Vad betyder “TFTI” och hur använder du det?

0
48
HBRH/Shutterstock.com figur>

För det mesta, “TFTI” är ett tecken på att någon känner sig utanför. Här är vad denna akronym betyder och varför den kan göra dina gruppchattar mer besvärliga.

Tack för inbjudan!

TFTI står för “tack för inbjudan.” I direktmeddelanden använder människor denna sarkastiska initialism när de känner sig utanför en social situation. Till exempel, om alla dina vänner bestämde sig för att gå ut och dricka och du såg deras bilder på Instagram, kan du skicka ett meddelande till dem, “Wow, TFTI.”

Du kan skriva det i både versaler “TFTI” och gemener “tfti,” med båda är ganska vanliga. Det är nära knutet till konceptet FOMO, vilket innebär rädslan för att missa.

The Origin of TFTI

Till skillnad från många akronymer från början av 2000-talet blev TFTI framträdande på 2010-talet. När fler sociala grupper började använda teknik för att kommunicera började folk flytta evenemangsplanering och inbjudningar till sms och direktmeddelanden. TFTI myntades för att svara på incidenter där dina vänner glömmer att bjuda in dig till något.

Den tidigaste definitionen av TFTI på internetslangdatabasen Urban Dictionary är från 2010. Den lyder, “en akronym för ‘Thanks For the Invite,’ används vanligtvis när ett gäng av dina kompisar går ut och de inte tänker bjuda in dig.” Nuförtiden använder folk det nästan uteslutande i direkta texter och meddelanden, särskilt grupptrådar.

Sarkastisk och uppriktig

Trots sin till synes godmodiga och glada definition används TFTI överväldigande sarkastiskt. De flesta som säger frasen eller använder akronymen är inte tacksamma, de påpekar att någon misslyckades med att bjuda in dem. Så du bör vara försiktig med att använda denna akronym — du kan av misstag framstå som bitter över att inte bli inbjuden.

Annons

Du bör också vara försiktig med denna akronym om någon säger det till dig. Människor använder det vanligtvis när de känner sig utanför ett evenemang, särskilt när bilder eller videor från det evenemanget är placerade på sociala medieplattformar som Instagram och Snapchat. Så om du till exempel organiserar en sammankomst av dina vänner och misslyckas med att bjuda in en person som vanligtvis är med i gruppen, kommer de förmodligen att skicka ett meddelande till dig med en “TFTI.”

TFTI kan också vara ett sätt att fiska efter ytterligare information. Vanligtvis när du inte får en inbjudan till en social situation är du osäker på om de gjorde det av misstag eller avsiktligt. Att säga “TFTI” till dina vänner kan vara ett sätt för dem att klargöra om de har glömt att bjuda in dig eller utelämnat dig med flit. Ibland kan de ha bjudit in dig, men deras meddelande kunde inte skickas.

I sällsynta situationer använder folk frasen “tack för inbjudan” att uppriktigt tacka någon för att han bjudit in dem, särskilt om de inte kommer att kunna gå till evenemanget. Detta är dock sällsynt och kan variera mellan sociala grupper.

TFTI och FOMO

En av de största anledningarna till att “TFTI” existerar i första hand är “rädslan för att missa,” ofta förkortad till “FOMO.” Det här är en känsla av ångest som människor får när de inte vill bli utestängda från sociala sammankomster, möjligheter och upplevelser. Vanligtvis känner människor som är frustrerade över att inte bli inbjudna till saker redan mycket FOMO, och avsaknaden av en inbjudan gör saken värre.

RELATEDVad betyder “FOMO” och hur använder du det?

Idén med FOMO har studerats ingående, bevakats i nyheterna och avbildats i filmer och TV-program. Du kan läsa allt om termen i vår FOMO-förklaring. Det sträcker sig också utanför gränserna för sociala situationer, med det finns massor av FOMO som kommer från din karriär, ekonomi eller familjeförpliktelser. Det kan till och med beskriva känslan av att ha för många tv-program att titta på och att tiden inte räcker till.

Annons

Alla TFTI-situationer är dock inte födda ur FOMO. Många är arga över att de inte blivit inbjudna till något, trots att de inte skulle ha varit med på den sammankomsten oavsett. I dessa situationer är människor mer angelägna om att bli tänkta än att faktiskt delta i en social upplevelse.

Hur man använder TFTI

Innan du använder TFTI bör du överväga att ta upp dina farhågor mer moget. Förkortningen kan kännas anklagande för de flesta, särskilt när de kanske bara har glömt att bjuda in dig av misstag.

Här är några exempel på TFTI i aktion:

  • “Trevliga Instagram-bilder. TFTI.”
  • “Wow, tfti. Jag antar att du bara glömde bort mig.”
  • “Gick du och surfade utan mig? TFTI!”

Om spänningarna är höga i gruppchatten för att någon har skickat en “TFTI,” du kanske vill använda andra slangtermer för att sprida situationen. Kolla in våra förklaringar om DW, YSK och TIFU för att göra saker mindre uppvärmda.

RELATERAT: Vad betyder “DW” och hur använder du det?

LÄS NÄSTA

  • › Vad är en bra intern PC-temperatur?
  • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner
  • › Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad
  • › Googles Pixel 6a och Pixel 7 ser ut som de bästa telefonerna hittills
  • › Använder du Wi-Fi för allt? Här är varför du inte borde
  • › Recension av MSI Clutch GM41 lättvikts trådlös mus: mångsidig fjädervikt