Wat is een ALR-projectorscherm en waarom zou je er een willen?

0
47
Pixel-Shot/Shutterstock.com

Thuisbioscopen worden steeds populairder en eigenaren van projectoren zijn nu geobsedeerd door ALR of “afwijzing van omgevingslicht” schermen. In tegenstelling tot standaard witte schermen, die schrikbarend betaalbaar zijn, kosten ALR-schermen meer dan $600 en beloven ze de beeldkwaliteit te verbeteren in ongunstige theateromgevingen, vooral in kamers met veel ongewenst licht.

Het is waar; ALR-schermen zijn geweldig. Maar ze kunnen meer dan vier keer zo duur zijn als standaard witte schermen, en vaker wel dan niet kunt u de beeldkwaliteit van uw projector verbeteren zonder een nieuw scherm aan te schaffen. Dus, wanneer zijn ALR-schermen het kopen waard?

Inhoudsopgave

Het probleem met normaal Projectorschermen
Hoe werkt omgevingslichtafwijzing?
Een ALR-scherm is niet altijd de beste optie
Moet u een ALR-scherm kopen?

Het probleem met normale projectorschermen

c12/Shutterstock.com

Projectoren zijn niet gemaakt om naar te staren. Ze zijn in wezen het tegenovergestelde van tv's. In plaats van dat ze het licht rechtstreeks in onze ogen stralen, kaatsen projectoren het licht van een oppervlak, meestal een scherm. Het probleem is natuurlijk dat schermen al het licht weerkaatsen, niet alleen het licht van je projector.

Tenzij een theaterzaal pikdonker is, zal het omgevingslicht weerkaatsen op een wit scherm, waardoor schittering en vervaging ontstaat het beeld van de projector. En dit omgevingslicht is niet alleen overdag een probleem. Het licht van een projector kan verstrooien en weerkaatsen op lichtgekleurde muren, waardoor omgevingslicht ontstaat in een verder donkere kamer.

GERELATEERDEen projector kiezen

Voor het eerst hebben bezitters van een projector vaak problemen met omgevingslicht, zelfs als ze hun onderzoek hebben gedaan en een klein fortuin in zware gordijnen. Sommige kamers, met name woonkamers, zijn gewoon niet goed geschikt voor projectoren.

Als je een kamer niet goed kunt verduisteren, kan een ALR of “omgevingslichtafwijzing” scherm is uw volgende beste optie. Deze schermen verminderen de impact van omgevingslicht, waardoor u overdag of in kamers met witte muren een beter beeld krijgt.

Hoe werkt omgevingslichtafwijzing?

Een voorbeeld van een ALR-scherm overdag. Ziet er strak en duidelijk uit! Josh Hendrickson

In tegenstelling tot een gewoon projectiescherm, dat licht in alle richtingen weerkaatst, is ALR of “omgevingslichtafwijzing” schermen reflecteren selectief licht naar een publiek. Ze verminderen of elimineren de negatieve effecten van omgevingslicht, waardoor u een helder en scherp beeld krijgt zonder verblinding of wegspoeling.

De technologie achter het onderdrukken van omgevingslicht is een beetje ingewikkeld, en elke fabrikant heeft zijn eigen manier om dingen werken. Maar eigenlijk bevatten ALR-schermen een heleboel kleine microstructuren en gelaagde optische filters, die het licht in gewenste richtingen helpen sturen.

Voor onze doeleinden zijn er slechts twee “wenselijke richtingen” voor een scherm om licht te weerkaatsen naar een publiek toe en weg van een publiek. Het is duidelijk dat we het beeld van onze projector willen zien, dus licht dat frontaal op een ALR-scherm valt, reflecteert terug naar de kijkers.

Maar we willen geen omgevingslicht op ons scherm zien . Dus licht dat onder een vreemde hoek op een ALR-scherm valt (diagonaal vanuit een raam bijvoorbeeld) wordt weggeleid van de kijkers.

Video afspelen

Nu zijn er verschillende soorten ALR-schermen. “Hoekreflecterend” schermen reflecteren het beeld van een projector in de tegenovergestelde invalshoek. Als uw aan het plafond gemonteerde projector in een hoek van 5 graden naar beneden wijst, zal het beeld in dezelfde hoek (in de richting van de kijkers) van het scherm weerkaatsen. Andere ALR-schermen zijn "retroreflecterend" en bereik een hogere beeldkwaliteit door geprojecteerd licht terug te reflecteren naar de projector (het nadeel is dat ze een nauwkeurige installatie vereisen).

Bedrijven zoals Aeon verkopen ook CLR of “plafondlichtafwijzing” schermen. Deze technologie verwerpt natuurlijk omgevingslicht, maar het is vooral goed in het negeren van licht van plafondarmaturen.

Ik moet er ook rekening mee houden dat ALR-schermen in feite een vereiste zijn voor laserprojectoren met ultrakorte projectieafstand, die licht onder een extreme hoek schijnen. U hoeft er alleen maar voor te zorgen dat u een ALR-scherm koopt dat bedoeld is voor projectoren met ultrakorte projectieafstand, zoals de VAVA ALR Screen Pro.

Houd er rekening mee dat de precisie die ALR-schermen bieden, kan leiden tot verminderde kijkhoeken. De meeste nieuwe ALR-schermen hebben een “kijkkegel” van ongeveer 160 graden, wat best goed is, maar sommige modellen zitten vast op 90 graden, wat verschrikkelijk is in brede kamers. (Gewoon iets om op te letten bij het winkelen!)

Een ALR-scherm is niet altijd de beste optie

Virrage Images/Shutterstock.com

Omdat ALR-schermen meer dan $ 600 kosten en op magische wijze de effecten van omgevingslicht gaan mensen er vaak vanuit dat dit de beste optie is voor elke thuisbioscoopopstelling. Maar dat is niet altijd het geval. Deze schermen hebben natuurlijk hun voordelen, maar ze zijn geen vervanging voor een goede kijkomgeving.

Laat me de dingen heel snel in perspectief plaatsen; bioscopen gebruiken geen ALR-schermen. Als je in een kamer bent met donkere muren en geen omgevingslicht, zijn de voordelen van een ALR-scherm verwaarloosbaar of onbestaande.

U gebruikt uw projector waarschijnlijk in een woonkamer, kelder of logeerkamer. Deze kamers kunnen niet zo donker worden als een bioscoop, maar ze kunnen nog steeds voldoende donker worden voor hoogwaardige projectie. Dus, indien mogelijk, moet u zich concentreren op het verduisteren van uw kamer en niet op het kopen van een waanzinnig duur scherm. Dat betekent het schilderen van je muren, het installeren van verduisterende gordijnen en het elimineren van lichtlekkage uit andere kamers (bijvoorbeeld door de tochtruimte aan de onderkant van een deur te dichten).

GERELATEERDBenQ X3000i Gaming Projector Review: een helder en krachtig juweeltje

U moet ook iets leren over uw projector. Als je een behoorlijk gedimde kamer hebt, zou een projector die 3.000 lumen schijnt, er overdag nog steeds redelijk goed uit moeten zien. Bovendien kan de manier waarop u uw projector installeert van invloed zijn op de beeldkwaliteit, helderheid en helderheid. De projectieafstand en andere beoordelingen die door de fabrikant worden verstrekt, zijn erg belangrijk!

Ik wil nog een paar dingen opmerken. Ten eerste kunnen projectoren geen zwart projecteren. Waar een ALR-scherm je projector er overdag of in een ruimte met witte muren beter uit laat zien, heeft een donkere kamer altijd de voorkeur. (Natuurlijk is een klein kwaliteitsverlies overdag niet het einde van de wereld.)

En hoewel de meeste nieuwe ALR-schermen een brede kijkhoek van ongeveer 160 graden hebben, hebben sommige modellen een zeer smalle 'kijkkegel'. dat is zo klein als 90 graden. Als je een ALR-scherm in een brede woonkamer wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je er een krijgt met een brede kijkhoek.

Ten slotte, en dit is belangrijk, wijzen ALR-schermen alleen licht buiten de as af. Elk licht dat uit dezelfde richting komt als uw projector, wordt weergegeven op een ALR-scherm. Dus als er een groot raam direct achter uw projector zit, moet u toch investeren in verduisteringsgordijnen!

Moet u een ALR-scherm kopen?

Artserstudio/Shutterstock

Vanuit kostenoogpunt zou de gemiddelde persoon moeten proberen ALR-schermen te vermijden. Ze zijn gewoon te duur en in een goed verduisterde kamer zijn er geen verbluffende voordelen aan ALR-technologie. Om nog maar te zwijgen van het feit dat heldere projectoren (met name laserprojectoren) er behoorlijk goed uit kunnen zien in een enigszins gedimde kamer, zelfs zonder een ALR-scherm.

Ik raad ten zeerste aan om je op je kamer en je projector te concentreren voordat je zelfs maar overweegt om te kopen een ALR-scherm, vooral als je nieuw bent op dit gebied. Slim werken en leren over thuisbioscopen levert betere resultaten op dan blindelings geld uitgeven.

GERELATEERDKun je een projector gebruiken om te gamen?

Dat gezegd hebbende, sommige mensen moeten gewoon leven met omgevingslicht of witte muren. Misschien huur je of wil je juist je beamer in de woonkamer. Als dat het geval is, kan een ALR-scherm de beeldkwaliteit drastisch verbeteren. Probeer de kamer een beetje donkerder te maken voordat je $ 600 tot $ 1500 aan een scherm uitgeeft, je zult misschien tevreden zijn met de resultaten.

< p>Ik moet ook vermelden dat donkere projectieoppervlakken, inclusief betaalbare verf-op-schermen, de beeldkwaliteit kunnen verbeteren en een behoorlijke hoeveelheid omgevingslicht kunnen doden. Als je al in een schemerige kamer bent, maar last hebt van lichtlekkage, overweeg dan een donker of geverfd scherm als een goedkoop alternatief voor een ALR-scherm. (Houd er rekening mee dat donkere schermen minder licht reflecteren, dus hebben ze een helderdere projector nodig.)

Aeon CineGrey 3D Series 120 ALR-projectorscherm

Elite-schermen’ Aeon CineGrey 3D is een betaalbaar ALR-projectorscherm voor 120 inch beelden. Het heeft een eenvoudige installatie en dunne randen.

Best Buy

VAVA ALR Projector Screen Pro 100< /h3>

VAVA’s ALR Screen Pro is speciaal ontworpen voor projectoren met ultrakorte projectieafstand. Het is betaalbaar, eenvoudig te installeren en heeft een weergavegebied van 100 inch met dunne randen.

Best Buy