Vad betyder F2P? Förklara hur Free-to-Play fungerar

0
50
Skift Drive/Shutterstock.com< /figure>

Om du till och med är lite intresserad av spel har du stött på förkortningen F2P eller termen “gratis att spela.” Vad betyder detta dock? Är det verkligen gratis, eller är det strängar? Låt oss ta en titt.

Vad är F2P?

Free-to-play har betytt olika saker för olika människor vid olika tidpunkter. Shareware från 90-talet kan beskrivas som F2P. Du fick ett spel gratis, eller åtminstone den första delen av det—men för att få resten av det behövde du ponny upp. Det var ett bra system för utvecklare som behövde få ut sitt namn. Penninglösa spelare, inklusive din författare, fick något att spela gratis.

RELATERATVad är Shareware och varför var det så populärt på 1990-talet?

Men i sin nuvarande inkarnation beskriver F2P något helt annat. Även om det finns gratisspel där ute—några av dem är ganska bra—när vi säger “gratis att spela” (observera bindestreck,) vi menar vanligtvis spel som fungerar under freemium-modellen.

Freemium-modellen

Till en början innebar freemium-modellen att du fick tillgång till ett spel gratis—men för att komma vidare i det behövde du betala. Du kan till exempel springa runt i ett spel med vissa grundläggande vapen, men för att skaffa bättre eller för att uppgradera dem behövde du spendera lite pengar genom så kallade mikrotransaktioner, där du spenderar en dollar eller ännu mindre för att köpa en specifik in- spelobjekt.

Denna speciella modell var aldrig särskilt populär bland spelare, och det finns väldigt få exempel på att den existerar. Vad de flesta aktuella freemium-spelen gör är att erbjuda spelet gratis och låta dig tjäna vapen och uppgraderingar genom att spela. Mikrotransaktionerna finns fortfarande kvar, men istället för att låsa upp spelet påskyndar de bara dina framsteg—ofta avsevärt så. Som sagt, observera att detta är en allmän observation. Specifika exempel kan variera lite.

Annons

Pokemon Go låter dig till exempel spela spelet, fånga Pokemon och göra mynt, men du kan också ge dig själv ett försprång och köpa ett gäng mynt på riktigt- världens pengar. Team Fortress 2, ett spel utvecklat av Valve och tillgängligt på dess Steam-plattform, låter dig spela gratis, men du kan köpa loot boxes som innehåller hur många saker som helst, de flesta av dem är värdefulla för spelet.< /p>

Freemium är ett intressant system för både spelare och utvecklare. Spelare får ett gratis spel, medan spelets utgivare får spelare. Även om de går miste om de initiala köppengarna, som för AAA-spel kan vara så mycket som $60 eller $70, får de istället en intäktsström som potentiellt skulle kunna betala ut mer med tiden.

Problemet med F2P-spel

Denna alternativa intäktsström är dock ett enormt incitament för skumma affärspraxis. Även om freemium-modellen vid första anblicken är ganska fantastisk, finns det mycket utrymme för missbruk och ännu fler exempel på att det händer. Gratis-att-spela-spel använder ett antal psykologiska knep som placerar dig i en virtuell Skinner-box.

The Skinner Box

Skinner-boxen kallas på rätt sätt en operant konditioneringskammare, vilket är anledningen till att vi kallar den en Skinner-box—utvecklades av B.F Skinner, en psykolog och beteendevetare från mitten av 1900-talet. Han genomförde en serie experiment där han placerade råttor i lådor med en spak. Om råttan tryckte på spaken skulle de få en belöning, vanligtvis en matpellet.

Som du kan föreställa dig, skulle råttorna snabbt ta reda på detta och bara slå den spaken som galningar—även när, efter ett tag, belöningen inte alltid skulle komma. På ett sätt var det lika tillfredsställande att slå i spaken som att få belöningen. Om du är intresserad kan du läsa mer om Skinners experiment och vad de berättar om både råttor och människor. Det finns också den här utmärkta presentationen av psykiatern Dr. Ryan Black som går djupare in i psykologin av det hela.

Vad vi bör ta bort från allt detta är att i fallet med F2P-spel är du råttan, och spelutvecklarna har lagt ett stort antal glänsande spakar i hela sin låda. Istället för en matpellet får du en snygg glänsande uppgradering för din pistol i spelet eller en glittrande trofé. I slutändan är du bara ännu en råtta som jagar ner nya spakar att trycka på för att få den där rushen av tillfredsställelse.

The Skinner Box och F2P Games

Det är den där känslan av tillfredsställelse och prestation som driver spelare genom F2P-spel. För att vara tydlig, men vissa spel är mycket mer manipulativa än andra. De värsta brottslingarna är de billiga mobilspelen som kostar ett dussin på marknader som Androids Google Play Store eller Apples App Store för iPhone och iPad.

Annons

Det finns många av dem, och det finns en enorm omgång i deras antal, så det är meningslöst att nämna några särskilda exempel, men du känner säkert till typen. De har ofta rudimentär grafik och gameplay. Istället förlitar de sig nästan helt på psykologiskt knep för att hålla spelaren sysselsatt och förhoppningsvis locka dem att köpa uppgraderingar för att påskynda saker och ting.

Att sätta upp den här typen av belöningssystem väl innebär att intäktsflödet du får från en Hooked player kan vara mycket högre än den för ett första köppris. Faktum är att affärsmodellen för dessa spel är beroende av att du blir beroende.

Som alla som har spelat en kan vittna om är spel som detta löjligt lätta att fastna på. Om du inte är försiktig kommer du att köpa valuta i spelet för att få lite doodad färdig lite snabbare eller få något att låsa upp lite tidigare. Du vill förmodligen hålla dig långt borta från spel som detta.

Det är dock inte bara mobilspel med låg hyra som testar detta. Till exempel, loot boxarna från Team Fortress 2är ganska mycket ett lotteri eftersom deras innehåll är randomiserat. Innan du vet ordet av spenderar du en bra summa pengar i hopp om att få en specifik belöning; det är hasardspel under ett annat namn.

Även om inte alla utvecklare där ute siktar på att göra spelare beroende, betyder det sätt som människor alltid är intresserade av att få mer av vad som helst att det är mycket lätt att spendera pengar för att få upplåsningar, även om du inte behöver eller vill ha dem. Spela för all del F2P-spel om du vill, men var alltid på din vakt så att du inte glider iväg.

LÄS NÄSTA

  • › Vad betyder “TFTI” Menar och hur använder du det?
  • › Använder du Wi-Fi för allt? Här är varför du inte borde
  • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner
  • › Googles Pixel 6a och Pixel 7 ser ut som de bästa telefonerna hittills
  • › Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad
  • › Recension av MSI Clutch GM41 lättvikts trådlös mus: mångsidig fjädervikt