Är ett dyrt SD-kort bättre för en Raspberry Pi?

0
52
iunewind/ShutterStock

Raspberry Pi är en billig och glad dator med rejäl kraft. Men kommer ett billigt och trevligt SD-kort att ge stabil lagring, eller måste du spendera mer? Här är lowdown.

Raspberry Pi och SD-kortet

Pi är byggd av Raspberry Pi Foundation och är en av de mest framgångsrika enkortsdatorerna som någonsin byggts. Även om det är billigt, designades det för att ge tillräckligt med kraft för att göra det till en livskraftig utbildningsplattform som skolor och högskolor skulle kunna ta till sig och anamma. Familjer hade råd att ha samma typ av utrustning som skolorna.

RELATERAT10 år senare, här är varför Raspberry Pi fortfarande rockar

Nästan så snart den lanserades 2012, finns potentialen hos en liten, billig dator med låg effekt av att köra en äkta Linux-distribution såg den antagen av tillverkare och hobbyister. Försäljningen av Raspberry Pi under de första tio åren översteg 45 miljoner enheter.

Kort efter att Raspberry Pi lanserades började historier spridas om korruption, förstörelse och kort livslängd för SD-kort. Raspberry Pi innehåller ingen intern lagring. Ägaren måste tillhandahålla ett SD-kort—numera ett microSD-kort—som fungerar som datorns hårddisk. Operativsystemet och programmen är installerade på SD-kortet, och den lilla datorn startar också från SD-kortet.

Innebörden var att Raspberry Pi förkortade SD-kortens livslängd. Det visade sig att det fanns underliggande problem med SD-kortkontrollerna—små mikrochips fysiskt placerade på SD-kortet—och problem med SD-kortdrivrutiner. Det var inte ett problem som var unikt för Raspberry Pi.

Annons

Det finns dock många varianter av SD-kort och vissa kort är varken utformade eller utrustade för att tåla frekventa skrivcykler.

Varför mår vissa SD-kort bättre än andra?

SD-kort designades för att vara flyttbara och mycket bärbara lagringsenheter. De är bäst lämpade för att lagra data som inte förändras. Det betyder att det finns väldigt få skrivcykler, men hur många läscykler du vill.

RELATERATHur man köper ett SD-kort: Hastighetsklasser, storlekar och kapaciteter förklaras

Det tog inte lång tid innan de antogs som lagringsmediet för digitalkameror, mobiltelefoner, drönare och andra produkter som krävde lätt, billig och utbytbar lagring. Som ofta händer inom teknik, drev kraven på produkterna upp kvaliteten och kapaciteten hos en av deras kärnkomponenter. Kraven på högre hastighet och mer kapacitet pressade SD-kortstillverkarna på att förbättra prestanda och robusthet på sina kort.

Hastighet

SD Association har tagit fram en uppsättning standarder som definierar egenskaperna hos ett SD-kort. När det gäller kapacitet bör SD-kort märkas med något av följande.

 • SD: Secure Digital. Upp till 2 GB kapacitet.
 • SDHC: Säker digital hög kapacitet. Mellan 2 GB och 32 GB kapacitet.
 • SDXC: Secure Digital Extended Capacity. Mellan 32 GB och 2 TB kapacitet.
 • SDUC: Secure Digital Ultra Capacity. Mellan 2TB och 128TB kapacitet.

Hastigheten är lite mer komplicerad. SD Association använder hastighetsklasser för att ange de minsta hållbara skrivhastigheterna. Klasserna är:

 • Klass 2: Minsta bibehållna skrivhastighet på 2MB/s.
 • Klass 4: Minsta bibehållna skrivhastighet på 4MB/s.
 • Klass 6: Minsta skrivhastighet på 6MB/s.
 • < li>Klass 10: Minsta bibehållna skrivhastighet på 10 MB/s.

Det verkar okomplicerat nog. Men kom ihåg att dessa är minimivärden. I verkligheten borde du kunna uppnå högre skrivhastigheter. Förpackningen på vissa kort kommer att ha en formulering som liknar “överföringshastigheter upp till XXMB/s” med “XX” ersättas av den bästa hastighet som tillverkaren kunde uppnå i laboratorieförhållanden. Det viktiga här är formuleringen. Den “upp till” betyder att din körsträcka kommer att variera.

Det finns två andra hastighetsklassrelaterade informationsbitar på kortets etikett. Det är lätt att förväxla dessa två.

UHS-hastighetsklassen visas som en siffra i en U-formad behållare. Det hänvisar specifikt till videoinspelning.

 • UHS Speed ​​Class 1: Stöder upp till 10 MB/s skrivhastighet.
 • UHS Speed ​​Class 3: Stöder upp till 30 MB skrivhastighet.

Annons

Den sista biten hastighetsinformation använder romerska siffror. SD-kort klassificerade med hastighetsklass kommer att använda ett av två gränssnitt eller bussar. Observera att dessa hastigheter avser läshastigheter. Dessa är inte bibehållna hastigheter, de är topphastigheter.

 • UHS-I: Stöder upp till 104 MB/s läshastighet.
 • < li>UHS-II: Stöder upp till 312MB/s läshastighet.

Wear Levelling

Om du fortsätter att skriva till samma plats på ett SD-kort kommer det till slut förkorta dess liv. De flesta kända SD-kort innehåller en implementering av slitageutjämning. Slitageutjämning delar skrivåtgärderna över SD-kortets yta.

RELATERATVad är läs-/skrivhastigheter och varför spelar de roll?

Om några block på SD-kortet skrivs med tillräcklig frekvens för att utlösa slitageutjämningsalgoritmen, flyttas skrivåtgärderna till en annan region på kortet. Detta hindrar några områden från att bombarderas med skrivåtgärder. Det är som att ha en laserstråle riktad mot en metalldörr. Om den lämnas på ett ställe kan den penetrera dörren. Om den flyttas över hela dörrens yta kommer den inte att brinna igenom någonstans.

Naturligtvis, för att detta ska vara effektivt måste det finnas tillräckligt med oanvänt utrymme på ditt SD-kort för att tillåta att skrivåtgärderna kan flyttas runt. Detta ger oss kapacitet.

Kapacitet

Köp inte ett SD-kort som nästan uppfyller minimikraven för Raspberry Pi-bilden du&#8217 ;kommer att bränna till det. Köp en med lite andrum. Förutom att låta slitageutjämning göra sitt, låter ledig kapacitet dig installera applikationer och data, och det låter systemväsentlighet som swap fungera som de ska.

Industriella betygskort

Dessa marknadsförs på olika sätt som “High Endurance” eller “Industriell” betygskort. De är designade för ansträngande högskrivande miljöer. Men läs det finstilta för att se vad “High Endurance” eller “Industriell” faktiskt översätts till. Är det bara marknadsföringsbabble?

Annons

Äkta industrikort är mycket dyra. Deras robusthet återspeglas i deras pris., som ligger långt utanför budgeten för den lediga hobbyisten.

Knep för att förlänga SD-kortets livslängd

< p>I en Raspberry Pi tar SD-kortet platsen för hårddisken. Denna typ av användning är mer intensiv än i till exempel en digitalkamera. Det finns massor av små skrivåtgärder som äger rum hela tiden. Och det är faktiskt värre än det först verkar.

När en fil skapas, uppdateras eller öppnas skrivs eller läses data från SD-kortet. Dessa åtgärder gör att tidsstämplar i filsystemet uppdateras. Så kontraintuitivt kommer även läsning från en fil att orsaka en skrivåtgärd som uppdaterar åtkomsttiden för den filen.

Det finstilta i garantierna för vissa SD-kort anger specifikt att användning av SD-kortet i &# 8220;hög skrivhastighet” scenarier stöds inte. Här är några saker du kan göra som hjälper.

Stäng av rent

Stäng alltid av din Raspberry Pi precis som du stänger av din stationära eller bärbara dator. Dra inte bara ut nätsladden. Om du inte har ett tangentbord och en skärm kopplad till det, använd SSH för att komma åt det och utför en kontrollerad avstängning.

Noatime Mount Flag< /h3>

Om du använder noatime mount-flaggan i din “/etc/fstab” fil, kommer tidsstämpeln för filåtkomsten inte att uppdateras varje gång en fil öppnas. Om du inte behöver hålla reda på det här värdet kan du stänga av det.

Förutom att bevara ditt SD-kort kan det ge dig hastighetsökningar, beroende på vad du använder din Raspberry Pi till.

RELATERAT: Hur man gör Skriv en fstab-fil på Linux

Använd en extern USB-enhet

Du kan konfigurera din Raspberry Pi att starta från SD-kortet, men använd en extern USB-enhet som extra lagring. Om du flyttar ditt “/hem” katalogen till den externa lagringen kommer du att minska slitaget på SD-kortet dramatiskt.

Inaktivera loggning

Om du stänger av oönskad loggning eller skickar loggarna till en extern USB-enhet minskar effekten på ditt SD-kort.

Använd en anständig PSU

Kör inte din Raspberry Pi på en gammal mobiltelefonladdare. Din Raspberry Pi kan kräva upp till 2,5A vid 5V. Allt mindre kan leda till många olika problem inklusive instabilitet och SD-kort korruption. Missa inte falsk ekonomi. Investera i en anständig strömförsörjningsenhet.

Vad sägs om Swap?

Du kommer att höra folk som förespråkar att inaktivera byte. Du kan göra detta, men vi rekommenderar det inte. Istället kan du skapa en swap-partition på en extern USB-enhet och flytta swap från SD-kortet.

Annons

Swap är en viktig del av att köra en sund Linux-installation. Den används inte bara för att bläddra ut minnesblock från RAM när efterfrågan på fysiskt minne överstiger vad din Raspberry Pi är utrustad med. Swap används också för att uppdatera applikationer.

Om du installerar en nyare version av ett program medan den gamla versionen fortfarande körs, kan den gamla versionen inte laddas ur minnet eftersom den inte längre har en plats på hårddisken—eller SD-kortet—från som den kan läsas igen.

RELATERAT Vad är Swappiness på Linux? (och hur man ändrar det)

Kärnans minneshanteringsrutiner flyttar den gamla applikationsbilden för att byta så att den kan hanteras med minne med lite RAM-minne. När den gamla applikationen avslutas frigörs swap- och RAM-sidorna. Nästa gång applikationen körs används den nya versionen som har filsystemstödd lagring som gör att normala minneshanteringsprocesser kan följas.

Och försöker undvika när swap kommer att bryta in genom att manipulera swappiness-värdet är meningslöst. Det är inte vad växlingsinställningen gör.

Låt swap köras och, om du verkligen vill, använd en swap-partition på extern lagring.

Bli dyrt eller bli billig?

Den första sak att göra är att bestämma kapaciteten på SD-kortet du behöver. Den kommer förmodligen att ligga mellan 8 GB och 32 GB för de flesta vanliga hushållsbruk. Om du behöver mer lagringsutrymme än så borde du verkligen inkludera en extern USB-enhet i din projektdesign.

Kort med en kapacitet på 8 GB till 32 GB är rimligt prissatta och överkomliga för de flesta. Med tanke på så är fallet, varför gå billigare? Det är inte som om besparingarna är betydande. Om de är betydande är det billiga kortet sannolikt ett falskt.

RELATERATBästa Micro SD-kort för alla dina enheter

Marknaden är full av förfalskade SD-kort. Kortet och dess förpackning kan se ut precis som äkta kort från välrenommerade tillverkare, som SanDisk eller Samsung. En annan bluff är att märka om äkta kort så att de verkar ha högre kapacitet än de har. Så köp ditt SD-kort från en välrenommerad handlare. Se upp för bra-för-att-vara-fynd, särskilt om du köper online. De är inga fynd, de är bedrägerier.

Till och med äkta, billigare märken använder billigare och mindre stränga tillverkningsprocesser och ger dig minskad prestanda. Med tanke på att en Raspberry Pi är ett straffande användningsfall för ett SD-kort, vill du inte snåla.

Ett känt märke klass 10-kort med UHS Speed ​​Class 3 och UHS-I busshastighet passar de flesta applikationer. Om du använder en kamera med din Raspberry Pi och kommer att spela in många bilder eller video, välj ett kort med en UHS-III busshastighet.

Få ett kort med tillräcklig kapacitet för att möta dina behov, inklusive lite extra kapacitet för att låta slitageutjämningsfunktionen dela skrivåtgärder över kortets reservyta.

Men billiga SD-kort? Nej. Du köper bara framtida problem.

LÄS NÄSTA

 • › Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad
 • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner
 • › Varför ser jag “FBI Surveillance Van” i Min Wi-Fi-lista?
 • › Så här gör Mozilla Thunderbird comeback 2022
 • › Använder du Wi-Fi för allt? Här är varför du inte borde
 • › Recension av MSI Clutch GM41 lättvikts trådlös mus: mångsidig fjädervikt