Wat betekent F2P? Uitleggen hoe gratis spelen werkt

0
45
Shift Drive/Shutterstock.com< /figuur>

Als je ook maar enigszins geïnteresseerd bent in gamen, dan ben je de afkorting F2P of de term 'free-to-play' tegengekomen. Wat betekent dit echter? Is het echt gratis, of zijn er verplichtingen aan verbonden? Laten we eens kijken.

Wat is F2P?

Free-to-play heeft verschillende dingen betekend voor verschillende mensen op verschillende tijden. De shareware van de jaren '90 kan worden omschreven als F2P. Je hebt een game gratis gekregen, of in ieder geval het eerste deel ervan, maar om de rest ervan te krijgen, moest je een pony maken. Het was een goed systeem voor ontwikkelaars die hun naam naar buiten wilden brengen. Berooide gamers, waaronder uw auteur, hebben iets gratis te spelen.

GERELATEERDWat is shareware en waarom was het zo populair in de jaren negentig?

In zijn huidige vorm beschrijft F2P echter iets heel anders. Hoewel er gratis spellen zijn, zijn er enkele behoorlijk goed als we zeggen “gratis te spelen” (let op de koppeltekens,) we bedoelen meestal spellen die werken volgens het freemium-model.

Het Freemium-model

In het begin betekende het freemium-model dat je gratis toegang kreeg tot een game, maar om erin te komen moest je betalen. Je zou bijvoorbeeld in een spel kunnen rondrennen met bepaalde basiswapens, maar om betere te krijgen of om ze te upgraden moest je wat geld uitgeven via zogenaamde microtransacties, waarbij je een dollar of zelfs minder uitgeeft om één specifieke in- game-item.

Dit specifieke model was nooit erg populair onder gamers, en er zijn maar heel weinig voorbeelden van. Wat de meeste huidige freemium-spellen doen, is het spel gratis aanbieden en je in staat stellen om wapens en upgrades te verdienen door te spelen. De microtransacties zijn er nog steeds, maar in plaats van de game te ontgrendelen, versnellen ze je voortgang – vaak aanzienlijk. Houd er echter rekening mee dat dit een algemene opmerking is. Specifieke voorbeelden kunnen enigszins variëren.

Advertentie

Pokemon Met Go kun je bijvoorbeeld het spel spelen, Pokemon vangen en munten verdienen, maar je kunt jezelf ook een voorsprong geven en een heleboel munten voor echt- wereld geld. Team Fortress 2, een game ontwikkeld door Valve en beschikbaar op het Steam-platform, laat je gratis spelen, maar je kunt loot boxes kopen die een willekeurig aantal items bevatten, waarvan de meeste waardevol zijn voor het spelen.< /p>

Freemium is een interessant systeem voor zowel gamers als ontwikkelaars. Gamers krijgen een gratis spel, terwijl de uitgevers van het spel spelers krijgen. Hoewel ze het initiële aankoopbedrag mislopen, wat voor AAA-games wel $ 60 of $ 70 kan zijn, krijgen ze in plaats daarvan een inkomstenstroom die in de loop van de tijd mogelijk meer kan uitbetalen.

Het probleem met F2P-games

Deze alternatieve inkomstenstroom is echter een enorme stimulans voor duistere zakelijke praktijken. Hoewel het freemium-model op het eerste gezicht best geweldig is, is er veel ruimte voor misbruik en zelfs meer voorbeelden hiervan. Gratis te spelen spellen maken gebruik van een aantal psychologische trucs, waardoor je in een virtuele Skinner-box terechtkomt.

De Skinner Box

De Skinner-box, die terecht een operante conditioneringskamer wordt genoemd, en daarom noemen we het een Skinner-box, is ontwikkeld door B.F Skinner, een psycholoog en gedragstherapeut uit het midden van de 20e eeuw. Hij voerde een reeks experimenten uit waarbij hij ratten met een hendel in dozen plaatste. Als de rat op de hendel duwde, kregen ze een beloning, meestal een voedselkorrel.

Zoals je je kunt voorstellen, zouden de ratten dit snel doorhebben en gewoon als een gek op die hendel drukken, zelfs als de beloning na een tijdje niet altijd zou komen. In zekere zin was het raken van de hendel net zo bevredigend als het krijgen van de beloning. Als je geïnteresseerd bent, kun je meer lezen over de experimenten van Skinner en wat ze ons vertellen over zowel ratten als mensen. Er is ook deze uitstekende presentatie van psychiater Dr. Ryan Black die dieper ingaat op de psychologie van dit alles.

Wat we hier uit moeten halen, is dat in het geval van F2P-games jij de rat bent, en de game-ontwikkelaars hebben een groot aantal glimmende hendels in hun doos geplaatst. In plaats van een voedselpellet krijg je een mooie glanzende upgrade voor je in-game geweer of een glimmende trofee. Uiteindelijk ben je gewoon de zoveelste rat die nieuwe hefbomen achtervolgt om te duwen om die rush van voldoening te krijgen.

The Skinner Box en F2P Games

Het is dat gevoel van voldoening en prestatie dat spelers door F2P-games drijft. Voor alle duidelijkheid: sommige games zijn veel manipulatiever dan andere. De ergste overtreders zijn de goedkope mobiele games die een dozijn zijn op markten zoals Android's Google Play Store of Apple's App Store voor iPhone en iPad.

Advertentie

Er zijn er veel, en er is een enorme churn in hun aantal, dus het heeft geen zin om specifieke voorbeelden te noemen, maar u kent waarschijnlijk het type. Ze bevatten vaak rudimentaire graphics en gameplay. In plaats daarvan vertrouwen ze bijna volledig op psychologische trucs om de speler bezig te houden en hopelijk verleiden ze hen tot het kopen van upgrades om dingen te versnellen.

Het goed opzetten van dit soort beloningsschema betekent dat de inkomstenstroom die je krijgt van een gehaakte speler kan een stuk hoger zijn dan die van een initiële aankoopprijs. In feite is het bedrijfsmodel van deze spellen erop gebaseerd dat je verslaafd raakt.

Zoals iedereen die er een heeft gespeeld kan getuigen, zijn games als deze belachelijk gemakkelijk om verslaafd aan te raken. Als je niet oppast, koop je in-game valuta om wat sneller af te werken of om iets eerder te ontgrendelen. Je wilt waarschijnlijk ver weg blijven van dit soort games.

Het zijn echter niet alleen goedkope mobiele games die dit proberen. Bijvoorbeeld de loot boxes uit Team Fortress 2zijn vrijwel een loterij omdat hun inhoud willekeurig is. Voordat je het weet, geef je een flink bedrag uit in de hoop een specifieke beloning te krijgen; het is gokken onder een andere naam.

Hoewel niet elke ontwikkelaar erop uit is om spelers verslaafd te maken, betekent de manier waarop mensen altijd geïnteresseerd zijn om meer van iets te krijgen, dat het heel gemakkelijk om geld uit te geven om ontgrendelingen te krijgen, zelfs als je ze niet nodig hebt of wilt. Speel in ieder geval F2P-games als je wilt, maar pas altijd op dat je niet wegglijdt.

LEES VOLGENDE

  • › Wat doet “TFTI” Gemiddeld, en hoe gebruik je het?
  • › Wi-Fi voor alles gebruiken? Dit is waarom je niet
  • › 5 vervelende functies die u kunt uitschakelen op Samsung-telefoons
  • › Google's Pixel 6a en Pixel 7 zien eruit als de beste telefoons tot nu toe
  • › Waarom onbeperkte mobiele data niet echt onbeperkt is
  • › Review MSI Clutch GM41 lichtgewicht draadloze muis: veelzijdig vedergewicht