VS begroet 'nieuw tijdperk' met ASEAN nu top zich ertoe verbindt om het niveau van de banden te verhogen

0
49

Amerikaanse president Joe Biden (Reuters)

Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag dat een eerste top in Washington met leiders van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) de lancering markeerde van een ' 8220;nieuw tijdperk” in de relatie tussen de Verenigde Staten en het blok van tien landen.

In een gezamenlijke “visieverklaring” na een tweedaagse bijeenkomst namen de twee partijen wat analisten een symbolische stap noemden door zich te committeren om hun relatie te verbeteren van een strategisch partnerschap naar een “alomvattend strategisch partnerschap” in november.

Wat Oekraïne betreft, bevestigden ze opnieuw “respect voor de soevereiniteit, politieke onafhankelijkheid en territoriale integriteit”, bewoordingen die volgens een regionale deskundige verder gingen dan eerdere ASEAN-verklaringen. De verklaring veroordeelde Rusland niet bij naam voor de invasie van 24 februari.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De top was de eerste keer dat ASEAN-leiders bijeenkwamen als een groep in Washington en hun eerste ontmoeting georganiseerd door een
Amerikaanse president sinds 2016.

Best of Express Premium

Premium

Chintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, party ducks hard talk…

Premium

Uitgelegd: waarom een ​​verbod op de export van tarwe een reflexmatige reactie is, treft boeren een…

Premium

De hand van de Rajapaksa's

Premium

Ondanks zijn wankele politieke toekomst, blijft Rahul Gandhi de held van de massamedia,… Meer Premium Stories >>

De regering van Biden hoopt dat de inspanningen zullen aantonen dat de Verenigde Staten gefocust blijven op de Indo-Pacific en de langetermijnuitdaging van China, dat zij als zijn belangrijkste concurrent beschouwen, ondanks de Russische invasie van Oekraïne.

Hij hoopte ook de ASEAN-landen te overtuigen hun standpunt over de Russische invasie van Oekraïne aan te scherpen.

Meer uit Political Pulse

Klik hier voor meer

Biden vertelde de ASEAN-leiders dat 'een groot deel van de geschiedenis van onze wereld in de komende 50 jaar zal worden geschreven in de ASEAN-landen, en onze relatie met jij bent de toekomst, in de komende jaren en decennia.”

Biden noemde het partnerschap tussen de VS en de ASEAN 'kritiek'. en zei: “We beginnen een nieuw tijdperk – een nieuw tijdperk – in de betrekkingen tussen de VS en de ASEAN.”

Vice-president Kamala Harris zei dat de Verenigde Staten “generaties” en benadrukte de noodzaak om de vrijheid van de zeeën te behouden, wat volgens de Verenigde Staten wordt uitgedaagd door China.

“De Verenigde Staten en ASEAN hebben een visie voor deze regio gedeeld, en samen zullen we waken tegen bedreigingen van internationale regels en normen,” Harris zei.

Noch zij noch Biden noemden China bij naam. De Verenigde Staten hebben China ervan beschuldigd dwang te gebruiken tegen zijn buren.

Harris zei dat Washington met ASEAN zou blijven reageren op de dreiging van COVID-19, nadat het al meer dan 115 miljoen vaccindoses aan de regio had gedoneerd. Ze zei dat beide partijen gezamenlijke ambitie moesten tonen op het gebied van klimaatverandering, de overgang naar schone energie moeten versnellen en duurzaam moeten voldoen aan de infrastructuurbehoeften.

ASEAN-groepen Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filippijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. De leider van Myanmar werd vorig jaar uitgesloten van de top vanwege een staatsgreep. De Amerikaanse verdragsbond de Filippijnen, in transitie na een verkiezing, werd op de bijeenkomst vertegenwoordigd door de minister van Buitenlandse Zaken.

Biden organiseerde donderdag een topdiner in het Witte Huis en zijn regering beloofde $ 150 miljoen voor gebieden als infrastructuur, veiligheid, paraatheid voor pandemie en schone energie.

CHINA RIVALRY, GEDEELDE ZORGEN

Nieuwe toezeggingen van de VS omvatten de inzet van een kustwachtschip in de regio om te helpen tegen te gaan wat de Verenigde Staten en regionale landen hebben beschreven als de illegale visserij van China.

Toch , verbleken de Amerikaanse uitgaven in vergelijking met die van China, dat alleen al in november $ 1,5 miljard aan ontwikkelingshulp toezegde aan ASEAN gedurende drie jaar om COVID te bestrijden en economisch herstel aan te wakkeren.

Biden maakte vrijdag de benoeming bekend van Yohannes Abraham, stafchef van zijn Nationale Veiligheidsraad, als ambassadeur bij ASEAN, waarmee hij een post vervult die vacant was sinds het begin van de regering van Donald Trump in 2017. Biden werkt aan andere initiatieven, inclusief "Build Back Better World" investeringen in infrastructuur en een Indo-Pacific Economic Framework (IPEF).

Gregory Poling, een Zuidoost-Azië-expert bij de denktank Center for Strategic and International Studies in Washington, zei dat de top grotendeels over symboliek ging, waarbij economie een ontbrekende component was, aangezien IPEF naar verwachting pas zal worden gelanceerd als Biden later in mei een bezoek brengt aan Japan. .

“Iedereen lijkt gelukkig en de diplomatieke boodschap van toewijding komt binnen. Maar … een bescheiden, om het vriendelijk te zeggen, $ 150 miljoen zal op niemand indruk maken,” hij zei. “Dat laat veel op IPEF rijden.”
Het versterken van de relatie tot een alomvattend strategisch partnerschap kwam overeen met soortgelijke stappen van ASEAN met Australië en China vorig jaar.

“Dat is symbolisch belangrijk, hoewel het concreet niet veel zou veranderen termen,” zei Poling.

Hij merkte op dat de verklaring over Oekraïne Rusland niet bij naam veroordeelde, maar zei dat “de oproep om de soevereiniteit, politieke onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren een duidelijke kritiek op Rusland is en dat het schijnbaar alle ASEAN-leiders ertoe zou verplichten erkennen nooit enige Russische annexatie van Oekraïne.”

ASEAN-landen delen veel zorgen van de VS over de assertiviteit van China, inclusief de claim van soevereiniteit over uitgestrekte delen van de Zuid-Chinese Zee, waar verschillende rivaliserende beweringen.

Ze blijven echter voorzichtig met het kiezen van een sterkere kant van Washington, gezien hun overheersende economische banden met China en beperkte economische prikkels van de VS. Sommige, zoals Vietnam, Laos en Cambodja, hebben nog historische banden met Rusland.

ASEAN-staten zijn gefrustreerd door een vertraging van de VS bij het uitwerken van plannen voor economische betrokkenheid sinds Trump in 2017 uit een regionaal handelspact stapte. het voornemen om IPEF op te richten tijdens een virtuele top met ASEAN-leiders in oktober.

Analisten en diplomaten hebben gezegd dat slechts twee ASEAN-landen – Singapore en de Filippijnen – zullen naar verwachting tot de eerste groep behoren die zich aanmeldt voor onderhandelingen onder IPEF, dat momenteel niet de uitgebreide markttoegang biedt die Aziatische landen willen gezien Biden's bezorgdheid over Amerikaanse banen.