Centrum versoepelt inkoopnormen voor verschrompelde, gebroken tarwekorrels

0
52

Een graanmarkt in Patiala, zondag. (Expressfoto door Harmeet Sodhi)

Het centrum kondigde zondag een grote versoepeling van de Fair and Average Quality (FAQ)-normen van tarwe aan door de maximaal toelaatbare limiet van “versnipperde en gebroken granen” te verhogen tot 18 procent van de bestaande 6 procent.

De verhuizing is bedoeld om de boeren in Punjab en Haryana te helpen tijdens het lopende rabi-marketingseizoen.

Een verklaring uitgegeven door het Ministerie van Consumentenzaken, Voedsel en Openbare Distributie van de Unie zei: “Het Centrum heeft besloten om FCI toe te staan ​​tarwe in Punjab en Haryana, inclusief UT van Chandigarh, te kopen voor het centrale zwembad door de veelgestelde vragen over verschrompelde en gebroken granen te versoepelen. tot 18 procent zonder enige waardevermindering. Deze beslissing zal de ontberingen van boeren verminderen en de noodverkoop van tarwe voorkomen.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De stap komt nadat de twee staten aan de Center, op zoek naar ontspanning in de Uniforme Specificaties van Tarwe voor RMS 2022-23. Ze hadden er bij het Centrum op aangedrongen de maximaal toelaatbare limiet van verschrompelde en gebroken granen te verhogen tot 20 procent.

Best of Express Premium

Premium

Skyfall in Gujarat, expert zegt waarschijnlijk puin van een Chinese raket

Premium

Chaos in Kandla na verbod: 4.000 graantrucks in de rij, 4 schepen halfvol

Premium

Landelijk knelt meer in staten met hoge inflatie

Premium

Uitgelegd: wat het bezoek van Bilawal Bhutto Zardari aan de VS betekent voor Pakistan… Meer Premium Stories >>

Volgens het Ministerie van Voedsel werden in april-mei centrale teams ingezet in Punjab en Haryana om zeer grote monsters van mandi's te verzamelen, die later werden geanalyseerd in FCI-laboratoria. “De resultaten wezen op de aanwezigheid van verschrompelde en gebroken granen in verschillende percentages en buiten de FAQ-normen”, aldus de verklaring.

“De opkomst van verschrompelde granen is een natuurlijk fenomeen dat zich voordoet als gevolg van de extreme hittegolf die in maart het noordelijke deel van het land trof. Boeren hebben geen controle over deze ongunstige weersomstandigheden en daarom mogen ze niet worden bestraft voor dergelijke natuurlijke gebeurtenissen,” zei het.

Explained

Waarom kwaliteitsnormen ontspannen geweest

De stap om de FAQ-normen te versoepelen is belangrijk gezien de verwachte daling van de inkoop van tarwe in het lopende jaar. Volgens het Ministerie van Voedsel zal naar verwachting 195 lakh metrische ton (LMT) tarwe worden ingekocht tijdens het huidige Rabi-seizoen, wat minder is dan de helft in vergelijking met 433 LMT die vorig jaar werd ingekocht. Volgens het ministerie is er tot 14 mei 180 LMT-tarwe ingekocht, veel lager dan 367 LMT-tarwe in de overeenkomstige periode in 2021-22.

“Dienovereenkomstig verdient de verandering in textuur van het graan het om sympathiek te worden overwogen door de overheid om de ontberingen van boeren te verlichten. Een gepaste versoepeling van de FAQ-normen zou dus de belangen van boeren beschermen en een efficiënte aankoop en distributie van voedselgranen bevorderen”, aldus het.

Het vroege begin van de zomer (tegen eind maart 2022) heeft geresulteerd in “verschrompelde granen en resulterende daling van de opbrengst per hectare in Punjab en Haryana”, aldus de verklaring.

Punjab en Haryana leveren een belangrijke bijdrage aan de nationale voedselzekerheid. Een hoeveelheid van 132,22 lakh metrische ton (LMT) uit Punjab en 83,93 LMT uit Haryana werd ingekocht in het laatste rabi-marketingseizoen. Dit jaar is echter tot 10 mei slechts 94,69 LMT uit Punjab en 40,72 LMT uit Haryana ingekocht. In Punjab en Haryana kopen FCI en overheidsinstanties tarwe rechtstreeks van boeren via arhtiyas.

Ondertussen heeft het Centrum heeft de laatste aankoopdatum van tarwe verlengd tot 31 mei. “Het centrum heeft tarweproducerende staten en UT's met inkoopsluitingsdata die vervroegd verstrijken gevraagd om de inkoop voort te zetten tot 31 mei,” zei het ministerie in een afzonderlijke verklaring.

Het ministerie heeft FCI ook opgedragen om door te gaan met de aankoop van tarwe onder de centrale pool, aldus de verklaring.

“De verlengde periode zal naar verwachting profiteren boeren,” aldus de verklaring.

Het ministerie zei: “De tarwe-inkoop onder centrale pool is dit seizoen minder geweest in vergelijking met vorig jaar, omdat de marktprijs hoger is dan de MSP, waarin boeren hebben verkocht hun producten aan particuliere handelaren.”