Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad

0
49
Nya Afrika/Shutterstock.com< /figur>

“Obegränsat” är ett stort ord i mobilvärlden. Alla vill ha en dataplan utan begränsningar. Det är därför transportörer älskar att använda ordet, men “Obegränsat” betyder sällan verkligen obegränsad. Det finns några anledningar till det.

Det fanns en tid då obegränsade dataplaner verkligen var obegränsade. Du betalade ett visst belopp varje månad och du kunde använda hur mycket data du ville. Men eftersom fler i världen har anammat smartphones har dessa planer försvunnit.

RELATERAT: Bör du betala för ett telefonabonnemang med obegränsad data?

Strängda hastigheter

Den största fångsten i de flesta “obegränsade” dataplaner är hastighetsgränser. Det är vanligt att obegränsade planer endast tillåter åtkomst till höghastighetsdata för ett visst belopp, till exempel 25 GB. När du har använt så mycket data sänks din hastighet.

I verkligheten är det enda som faktiskt är “obegränsat” är hur mycket data du kan använda. Det säger ingenting om gränserna för datahastigheterna. Du är mer än välkommen att använda mer än de 10 GB, men anslutningen kommer att bli mycket långsammare efter det.

Videokvalitetslock< /h2>

Mykolastock/Shutterstock.com

En annan vanlig taktik som “obegränsad” planer använder för att begränsa din dataanvändning är videoströmningskvalitetstak. Vissa “obegränsade” planer tillåter inte dig att titta på YouTube eller Netflix i högsta kvalitet.

Annons

Det är vettigt ur transportörens perspektiv. Streaming av video i 1080p eller 4K-upplösning använder mycket mer data. Genom att begränsa kvaliteten kan de erbjuda “obegränsat” data samtidigt som du begränsar hur mycket data du använder.

Avprioritering

Vad händer när många människor försöker komma åt ett nätverk samtidigt? Det är då avprioriteringen börjar. Operatörerna kommer att strypa hastigheterna för att minska trängseln på nätverket, men det är inte alltid rättvist.

Detta är vanligtvis mer av ett problem på MVNO än på stora operatörer. Det är dock fortfarande ett sätt att begränsa hur mycket data du använder. Om du är på en lägre nivå av “obegränsat” plan kan du bli nedprioriterad till förmån för dem som betalar mer.

What’s Actually “Obegränsat”?

Det är uppenbart att det finns många begränsningar för dessa “obegränsade” planer. Begränsningar för hastighet, begränsningar för videokvalitet och gränser för prioritet. Så vilken del av det är verkligen obegränsat? Som nämnts är det vanligtvis bara mängden data du använder.

Det kan inte finnas något som hindrar dig från att bränna igenom 50 GB data på en månad, men det säger ingenting om hur du kommer till de 50 GB. Det kan vara i låga hastigheter med 480p-video och ständigt avprioriteras för kunder med högre betalningar.

Finns det verkligen obegränsade planer?

Betyder allt detta att det inte finns några riktigt obegränsade planer tillgängliga? Nej, men de är svårare att hitta och de är inte billiga. Till exempel har AT&T en verkligt obegränsad plan som inte har någon datahastighetsgräns eller videokvalitetstak. Fångsten? Det kostar 85 USD per månad för en linje.

Operatörer är villiga att erbjuda verkligt obegränsade planer, men du kommer att betala mycket för det. Den “obegränsade” planer är billigare och låter ofta bättre för de flesta. Se bara till att du vet vad du betalar för.

RELATERAT: Så sparar du pengar på din mobiltelefonräkning med en MVNO

LÄS NÄSTA

  • › Googles Pixel 6a och Pixel 7 ser ut som de bästa telefonerna hittills
  • › Recension av Nomad Base One Max: MagSafe-laddaren som Apple borde ha gjort
  • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner
  • › MSI Clutch GM41 Lightweight Wireless Mouse Review: Mångsidig fjädervikt
  • › Vad är en bra intern PC-temperatur?
  • › Använder du Wi-Fi för allt? Här är varför du inte borde