Your Daily Wrap: Indien förbjuder veteexport, Tripura får en ny CM före omröstningar; och mer

0
51

(Medsols) Dr Manik Saha med Biplab Kumar Deb, BJP-arbetare, Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan och senior kongressledare P Chidambaram.

◾ Dagens viktigaste historia har den Narendra Modi-ledda centralregeringen förbjudit export av allt vete från landet. Detta kom en dag efter att dess data visade att den årliga konsumentprisinflationen nådde en nära åttaårshögsta på 7,79 procent i april och livsmedelsinflationen ökade ännu högre till 8,38 procent. Exportförbudet kommer även när statliga myndigheters upphandling av vete har sjunkit till den lägsta nivån på 15 år, med endast 18 miljoner ton (mt) köpta hittills under innevarande marknadsföringssäsong, jämfört med rekordet 43,3 ton 2021-22. Läs mer

◾ Tripura, som kommer att gå till val i början av nästa år, bevittnade en stor utveckling idag då Biplab Kumar Deb avgick från posten som chefsminister. Den styrande BJP har utsett delstatspresidenten och Rajya Sabhas parlamentsledamot Dr Manik Saha som hans ersättare. När staten går till val nästa år kom flytten som en överraskning för många, med till och med ministrar i hans kabinett som medgav att de inte hade några tidigare indikationer på att han skulle göra det. Läs mer.

CBI genomförde idag sökningar på sju platseröver Delhi, Hyderabad, Jaipur och Jodhpur i ett misstänkt fall som rör vadslagning och uppgjorda matcher i 2019 års upplaga av Indian Premier League (IPL). Byrån har bokat sju personer i två separata FIR och sa att fallen har registrerats baserat på information från Pakistan.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

◾ I vissa globala nyheter, härskare i Förenade Arabemiraten meddelade idag att de utsett Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan till president för denna ärftligt styrda nation på den arabiska halvön. Det kommer efter att den avlidne presidenten Khalifa bin Zayed Al Nahyan dog i fredags.

Best of Express Premium

Premium

Indiens vinst i Thomas Cup är oväntad, men hjärtvärmande

Premium

SGPC:s resolution från 1946 om “Sikh-staten”: Vad Simranjit Singh Mann missadePremium

I Khargone, en berättelse om två PMAY-hus: ett bulldozerat, ett annat vandaliserat…

Premium

Chintan Shivir slutar i dag: Hindutva-debatt i Cong, partyducks hard talk…Fler premiumhistorier >>

Politisk puls

◾ Över 30 år efter att P V Narasimha Rao öppnade den indiska ekonomin och inledde banbrytande liberalisering, krävde kongressen idag en “återställning” av den “ekonomiska politiken” med hänsyn till global och inhemsk utveckling. Partiet slog också ut mot BJP-regeringens ekonomistyrning, men erkände att partiet har “misslyckats” med att kommunicera till folket den “besvärliga situationen” i den indiska ekonomin. Tidigare finansminister P Chidambaram, sammankallande av kongresspanelen som diskuterade ekonomiska frågor vid brainstormingsessionen ‘Chintan Shivir’ i Udaipur, sade “återställningen av den ekonomiska politiken måste också ta itu med frågorna om ökande ojämlikheter; extrem fattigdom bland de lägsta 10 procenten av befolkningen”. Läs mer

◾ Vid en tidpunkt har kongressledarna samlats i Udaipur för en “Chintan Shivir”, Gujarat BJP, mitt i Aam Aadmi-partiets (AAP) inträde i staten och i en förvirring över vad den borde göra med kongressens avhoppare, kommer att organisera sig. sin egen brainstorming-konklav på en golfresort i utkanten av Ahmedabad på söndag och måndag. Gujarat går till val senare i år. BJP:s statspresident CR Paatil har satt som mål att vinna alla 182 platser, men en funktionär sa att mer än kongressen, som är fast i fraktioner och avhopp, är det AAP som BJP kräver en motstrategi för. . Läs mer

Förklarat

Allahabad High Court avslog på torsdagen en framställning som lämnats in av BJP-ledaren Rajneesh Singh ber om en faktapanel för att fastställa “Taj Mahals verkliga historia”, och att mer än 20 förseglade “rum” ska öppnas för att leta efter eventuell närvaro av idoler av hinduiska gudar i lokalerna för monument. Under åren har flera BJP-ledare upprepat och förstärkt ohistoriska påståenden om att Taj i själva verket är ett hinduiskt tempel som byggdes långt före Shah Jahans regeringstid. Vi tar en titt på teorin om “Tejo Mahalaya”.

◾ Den kraftiga kraschen i Luna, systerkryptovalutan till den algoritmiska stablecoin Terra, som har gjort den nästan värdelös, har skickat chockvågor över hela kryptovalutamarknaden, med experter som liknar kraschen på kryptomarknaden för att vara lika allvarlig som den stora finanskrisen 2008. Vad betyder det i det stora hela?