Wat is een Ethernet-kabel?

0
47
Proxima Studio/Shutterstock.com< /figuur>

Als je ooit hebt gewinkeld voor thuisnetwerken, is de kans groot dat je hebt gehoord over Ethernet-kabels. Maar waar zijn ze voor, waarom zou je ze willen gebruiken en hoe verschillen ze?

Een betrouwbare netwerkverbinding

Een Ethernet-kabel is een kabel die u aansluit tussen uw computer, tv, gameconsole of een ander apparaat en een router, modem of netwerkswitch. Het geeft uw apparaat toegang tot een lokaal netwerk of internet. Hoewel Wi-Fi een veelgebruikte manier is geworden om verbinding te maken met internet, kan een Ethernet-kabel een snellere en stabielere internetverbinding bieden dan draadloos momenteel kan.

Ethernet-kabels gebruiken meestal RJ-45-connectoren op beide eindigt en kan wel 300 voet lang zijn. Bovendien zijn er geen upstream- of downstream-poorten in een Ethernet-kabel, dus u kunt elk uiteinde aansluiten op een router of uw computer.

Zoals gezegd worden Ethernet-kabels voornamelijk gebruikt om toegang te krijgen tot een lokaal netwerk of internet. Maar je kunt ze ook gebruiken om een ​​directe verbinding tussen twee apparaten tot stand te brengen.

Hoeveel beter is Ethernet via wifi?

De snelheid van een bekabelde verbinding hangt af van verschillende dingen, zoals de snelheid van de router, de categorie van de Ethernet-kabel (daarover later meer) en de mogelijkheden van uw apparaat. Dat gezegd hebbende, de meeste moderne Ethernet-verbindingen kunnen routinematig 1 Gbps of hogere snelheden leveren, sneller dan gewone wifi-verbindingen, zelfs wifi 6.

GERELATEERDWi-Fi versus Ethernet: hoeveel beter is een Bekabelde verbinding?

Bovendien, aangezien Ethernet-kabels een directe bedrade verbinding bieden, krijg je een betrouwbaardere en consistentere ervaring dan wifi. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over de afstand tot een draadloze router of de obstakels daartussen.

Advertentie

Afgezien van snelheid en betrouwbaarheid, kan een Ethernet-kabel ook de latentie van uw verbinding verminderen, wat van cruciaal belang is, vooral als u online games speelt.

Ten slotte kunnen Ethernet-kabels ook beter zijn voor netwerkbeveiliging en controle dan wifi. Omdat apparaten via een kabel zijn aangesloten, is het moeilijk voor buitenstaanders om toegang te krijgen tot uw netwerk of de gegevens ervan zonder fysieke toegang.

Categorieën van Ethernet-kabels

Net als elke andere technologie zijn niet alle Ethernet-kabels gelijk gemaakt. In plaats daarvan zijn er verschillende categorieën, elk met een ander niveau van mogelijkheden en functies, maar vooral de snelheid.

GERELATEERDNiet alle Ethernet-kabels zijn gelijk: u kunt hogere LAN-snelheden behalen door te upgraden

Terwijl u op zoek bent naar Ethernet-kabels, is het u misschien opgevallen dat ze het label Cat-5, Cat-5e of Cat-6 hebben. “Kat” hier is een afkorting voor Categorie, en het nummer staat voor de specificatie die erdoor wordt ondersteund. Hoewel er kabelcategorieën zijn geweest van 1 tot 4, zijn ze ofwel verouderd of technisch niet erkend als onderdeel van de Ethernet-standaard. Dat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over iets onder Cat-5. Zelfs Cat-5 zelf is behoorlijk oud en wordt niet aanbevolen voor een nieuwe installatie, maar je kunt het nog steeds in omloop of bestaande installaties vinden.

De kabels van categorie 5 (Cat-5) kunnen gegevensoverdrachtsnelheden tot 100 Mbps ondersteunen en hebben een bandbreedte van 100 MHz, maar ze zijn niet afgeschermd. Afscherming helpt de kabel te beschermen tegen elektromagnetische interferentie van een externe bron.

Advertentie

De Categorie-5e (Cat-5e) kabels zijn een verbeterde versie van de Cat-5. Het is geen officieel aangewezen categorie, maar de Cat-5e-kabels kunnen een snelheid tot 1 Gbps ondersteunen, een bandbreedte van 100 MHz en zijn gebouwd met een betere weerstand tegen overspraak. Cat-5e is de meest voorkomende Ethernet-kabel die u momenteel op de consumentenmarkt zult vinden.

Vergeleken met Cat-5e is een categorie-6-kabel een grote stap voorwaarts. Hoewel ze zijn geclassificeerd voor slechts 1 Gbps snelheden over langere afstanden, kunt u tot 10 Gbps halen op kortere afstanden tot 37 meter (121 voet). Dit is mogelijk dankzij een betere afscherming en de hogere bandbreedte van 250 MHz.

Een snelle, betrouwbare verbinding

Cat-6 Ethernet-kabel 50 ft.

Deze Cat-6-kabel heeft bijna 100.000 Amazon-recensies en wordt geleverd met voldoende lengte om de verste hoeken van je huis te bereiken.

Amazon

$12.99
 

Categorie-6a is een meer geavanceerde versie van de Cat-6-specificatie. Het ondersteunt de dubbele bandbreedte van Cat-6 bij 500 MHz en tot 10 Gbps snelheden tot 100 meter.

Categorie 7 is een uitbijter. Het werd als standaard geratificeerd vóór Cat-6a, maar het is nog steeds niet veel gebruikt, ondanks het ondersteunen van snelheden van 10 Gbps tot 100 meter en een bandbreedte van 600 MHz. Een deel van de reden waarom Cat-7 niet zo populair is, is zijn eigen karakter. Het is ontwikkeld door een groep bedrijven en is geen standaard van het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Het is ook niet goedgekeurd door de Telecommunications Industry Association (TIA). Bovendien gebruiken de Cat-7-kabels een gepatenteerde connector.

De Category-7a is een vooruitgang ten opzichte van Cat-7 en ondersteunt snelheden van 40 Gbps tot 50 meter en 100 Gbps snelheden tot 15 meter. Helaas heeft het, ondanks dat het behoorlijk capabel is, hetzelfde lot ondergaan als Cat-7 omdat het dezelfde problemen heeft, namelijk een gepatenteerde standaard.

Advertentie

Onder de TIA- en IEEE-goedgekeurde normen komen de Categorie-8-kabels na Cat-6a. Cat-8-kabels ondersteunen een bandbreedte tot 2000 MHz en zijn geschikt voor snelheden van 25 Gbps of 40 Gbps tot 30 meter. Het is zeker een verbetering, maar een Cat-8-kabel zal meestal duurder zijn dan lagere categorieën.

Terwijl u uw opties overweegt, moet u er rekening mee houden dat u met het juiste gereedschap , kunt u uw eigen Ethernet-kabels knippen, zodat u altijd precies de juiste lengte heeft voor wat u nodig hebt.

GERELATEERD: Hoe u uw eigen aangepaste Ethernet-kabels van Elke lengte

LEES VOLGENDE

  • › Google's Pixel 6a en Pixel 7 zien eruit als de beste telefoons tot nu toe
  • › 5 vervelende functies die u kunt uitschakelen op Samsung-telefoons
  • › Wat is een goede interne pc-temperatuur?
  • › Voor alles wifi gebruiken? Dit is waarom je niet
  • › Waarom onbeperkte mobiele data niet echt onbeperkt is
  • › Review MSI Clutch GM41 lichtgewicht draadloze muis: veelzijdig vedergewicht