Vad är kondensator åldrande i nätaggregat, och bör du oroa dig?

0
49
KPixMining/Shutterstock.com figur>

Kondensatorer spelar en avgörande roll för att skydda elektroniska komponenter från fall och överspänningar. Men med tiden försämras de och blir sämre på sitt jobb. Så här minimerar du risken för att kondensatorn åldras när du köper en PSU.

RELATERAT: Hur viktig är strömförsörjningen (PSU) när du bygger en PC ?

Varför åldras kondensatorer?

Åldring av kondensatorer är i huvudsak nedbrytningen av elektrolyten. Det är ämnet som fyller ut utrymmet mellan isoleringsskikten inuti komponenten. Kondensatorer tillverkas av olika material med olika egenskaper. Därför varierar hastigheten och graden av försämring beroende på vilken typ av kondensator det gäller.

I slutet av 90-talet och början av 2000-talet upplever datorvärlden en “kondensatorplåga” vilket orsakade skador för miljoner dollar då kondensatorer med defekta elektrolyter snabbt åldrades och kondensatorer gick sönder. Även om nya kondensatorer inte har detta problem, visar det vad som till slut händer med alla kondensatorer.

Liquid vs. Solid Capacitors

Andrei Kuzmik/Shutterstock.com

Det finns många olika sätt att tillverka en kondensator (och till och med superkondensatorer), och två vanliga typer av kondensatorer använder antingen en flytande elektrolyt eller en fast organisk polymer. Vätskeelektrolytkondensatorer avdunstar och kan till och med utveckla läckor. Temperaturen spelar också roll. Ju varmare en kondensator går, desto kortare livslängd. Enligt Gigabyte har en flytande polymerkondensator vid 85c bara en livslängd på cirka 8000 timmar.

Solida kondensatorer gör mycket bättre och kan hålla många gånger längre. Det är särskilt sant vid lägre temperaturer jämförelsevis. Om solida kondensatorer är så mycket mer motståndskraftiga mot åldrande och katastrofala fel, varför inte helt enkelt använda dem enbart i strömförsörjning? Det visar sig att olika kondensatorer har olika elektriska egenskaper, och flytande elektrolytkondensatorer har en viktig roll att spela i PSU-design. Detta betyder att åtminstone några av dessa kondensatorer kommer att använda en flytande elektrolyt. Det finns också en skillnad mellan högkvalitativa flytande elektrolyter och billigare.

De negativa effekterna av åldrade kondensatorer

Åldrade kondensatorer visar två huvudsymtom. För det första sjunker deras kapacitans med tiden. Så småningom kan det falla utanför minimispecifikationerna för den kondensatorn. Detta gör strömförsörjningen genom kondensatorn instabil. Det andra symtomet är en ökning av ESR eller motsvarande serieresistens. När det elektriska motståndet blir för högt kan det orsaka komponentskador och fel.

Annons

I samband med strömförsörjningsenheter i en dator kan en PSU med åldrade kondensatorer inte tillhandahålla sin fulla nominell watt eller åtminstone inte kan ge det på ett stabilt sätt.

Välj en PSU som tar hänsyn till åldrande

Även om du inte kan göra något åt ​​det faktum att kondensatorer åldras, kan du ha det i åtanke när du köper din nästa PSU. Det är en bra idé att använda en strömförsörjningsräknare så att du vet hur mycket watt du behöver som minimum. Kalkylatorn ger dig en rekommenderad PSU-watt. Om kalkylatorn i fråga inte tar hänsyn till åldrande, lägg till 10 % (eller gå upp en modell) från den siffran för att säkerställa att PSU:n kan fortsätta att leverera tillräckligt med ström för att din dator ska fungera pålitligt.

< p>Om du köper en PSU med betydligt mer kapacitet än vad ditt system behöver, bör det köras under mindre påfrestning och vid lägre temperaturer. Vilket också borde få kondensatorerna att åldras långsammare.

Du kan också få din nuvarande PSU att hålla längre genom att se till att den har tillräckligt med luftflöde och inte köra den vid höga temperaturer.

RELATERAT: Hur du hanterar din dators fläktar för optimalt luftflöde och kylning

LÄS NÄSTA

  • › Googles Pixel 6a och Pixel 7 ser ut som de bästa telefonerna hittills
  • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner
  • › Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad
  • › Vad är en bra intern PC-temperatur?
  • › MSI Clutch GM41 Lightweight Wireless Mouse Review: Mångsidig fjädervikt
  • › Använder du Wi-Fi för allt? Här är varför du inte borde