivir van het congres in Udaipur op zondag eindigt, wordt verwacht dat de werkcommissie van het congres haar 'Nav Sankalp'-verklaring goedkeurt, waarin verschillende organisatorische hervormingen en het standpunt van de partij over een aantal belangrijke kwesties.

De laatste beraadslaging begon op zondag, waarbij verschillende panels hun rapporten voorlegden aan de congresvoorzitter, die aan de CWC zal worden gegeven voor definitieve goedkeuring.

De CWC-vergadering werd bijgewoond door vooraanstaande congresleiders, waaronder partijleiders chef Sonia Gandhi, voormalig president Rahul Gandhi en senior leiders Mallikarjun Kharge, Ghulam Nabi Azad, P Chidambaram en Priyanka Gandhi Vadra.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Na een reeks electorale nederlagen was de Chintan Shivir bedoeld om congresleiders uit het hele land samen te brengen om te brainstormen over partijherstructureringen en om manieren te vinden om het bolwerk van de BJP vóór de volgende verkiezingen te bestrijden.

Best of Express Premium

Premium

De boze jonge brigade van Sharad "Mr Congeniality" ; PawarPremium

ExplainSpeaking: waarom de regering van India het bij het verkeerde eind heeft door te beweren dat de inflatie de ri…

Premium

Bhupinder Singh Hooda op Idea Exchange: de enige uitweg is vechten voor …

Premium

Vistara kan fuseren met Air India, beslissing waarschijnlijk eind 2023Meer Premium Stories >>

Op de eerste dag van de besprekingen zei Sonia Gandhi dat het tijd was voor de partij om “zelfreflectie” te geven, aangezien de situatie waarmee de partij wordt geconfronteerd “ongekend” is. Buitengewone situaties, zei ze, vragen om buitengewone maatregelen.

Een van de voorgestelde ideeën was het opleggen van een leeftijdsplafond voor leiders om posities in de organisatie op alle niveaus te bekleden en om deel te nemen aan verkiezingen, naast het invoeren van een termijn limiet voor Rajya Sabha-leden, handhaving van de regel “één familie, één stembus” en een afkoelingsperiode van drie jaar voor ambtsdragers op alle niveaus, inclusief AICC-secretarissen na een termijn van vijf jaar.

< p>De partij is ook van plan om 50 procent vertegenwoordiging te geven aan mensen onder de 50 jaar op alle niveaus, rechtstreeks vanuit de werkcommissie van het congres.

Op de laatste dag van de Shivir, de partijleiders bespraken de vraag hoe de door hindoetva gedreven politiek van de BJP tegen te gaan. De beraadslagingen in de commissie politieke uitdagingen waren openhartig, soms zelfs verhit. Er was veel heen en weer, zelfs over het al dan niet vermelden van Hindu of Hindutva in het rapport van de commissie.