Wat is het verschil tussen sterke AI en zwakke AI?

0
56
thvideostudio/Shutterstock.com

Artificiële intelligentie (AI) is tegenwoordig een veel voorkomende term, maar wat hedendaagse AI is en wat de meeste mensen denken dat het is, kan heel verschillend zijn. De AI die u kent, is “zwak” AI, maar de AI waar velen bang voor zijn, is “sterk.”

Wat is kunstmatige intelligentie eigenlijk?

Het is gemakkelijk om een ​​term als “AI” te gebruiken, maar dat maakt niet duidelijk waar we het echt over hebben. In het algemeen geldt dat “kunstmatige intelligentie” verwijst naar een heel veld in de informatica. Het doel van AI is om computers te laten repliceren wat natuurlijke intelligentie kan bereiken. Dat omvat menselijke intelligentie, de intelligentie van andere dieren en de intelligentie van niet-dierlijk leven zoals planten, eencellige organismen en al het andere dat enige vorm van intelligentie heeft.

Er is een diepere vraag onder dit onderwerp, en dat is wat “intelligentie” staat op de eerste plaats. De waarheid is dat zelfs de wetenschap van intelligentie het niet eens kan worden over een universele definitie van wat wel of geen intelligentie is.

In het algemeen is het het vermogen om van ervaring te leren, beslissingen te nemen en doelen te bereiken. Intelligentie zorgt voor aanpassing aan nieuwe situaties, dus het is iets anders dan voorprogrammeren of instinct. Hoe complexer de problemen die kunnen worden opgelost, hoe meer intelligentie u heeft.

GERELATEERDHet probleem met AI: machines leren dingen, maar kunnen ze niet begrijpen

We moeten nog veel leren over intelligentie bij mensen, ondanks het feit dat we veel verschillende manieren hebben om intelligentie te meten. We weten niet eens zeker hoe menselijke intelligentie onder de motorkap werkt. Sommige theorieën, zoals de theorie van meerdere intelligenties van Gardner, zijn grondig ontkracht, terwijl er veel bewijs is om een ​​algemene intelligentiefactor bij mensen te ondersteunen (aangeduid als de 'G-factor').< /p>

Met andere woorden, de details van intelligentie, zowel natuurlijk als kunstmatig, zijn nog in ontwikkeling. Hoewel we misschien het gevoel hebben dat we intuïtief intelligentie kennen als we het zien, blijkt het lastig om een ​​nette cirkel rond het idee van intelligentie te trekken!

De Tijdperk van zwakke AI is hier

De AI die we tegenwoordig hebben, wordt gewoonlijk “zwak” of “verhaal” AI. Dit betekent dat een specifiek AI-systeem heel goed is in het uitvoeren van slechts één of een beperkt aantal gerelateerde taken. De eerste computer die een mens versloeg bij schaken, Deep Blue, was totaal nutteloos voor iets anders. Snel vooruit naar de eerste computer die een mens verslaat bij Go, AlphaGo, en zijn orden van grootte slimmer, maar nog steeds maar in één ding goed.

Alle AI die je vandaag tegenkomt, gebruikt of ziet, is zwak. Soms worden verschillende smalle AI-systemen gecombineerd om een ​​complexer systeem te vormen, maar het resultaat is nog steeds effectief smalle AI. Hoewel deze systemen, vooral systemen die zich richten op machine learning, onvoorspelbare resultaten kunnen opleveren, lijken ze helemaal niet op menselijke intelligentie.

Sterke AI Bestaat niet

Sarunyu L/Shutterstock.com< /figuur>

AI die gelijkwaardig is aan of superieur is aan menselijke intelligentie, bestaat niet buiten fictie. Als je denkt aan film-AI's zoals HAL 9000, de T-800, Data from Star Trek of Robbie the Robot, dan zijn het schijnbaar bewuste intelligenties. Ze kunnen alles leren, in elke situatie functioneren en in het algemeen alles doen wat een mens kan, vaak beter. Dit is “sterk” AI of AGI (Artificial General Intelligence), in wezen een kunstmatige entiteit die op zijn minst gelijk is en ons hoogstwaarschijnlijk zou overtreffen.

Voor zover iemand weet is er geen echt voorbeeld van deze “sterke” AI bestaat. Tenzij het ergens in een geheim laboratorium is, tenminste. Het feit is dat we niet eens zouden weten waar we moesten beginnen om een ​​AGI te maken. We hebben geen idee waardoor het menselijk bewustzijn ontstaat, wat een essentieel kenmerk van een AI zou zijn. Iets dat het moeilijke bewustzijnsprobleem wordt genoemd.

Is sterke AI mogelijk?

Niemand weet hoe je een AGI maakt, en niemand weet of het zelfs mogelijk is om er een te maken. Dat is het lang en kort. We zijn echter het bewijs dat er een sterke algemene intelligentie bestaat. Ervan uitgaande dat menselijk bewustzijn en intelligentie het resultaat zijn van materiële processen onder de wetten van de fysica, is er in principe geen reden dat er geen AGI zou kunnen worden gecreëerd.

De echte vraag is of we slim genoeg zijn om erachter te komen hoe het kan. Mensen komen misschien nooit ver genoeg om AGI's te baren en er is geen manier om een ​​tijdlijn op deze technologie te plakken zoals we kunnen zeggen dat 16K-schermen over een paar jaar beschikbaar zullen zijn.

Advertentie
< p>Aan de andere kant kunnen onze beperkte AI-technologieën en andere takken van wetenschap, zoals genetische manipulatie, exotische computers met kwantummechanica of DNA, en geavanceerde materiaalwetenschap ons helpen de kloof te overbruggen. Het is allemaal pure speculatie totdat het of plotseling per ongeluk gebeurt, of we een soort routekaart hebben.

Dan is er de vraag of we moeten streven naar het creëren van AGI's. Sommige zeer slimme mensen, zoals wijlen professor Stephen Hawking en Elon Musk, zijn van mening dat AGI's tot apocalyptische doeleinden zullen leiden.

Gezien hoe vergezocht AGI's lijken, zijn die zorgen misschien een beetje overdreven, maar wees misschien aardig voor je Roomba, voor de zekerheid.

LEES VOLGENDE

  • › Review MSI Clutch GM41 lichtgewicht draadloze muis: veelzijdig vedergewicht
  • › 5 vervelende functies die u kunt uitschakelen op Samsung-telefoons
  • › Waarom onbeperkte mobiele data niet echt onbeperkt is
  • › Wat doet “TFTI” Gemiddeld, en hoe gebruik je het?
  • › Wi-Fi voor alles gebruiken? Dit is waarom je niet
  • › Google's Pixel 6a en Pixel 7 zien eruit als de beste telefoons tot nu toe