Wat is het vuile schermeffect?

0
47
Japan_room/Shutterstock.com

Bij de aanschaf van een nieuwe tv kunt u bij de aanschaf van een tv mogelijk een slechte kleuruniformiteit tegenkomen, ook wel bekend als het “dirty screen effect” of kortweg DSE. Dus wat is de oorzaak en kun je er iets aan doen?

Wat is het Dirty Screen-effect?

Het vuile schermeffect verwijst naar het ongelijkmatige uiterlijk van een effen kleur, met name grijze, zwarte of witte achtergronden op een beeldscherm. Het kan van invloed zijn op alles met een dun en modern scherm, van tv's en monitoren tot smartphones en laptops. Het effect wordt genoemd omdat het lijkt op een troebelheid op het scherm onder de juiste omstandigheden, alsof het scherm moet worden schoongemaakt.

U kunt het vuile schermeffect zien met effen kleuren op het volledige scherm op uw tv. Onder normale kijkomstandigheden merkt u het effect mogelijk alleen in zeer donkere of zeer lichte scènes. Het is mogelijk alleen zichtbaar in een zeer donkere kamer. Soms kunnen bewegingen zoals camerabewegingen (vooral bij effen kleuren, zoals het groene veld van een sportwedstrijd) het effect doen opvallen.

DSE heeft vooral invloed op LED-verlichte LCD-panelen, maar soortgelijke effecten als DSE kunnen ook zichtbaar zijn op OLED-schermen. Op LCD-schermen wordt dit veroorzaakt door fabricageproblemen met het paneel zelf of ongelijkmatige achtergrondverlichting. In sommige gevallen kunt u het raster van LED-achtergrondverlichting zien achter een set die gebruikmaakt van full-array lokaal dimmen.

Op een OLED duidt het effect ofwel op een defect paneel of op strepen die vaak de kop opsteken bij bijna-zwarte inhoud. Als u een foto van uw scherm maakt met een smartphone, wordt het effect bijna altijd versterkt in vergelijking met echte kijkomstandigheden.

Advertentie

Je hebt misschien gehoord van de term “panelloterij” gebruikt om de aankoop van een nieuwe tv te beschrijven. Als uw set tekenen van DSE vertoont, is de “goede” nieuws is dat maar heel weinig panelen er perfect uitzien wanneer ze worden bekeken op full-field grijze, witte, zwarte of zelfs kleurendia's.

Wat kunt u eraan doen ?

Overweeg het volgende voordat u zich haast om de paneeluniformiteit van uw tv te testen: als u geen afwijking kunt zien in de kijkomstandigheden in de echte wereld, is uw paneel waarschijnlijk goed genoeg. Veel tv-bezitters merken een probleem pas op als ze ernaar gaan zoeken, waarna ze onvolkomenheden of probleemgebieden opmerken die dan moeilijk te negeren zijn. Hetzelfde geldt voor OLED-sets met strepen en donkere vlekken.

Als je absoluut elk facet van je tv moet testen, doe dat dan bij de eerste aankoop, zodat je meteen aanspraak kunt maken op de garantie. In het geval van een OLED, wordt u mogelijk gevraagd om 'het uit te voeren in'. voor een paar honderd uur of voer er een pixelverversingscyclus op uit om banding-problemen te verminderen voordat uw verzoek wordt ingewilligd.

U kunt niets doen om het uiterlijk van DSE op een LCD-scherm te verminderen, aangezien het probleem bij de fabricage ligt. Websites zoals RTINGS testen elke set op de verschijnselen en plaatsen hun bevindingen online, maar er kunnen verschillen optreden tussen verschillende producten van hetzelfde model, die in hetzelfde jaar en in dezelfde fabriek zijn geproduceerd. Het is een loterij!

Als uw tv onder testomstandigheden enige DSE vertoont of als uw OLED zichtbare strepen vertoont, probeer deze dan te plaatsen uit je hoofd. Als je er geen aandacht aan schenkt, zul je merken dat het gemakkelijk wordt genegeerd en zelfs niet opvalt bij het kijken naar films, het streamen van tv-programma's of het spelen van games.

Advertentie

Als je er echt last van hebt en de garantie van je tv is verlopen, nou ja, dan koop je altijd een nieuwe tv. Natuurlijk doe je nog een keer mee aan de panelloterij.

Een nieuwe tv kopen?

Als je een nieuwe tv wilt, lees dan onze handleiding voor het kopen van een moderne tv (en ook onze handleiding voor het kopen van een gaming-tv). We hebben ook een koopgids gemaakt voor de beste tv's die je kunt kopen.

The Best TVs of 2022 Best TV Overall LG C1 Amazon

$1185.99
$ 1499,99 Bespaar 21%

Beste budget-tv Hisense U7G Amazon

$799.99
$1099.99 Bespaar 27%

Beste 8K-tv Samsung QN900A 8K Amazon Beste gaming-tv LG G1 Amazon

$1396.99
 

Beste tv voor films Sony A90J Amazon

$2198.00
 

Beste Roku TV TCL 6-Series R635 Amazon

$698.00
$799.99 Save 13%

Beste LED-tv Samsung QN90A Amazon LEES VOLGENDE

  • › 5 vervelende functies die u kunt uitschakelen op Samsung-telefoons
  • › Google's Pixel 6a en Pixel 7 zien eruit als de beste telefoons tot nu toe
  • › Waarom onbeperkte mobiele data niet echt onbeperkt is
  • › Review MSI Clutch GM41 lichtgewicht draadloze muis: veelzijdig vedergewicht
  • › Wat is een goede interne pc-temperatuur?
  • › Voor alles wifi gebruiken? Hier is waarom je niet