Bhupinder Singh Hooda bij Idea Exchange: De enige uitweg is vechten voor de zaak van het volk; er komt dan automatisch een leider naar voren

0
53

Congresleider Bhupinder Singh Hooda in gesprek met Manraj Grewal Sharma op de Idea Exchange. (Expressfoto door Renuka Puri)

Bhupinder Singh Hooda vertelt wat het congres moet doen om de BJP een goede strijd te leveren, zich voor te bereiden op de verkiezingen van 2024 en boeren hun recht te geven. Deze sessie werd gemodereerd door Manraj Grewal Sharma, Resident Editor (Chandigarh), The Indian Express.

Manraj Grewal Sharma: Hoe bereidt het Congres zich voor op de verkiezingen van 2024? Wat moet het congres volgens u als ervaren leider doen om de BJP een goed gevecht te bezorgen?

Wat het beleid betreft, is het congres voor de armen, boeren en arbeiders. Maar de huidige NDA-regering heeft een ommezwaai gemaakt in haar beleid, en het resultaat kun je zien: de rijken worden rijker en de armen worden armer.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Wat mij betreft, ik zal het hebben over boeren en landarbeiders. Wat is de behoefte van het uur? De boer krijgt een minimale ondersteuningsprijs (MSP), geen maximale verkoopprijs, maar soms krijgt hij zelfs dat niet. Voordat deze drie landbouwwetten werden aangenomen, waren er drie verordeningen. Ik had toen gezegd dat de regering met een vierde verordening zou komen. In deze verordeningen gingen ze voor particuliere mandi's. Ik heb geen probleem met privé-mandi's, maar in privé-mandi's was MSP niet verplicht. In APMC's is MSP verplicht. Dus ik zei dat er een vierde verordening zou moeten komen, zodat als iemand, particulier of overheid, minder dan MSP koopt, dit strafbaar is. Dus de boer krijgt wat hem toekomt. Tot nu toe krijgen boeren niet hun verdiende loon.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 16 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Modi in Lumbini: het boeddhisme biedt India een culturele ingang in Nepal – het …

Premium

De boze jonge brigade van Sharad '8216 ;Meneer Congeniality’ Pawar

Premium

Uitgelegd: hoe de hittegolf opnieuw over India raastMeer Premium Stories >>

We zouden een wet moeten maken die het kopen van minder dan MSP strafbaar maakt. Als je de boer geen lonende prijs geeft en privéspelers hun gang laat gaan, gaat hij voor een noodverkoop

Manraj Grewal Sharma: Experts zijn van mening dat marktwerking niet alleen zal helpen bij diversificatie, maar ook bij het geven van een betere beloning aan de boer. Dit jaar slaagden sommige boeren er bijvoorbeeld in om hun tarwe ook voor meer dan de MSP in Haryana te verkopen.

Soms gebeurt het. Deze keer kregen zelfs boeren in Punjab, vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, Rs 5-10 meer (dan de MSP) voor tarwe, maar dat is geen lonende prijs. De NDA-regering beloofde het inkomen van boeren te verdubbelen. Het is 2022 en hun inkomen is zelfs gedaald door de stijgende kosten van inputs zoals diesel en meststoffen. Tijdens de 10 jaar van de UPA-regering was de gemiddelde stijging van MSP 12-22 procent. In de afgelopen zeven jaar is MSP met slechts 5,5-7,5 procent gestegen. Er is geen probleem met privatisering, maar iedereen die minder dan MSP koopt, of het nu particulier of APMC is, zou strafbaar moeten zijn.

Harish Damodaran: Zal ​​dit de privéspelers niet wegjagen?

Vijftig procent van de totale werkgelegenheid wordt gegeven door de landbouwsector. Mensen van het platteland trekken vanwege de werkloosheid naar de steden. Als je ze geen lonende prijs geeft en privéspelers hun eigen gang laat gaan, zal de boer voor een noodverkoop gaan. Zo kun je boeren niet wurgen. Je moet dingen in evenwicht houden, zodat zowel boeren als privéspelers verdienen.

Manraj Grewal Sharma: U zei dat de krimpende grondposities de landbouw onhoudbaar maken. Moeten we niet out-of-the-box denken in plaats van ons alleen op MSP te concentreren?

Tenzij MSP er is, zal landbouw niet duurzaam zijn. Er zijn ook andere dingen die een inkomensverhoging nodig hebben, bijvoorbeeld zuivel, visserij en pluimvee. Er zijn niet alleen boeren, maar ook landloze landarbeiders die geen financiering krijgen van de banksector. Ze zouden financiering moeten krijgen voor varkens en pluimvee enz. De agitatie op de boerderij vond plaats omdat boeren dachten dat de regering de MSP afschafte.

Iedereen heeft gezegd dat er geen alliantie kan zijn zonder het Congres. Welke partij de leiding heeft, hangt af van de aard van de alliantie – of het een staats- of centrale alliantie is. Voor 2024 zullen we dienovereenkomstig beslissen

Manoj CG: U was een van de ondertekenaars van de brief die 23 partijleden in 2020 aan Sonia Gandhi schreven. Onlangs zei u dat de partij collectieve en inclusieve besluitvorming op alle niveaus moet invoeren. Daarna werd Uday Bhan, die als dicht bij u wordt beschouwd, tot president van het Haryana-congres benoemd. Ben je nog steeds boos op het feest?

Ik was nooit boos op het feest. Elk congreslid staat dicht bij mij. Maar we hadden enkele suggesties. En ook in de toekomst, als ik denk dat het in het belang van de partij is, zal ik dat blijven suggereren. Dat was de basis van de brief. Het was niet tegen of in het voordeel van iemand. Dat waren enkele suggesties om de partij om te buigen, want Sonia Gandhi zei dat de basis van de partij verzwakte.

Manoj CG: Wat deed Kumari Selja niet dat Uday Bhan zal doen?

Ze deed ook goed werk. Maar dit is een proces. Ik was ook PCC-voorzitter. Wat ik wel of niet deed is niet de vraag, maar ik ben veranderd.

Manraj Grewal Sharma: Uday Bhan zei naar verluidt dat het Congres het quotasysteem in de ticketdistributie zal afschaffen .

Tickets moeten worden beslist op winbaarheid. In een democratie hangt het aantal zetels dat je kunt winnen af ​​van de kandidaat, want nu is naast de partij ook het gezicht van belang. Er moet dus prioriteit worden gegeven aan de winbaarheid van de persoon, ongeacht zijn connectie.

Liz Mathew: Iedereen is van mening dat dit een van de ergste tijden is waarmee het congres wordt geconfronteerd. Wat zou het congres volgens u onmiddellijk moeten doen om van zichzelf een formidabel alternatief voor de BJP te maken, althans in sommige staten?

Elke partij in een democratie zou moeten vechten voor de aspiratie van het volk; ze moeten passen bij waar de mensen naar streven en wat mensen van hen verwachten. Dus we moeten vechten voor hun doelen. Vandaag de dag is in Haryana, of het nu een boer, arbeider, handelaar of overheidsdienaar is, niemand tevreden met de huidige regering. We moeten hun zaak ter hand nemen.

Volg het beleid en de gedachten van Mahatma Gandhi. Hij was een fervent hindoe maar had respect voor elke religie. Het congres heeft altijd het beleid van Gandhi gevolgd

Liz Mathew: BJP is naar voren gekomen als de ultieme regerende partij zonder grote tegenkrachten. Ook zien we de opkomst van AAP. Wat had het Congres van 2004 tot 2014 moeten doen om deze vergetelheid te voorkomen?

Democratie bestaat uit een regerende partij en een oppositie. De oppositie komt alleen aan de macht als ze in staat is om mensen de belofte of macht te geven. Daarin hebben we gefaald. In 2009 was LK Advani een trouwe man, maar hij kon de mensen niet beloven dat hij de regering zou vormen. Maar in 2014 deed Narendra Modi deze belofte en won. In de politiek kan zelfs één gebeurtenis het hele verhaal veranderen. Laten we eens kijken wat er gebeurt.

Liz Mathew: We hebben gezien dat AAP onlangs de zaak van het nationalisme oppakte, in lijn met de BJP. Ze namen enkele stappen om de meerderheid te behagen, terwijl ze afstand hielden van bepaalde problemen die een minderheidsgemeenschap kwetsen. We hebben in de geschiedenis gelezen dat congresleiders, of het nu Indira Gandhi of Rajiv Gandhi waren, bepaalde stappen hadden genomen die als prettig werden beschouwd voor een bepaalde gemeenschap. Wat is uw mening over dit soort politiek?

In een democratie heeft elke partij het recht om dat te doen. Dus AAP doet het ook. De reden waarom het in Punjab is gelukt, ligt voor de hand; het was de belangrijkste oppositiepartij. Als het congres zo'n twee jaar geleden enkele veranderingen had doorgevoerd, zou het beter zijn geweest. Maar laat dat terzijde. AAP is niet aanwezig in Haryana. In Haryana kijken mensen alleen naar het Congres als alternatief.

Manraj Grewal Sharma: Denkt u dat de AAP-actie in Punjab een impact zal hebben op Haryana?

< p>Haryana heeft Delhi aan drie kanten en ondanks dat ze al zoveel jaren aan de macht zijn in Delhi, kon AAP hun aanwezigheid niet laten gelden in Haryana. Punjab is anders. Elke staat heeft verschillende politieke situaties.

Harikishan Sharma: U zei dat Haryana op zoek is naar een alternatief voor het Congres, maar trends laten zien dat uw stemmenaandeel gestaag daalt sinds 2005, toen u de CM was, hoewel de daling van het Congres nationaal begon in 2014. Uw stemmenaandeel in Haryana daalde van 43 per procent in 2005 tot 35 procent in 2009 tot 24-25 procent in de verkiezingspeilingen van 2019. Hoe kun je mensen overtuigen om je feest als alternatief te zien als je basis gestaag uitholt?

Wat was het resultaat in 1996? Het congres had slechts zes tot zeven zetels van de 90. In Lok Sabha kregen we slechts twee zetels – de ene was van mij, de andere was van Kumari Selja. Maar langzaamaan, in 2000, kregen we 24 zetels. Deze dingen gebeuren en zullen blijven gebeuren. De huidige regering in Haryana heeft volledig gefaald. Het is een niet-presterende regering gebleken, slechts een regering voor evenementenbeheer. Mensen hebben dit gerealiseerd en daarom kijken ze naar het Congres.

Lees ook |Bhupinder Singh Hooda: De enige manier om verder te komen voor het Congres is het aannemen van een model van inclusief en collectief leiderschap

Shyamlal Yadav: We hebben gezien hoe BJP parivarvaad (nepotisme) tot een groot probleem maakte in UP en daarin slaagde. In Haryana zit je derde generatie in de politiek. Je werd de CM met 81 zetels en nu zit je op 31 zetels. Denk je niet dat het Congres nieuwe mensen een kans moet geven om jezelf te beschermen tegen deze BJP-aanval?

Het is niet de derde maar vierde generatie; mijn grootvader vocht in 1923, hij was een torenhoge leider. Mijn vader was lid van zeven verschillende Huizen. Niemand ter wereld is lid van zeven verschillende Huizen, behalve mijn vader. Ik ben vier keer naar de Lok Sabha geweest en vijf keer naar Vidhan Sabha. Deepender is ook driemaal in de Lok Sabha geweest en bevindt zich nu in de Rajya Sabha. De vraag is hoe je met mensen omgaat – of ze je accepteren of niet. Er bestaat niet zoiets als dat je een politicus bent, je zoon kan niet de politiek in. Of als u journalist bent, kan uw zoon geen journalist worden. Als hij een goede journalist is, zal hij zijn eigen positie bepalen.

Manoj CG: Je bent een leider van de basis. Wat is het politieke tegenwicht tegen deze agressieve Hindutva van de BJP en RSS?

Volg het beleid en zijn gedachten van Mahatma Gandhi. Hij was een fervent hindoe maar had respect voor elke religie. Het congres heeft altijd het beleid van Gandhi gevolgd.

Liz Mathew: Tijdens zijn proces tegen Babri Masjid zei LK Advani dat hij van Mahatma Gandhi had geleerd religie in de politiek te gebruiken.

Dit is wat ik zeg. We zullen Mahatma Gandhi altijd volgen. Wat is er slecht aan, toen hij iedereen mee kon nemen. Of het nu hindoe, moslim, sikh of christen was, iedereen nam onder zijn leiding deel aan de vrijheidsstrijd. Het idee zou moeten zijn hoe het te gebruiken om onze natie op te bouwen. Als je een weg maakt, kun je dan een weg maken voor een bepaalde religie of kaste? Het moet voor iedereen zijn.

Shyamlal Yadav: Uw regering was van 2004 tot 2014 10 jaar aan de macht. Sindsdien lijkt het Congres weinig voor de partij te hebben gedaan, hoewel Rahul en Sonia Gandhi waren vrij. Ook u vraagt ​​zich vast af waarom het Congres krimpt.

Daarom hebben we de Chintan Shivir georganiseerd. We houden partijverkiezingen. We beginnen vanaf het blokniveau. In Haryana waren er de afgelopen zeven jaar geen congrescommissies op de begane grond of districtscongrescommissies. Wil elke organisatie sterk zijn, dan zijn de ondergeschikte organisaties een must. Dus deze keer hebben we verkiezingen voor blok-, districts- en staatscongrescommissies. We zullen een sterke organisatie bouwen.

Mis |Udai Bhan niet als hoofd van Haryana Cong: Van Aaya Rams, Gaya Rams en open deuren

Shubhajit Roy: Gandhi was voorstander van een verbod (van alcohol). Haryana heeft een van de meest liberale beleidsmaatregelen.

Gandhi's discipel Nitish Kumar handhaaft het verbod, toch? Wat is het resultaat? Je moet beseffen welke maatschappelijke veranderingen er plaatsvinden. Bansi Lal had een verbod geprobeerd, maar wat is het resultaat vandaag? Daarin waren verschillende tekortkomingen. In Bihar van Nitish Kumar zitten zoveel mensen opgesloten in gevangenissen.

Shubhajit Roy: Er is op nationaal niveau een debat gaande dat UPA-bondgenoten het voortouw moeten nemen en het Congres op de achterbank. Wat is uw mening?

Iedereen heeft verklaringen afgelegd dat er geen alliantie kan zijn zonder het Congres. Welke partij de leiding heeft, hangt af van de aard van de alliantie – of het een staats- of centrale alliantie is. Voor 2024 zullen we dienovereenkomstig beslissen. Bij de deelstaatverkiezingen moet de belangrijkste partij die het voortouw moet nemen, door iedereen worden opgevangen.

Het congres moet mainstream zijn in de nationale alliantie. Wie leidde in 1977, toen de Janata-partij werd gevormd? Zelfs de naam van Morarji Desai werd niet verklaard voor de functie van de premier. Dat hangt dus af van de politieke situatie. Als iedereen in de alliantie nadenkt over het belang van het land, zullen ze dienovereenkomstig beslissen.

Manoj CG: Wat is er sinds 2014 veranderd in de relatie tussen hindoes en moslims? Wat moet de politieke reactie zijn op spanningen in de gemeenschap?

In Haryana leidt de regering, om haar mislukkingen te verbergen, de mensen af. Dit zijn geen echte problemen. We wonen al zoveel jaren samen. Iedereen weet dat iedereen samen moet leven. We hebben respect voor elke religie. We dragen iedereen met ons mee. We mengen ons niet in haatpolitiek. Het congres belicht de echte problemen. Mensen zullen het langzaam beseffen. Het kost tijd in een democratie.

Must Read |Van snelweg tot HPCC-kantoor, Hoodas veranderen Bhan-evenement in een spektakel van hun kracht

Manraj Grewal Sharma: Onlangs vierden zowel de Akali Dal als het congres hun honderdjarig bestaan. Beide partijen zijn in verval. En een korhoen tegen beide is vriendjespolitiek; daar vragen ze om Badal te veranderen, hier praten ze over het vervangen van Rahul.

Als iemand in een democratie zegt dat zijn partij nooit zal verdwijnen, is dat niet waar. Ik heb gezien dat er slechts twee parlementsleden waren van de BJP. Ik heb meer dan tweederde meerderheid van het Congres gezien. Het gebeurt. En het is goed voor de democratie. Niemand mag de macht monopoliseren. Niemand mag denken dat ze immuun zijn. Mensen zien alles, ze zijn erg intelligent. Ze beslissen op het juiste moment.

Manoj CG: De presidentsverkiezingen van het Congres vinden plaats in augustus-september en de verkiezingen voor Lok Sabha over twee jaar. Denk je dat Sonia Gandhi moet doorgaan tot de LS-verkiezingen voorbij zijn?

De partij houdt verkiezingen, en wie wordt gekozen, moet de president zijn. De partij houdt democratische verkiezingen. Als Sonia Gandhi door iedereen wordt geaccepteerd, zal ze er zijn.

Varinder Bhatia: Denk je dat een verandering van gezicht het kan doen herleven in het huidige scenario, wanneer je feest aan het afglijden is?

Tegenwoordig is naast de partij ook het gezicht van belang – of het nu het congres of de BJP is. Kun je een BJP-persoon vragen wat je positie minus Narendra Modi zal zijn? In 2004 hebben we Sonia Gandhi geholpen (om premier te worden), ik zat in het parlement, maar ze weigerde. In onze partij denken we aan de mensen. De enige uitweg is vechten voor de zaak van de mensen, voor hun problemen. Dan komt er automatisch een leider naar voren.

Sourav Roy Barman: In de komende maanden gaat Arvind Kejriwal naar Haryana reizen om het punt naar voren te brengen dat alle partijen zijn beproefd en getest, geef ons een kans. Met Haryana ingeklemd tussen twee door AAP geregeerde staten, kun je het je veroorloven om AAP te ontslaan? En waarom denk je dat de gesprekken met Prashant Kishor zijn mislukt?

Ik kan niets over hem (Kishor) zeggen, maar wat AAP betreft moet elke partij de mensen komen overtuigen. Maar in Haryana zien mensen alleen een alternatief in het congres. En ik zeg dit omdat ik de realiteit ken.

Varinder Bhatia: Je hebt Vipaksh Aapke Samaksh-programma's gehouden, maar we hebben de president van het staatscongres nooit zien deelnemen. Maar de nieuw benoemde president was er bij het recente programma. Is het een poging om een ​​verenigd gezicht te presenteren?

Er is geen sprake van factionalisme. Ons volgende programma is in Fatehabad en de president van het congres zal daar ook zijn. Deze programma's worden georganiseerd door de wetgevende partij. Omdat de MLA's (de problemen) moeten weten, moeten ze ter plaatse zijn zodat ze deze problemen in de Vergadering kunnen aankaarten. Dat was het idee van dat programma.

Waarom Bhupinder Singh Hooda

Een van de grootste congresleiders en leider van de oppositie in de Haryana Assemblee, Bhupinder Singh Hooda was van 2005 tot 2014 eerste minister van Haryana. Met de recente vernieuwing van de partijeenheid in de staat en de benoeming van zijn loyalist als hoofd van het Haryana-congres, heeft de voormalige CM de partijfracties doorbroken om te ontstaan de onbetwiste leider in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in 2024, wanneer de staat het moet opnemen tegen een nieuwe deelnemer in de Aam Aadmi-partij. Hooda, die veel steun heeft onder de boeren, kreeg onlangs ook de opdracht om een ​​agendadocument over boeren en landbouw op te stellen voor de Chintan Shivir van het congres