Wat betekent “TFTI” en hoe gebruikt u het?

0
47
HBRH/Shutterstock.com

Meestal, “TFTI” is een teken dat iemand zich buitengesloten voelt. Dit is wat dit acroniem betekent en waarom het je groepschats lastiger kan maken.

Bedankt voor de uitnodiging!

TFTI staat voor “thanks for the invite.” In direct messaging gebruiken mensen dit sarcastische initialisme wanneer ze zich buitengesloten voelen in een sociale situatie. Als al je vrienden bijvoorbeeld hebben besloten om iets te gaan drinken en je hun foto's op Instagram hebt gezien, kun je ze een bericht sturen: "Wow, TFTI."

Je kunt het in zowel de hoofdletter “TFTI” en de kleine letter “tfti,” waarbij beide redelijk vaak voorkomen. Het is nauw verbonden met het concept van FOMO, wat de angst betekent om iets te missen.

De oorsprong van TFTI

In tegenstelling tot veel andere acroniemen uit de vroege jaren 2000, kreeg TFTI in de jaren 2010 bekendheid. Naarmate meer sociale groepen technologie gingen gebruiken om te communiceren, begonnen mensen de planning van evenementen en uitnodigingen naar sms'jes en directe berichten te verplaatsen. TFTI is bedacht om te reageren op incidenten waarbij je vrienden vergeten je uit te nodigen voor iets.

De vroegste definitie van TFTI in de internet-jargondatabase Urban Dictionary stamt uit 2010. Het luidt: “een acroniem voor ‘Thanks For the Invite,’ meestal gebruikt wanneer een stel van je vrienden uitgaat, en ze denken niet om je uit te nodigen.” Tegenwoordig gebruiken mensen het bijna uitsluitend in directe teksten en berichten, met name in groepsdiscussies.

Sarcastisch en oprecht

Ondanks de schijnbaar goedaardige en opgewekte definitie, wordt TFTI overweldigend sarcastisch gebruikt. De meeste mensen die de zin zeggen of het acroniem gebruiken, zijn niet dankbaar, ze wijzen erop dat iemand hen niet heeft uitgenodigd. Dus je moet voorzichtig zijn met het gebruik van dit acroniem — je zou per ongeluk bitter kunnen overkomen omdat je niet bent uitgenodigd.

Advertentie

Je moet ook op je hoede zijn voor dit acroniem als iemand het tegen je zegt. Mensen gebruiken het meestal wanneer ze zich buitengesloten voelen bij een evenement, vooral wanneer foto's of video's van dat evenement overal op sociale-mediaplatforms zoals Instagram en Snapchat worden gepleisterd. Dus als u bijvoorbeeld een bijeenkomst van uw vrienden organiseert en er niet in slaagt één persoon uit te nodigen die gewoonlijk in de groep zit, zullen ze u waarschijnlijk een bericht sturen met een “TFTI.”

TFTI kan ook een manier zijn om naar aanvullende informatie te vissen. Wanneer u geen uitnodiging voor een sociale situatie ontvangt, weet u meestal niet of ze dit per ongeluk of met opzet hebben gedaan. Zeggen “TFTI” aan je vrienden kan voor hen een manier zijn om te verduidelijken of ze zijn vergeten je uit te nodigen of je expres hebben weggelaten. Soms hebben ze je uitgenodigd, maar hun bericht kon niet worden verzonden.

In zeldzame situaties gebruiken mensen de uitdrukking “bedankt voor de uitnodiging” om iemand oprecht te bedanken voor het uitnodigen, vooral als ze niet naar het evenement kunnen gaan. Dit is echter zeldzaam en kan per sociale groep verschillen.

TFTI en FOMO

Een van de grootste redenen waarom “TFTI” bestaat in de eerste plaats is de “angst om iets te missen,” vaak afgekort tot “FOMO.” Dit is een gevoel van angst dat mensen krijgen als ze niet willen worden uitgesloten van sociale bijeenkomsten, kansen en ervaringen. Gewoonlijk voelen mensen die gefrustreerd zijn omdat ze niet zijn uitgenodigd voor dingen al veel FOMO, en het ontbreken van een uitnodiging maakt het nog erger.

GERELATEERDWat betekent “FOMO” en hoe gebruikt u het?

Het idee van FOMO is uitgebreid bestudeerd, besproken in het nieuws en afgebeeld in films en tv-shows. Alles over de term lees je in onze FOMO-uitleg. Het strekt zich ook uit buiten de grenzen van sociale situaties, met veel FOMO dat voortkomt uit je carrière, financiën of gezinsverplichtingen. Het kan zelfs het gevoel beschrijven dat je te veel tv-programma's hebt om naar te kijken en niet genoeg tijd.

Advertentie

Niet alle TFTI-situaties komen echter voort uit FOMO. Veel mensen zijn boos omdat ze niet ergens voor zijn uitgenodigd, ook al zouden ze die bijeenkomst niet hebben bijgewoond. In deze situaties zijn mensen meer bezig met de gedachte dat er aan hen wordt gedacht dan dat ze daadwerkelijk deelnemen aan een sociale ervaring.

Hoe TFTI te gebruiken

Voordat u TFTI gebruikt, moet u overwegen uw zorgen op een meer volwassen manier naar voren te brengen. Het acroniem kan voor de meeste mensen beschuldigend aanvoelen, vooral als ze misschien per ongeluk vergeten zijn je uit te nodigen.

Hier zijn een paar voorbeelden van TFTI in actie:

  • "Leuke Instagram-foto's. TFTI.”
  • “Wauw, tfti. Ik denk dat je me gewoon bent vergeten.”
  • “Ben je gaan surfen zonder mij? TFTI!”

Als de spanningen hoog zijn in de groepschat omdat iemand een “TFTI heeft gestuurd,” misschien wil je andere slangtermen gebruiken om de situatie te verdoezelen. Bekijk onze uitleg over DW, YSK en TIFU om dingen minder verhit te maken.

GERELATEERD: Wat betekent “DW” en hoe gebruik je het?

LEES VOLGENDE

  • › Review MSI Clutch GM41 lichtgewicht draadloze muis: veelzijdig vedergewicht
  • › 5 vervelende functies die u kunt uitschakelen op Samsung-telefoons
  • › Waarom onbeperkte mobiele data niet echt onbeperkt is
  • › Wi-Fi voor alles gebruiken? Dit is waarom je niet
  • › Google's Pixel 6a en Pixel 7 zien eruit als de beste telefoons tot nu toe
  • › Wat is een goede interne pc-temperatuur?