Vad är en Ethernet-kabel?

0
45
Proxima Studio/Shutterstock.com< /figure>

Om du någonsin har handlat efter hemnätverk finns det en stor chans att du har hört talas om Ethernet-kablar. Men vad är de till för, varför skulle du vilja använda dem och hur skiljer de sig åt?

En pålitlig nätverksanslutning

En Ethernet-kabel är en kabel som du ansluter mellan din dator, TV, spelkonsol eller annan enhet och en router, modem eller nätverksswitch. Det ger din enhet åtkomst till ett lokalt nätverk eller internet. Även om Wi-Fi har blivit ett mycket vanligt sätt att ansluta till internet, kan en Ethernet-kabel ge en snabbare och mer stabil internetanslutning än vad trådlöst för närvarande kan.

Ethernet-kablar använder vanligtvis RJ-45-kontakter på båda slutar och kan vara så lång som 300 fot. Dessutom finns det inga uppströms- eller nedströmsportar i en Ethernet-kabel, så du kan ansluta vilken ände du vill till en router eller din dator.

Som nämnts används Ethernet-kablar främst för att komma åt ett lokalt nätverk eller internet. Men du kan också använda dem för att upprätta en direkt anslutning mellan två enheter.

Hur mycket bättre är Ethernet över Wi-Fi?

Hastigheten för en trådbunden anslutning beror på flera saker, som routerns hastighet, Ethernet-kabelkategorin (mer om det senare) och din enhets kapacitet. Som sagt, de flesta moderna Ethernet-anslutningar kan rutinmässigt leverera 1 Gbps eller högre hastigheter, snabbare än vanliga Wi-Fi-anslutningar, till och med Wi-Fi 6.

RELATERATWi-Fi vs. Ethernet: How Much Better Is a Kabelanslutning?

Dessutom, eftersom Ethernet-kablar ger en direktansluten anslutning, får du en mer pålitlig och konsekvent upplevelse än Wi-Fi. Du behöver inte heller oroa dig för avståndet från en trådlös router eller hindren däremellan.

Annons

Förutom hastighet och tillförlitlighet kan en Ethernet-kabel också minska din anslutnings latens, vilket är avgörande, främst om du spelar onlinespel.

Sistligen kan Ethernet-kablar också vara bättre för nätverkssäkerhet och kontroll än Wi-Fi. Eftersom enheter är anslutna med en kabel är det svårt för utomstående att komma åt ditt nätverk eller dess data utan fysisk åtkomst.

Kategorier av Ethernet-kablar

Precis som all annan teknik är inte alla Ethernet-kablar lika. Istället finns det olika kategorier, var och en med olika möjligheter och funktioner, men främst hastigheten.

RELATERATAlla Ethernet-kablar är inte lika: Du kan få snabbare LAN-hastigheter genom att uppgradera

När du letade efter Ethernet-kablar kanske du har märkt att de är märkta Cat-5, Cat-5e eller Cat-6. “Katt” här är en förkortning av kategori, och numret representerar specifikationen som stöds av den. Även om det har funnits kabelkategorier från 1 till 4, är de antingen föråldrade eller tekniskt sett inte erkända som en del av Ethernet-standarden. Det betyder att du inte behöver oroa dig för något under Cat-5. Även Cat-5 i sig är ganska gammal och rekommenderas inte för någon ny installation, men du kan fortfarande hitta den i omlopp eller befintliga installationer.

Kategori-5-kablarna (Cat-5) kan stödja dataöverföringshastigheter på upp till 100 Mbps och har en bandbredd på 100 MHz, men de kommer inte med någon skärmning. Skärmning hjälper till att skydda kabeln från elektromagnetiska störningar från en extern källa.

Annons

Kategori-5e (Cat-5e)-kablarna är en förbättrad version av Cat-5. Det är inte en officiellt utsedd kategori, men Cat-5e-kablarna kan stödja upp till 1 Gbps hastighet, 100MHz bandbredd och är byggda med bättre motstånd mot överhörning. Cat-5e är den vanligaste Ethernet-kabeln du för närvarande hittar på konsumentmarknaden.

Jämfört med Cat-5e är en kategori-6-kabel ett stort steg upp. Även om de är klassade för endast 1 Gbps hastigheter över längre avstånd, kan du få upp till 10 Gbps på kortare avstånd på upp till 37 meter (121 fot). Detta är möjligt på grund av bättre avskärmning och den högre 250MHz bandbredden.

En snabb, pålitlig anslutning

Cat-6 Ethernet-kabel 50 fot.

Denna Cat-6-kabel har nästan 100 000 Amazon-recensioner och kommer med tillräckligt lång längd för att nå de bortre hörnen av ditt hus.

Amazon

$12.99
 

Category-6a är en mer avancerad version av Cat-6-specifikationen. Den stöder dubbla bandbredden av Cat-6 vid 500 MHz och upp till 10 Gbps hastigheter upp till 100 meter.

Kategori-7 är en outlier. Den ratificerades som en standard före Cat-6a, men den har fortfarande inte använts så mycket trots stöd för hastigheter på 10Gbps upp till 100 meter och en bandbredd på 600MHz. En del av anledningen till att Cat-7 inte är så populär är dess egenutvecklade natur. Den har utvecklats av en grupp företag och är inte en standard för Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Det är inte heller godkänt av Telecommunications Industry Association (TIA). Dessutom använder Cat-7-kablarna en proprietär kontakt.

Kategori-7a är ett framsteg jämfört med Cat-7 och stöder 40 Gbps-hastigheter upp till 50 meter och 100 Gbps-hastigheter upp till 15 meter. Tyvärr, trots att den är ganska kapabel, har den drabbats av samma öde som Cat-7 eftersom den har samma problem, eftersom den är en proprietär standard.

Annons

Bland de TIA- och IEEE-godkända standarderna kommer Kategori-8-kablarna efter Cat-6a. Cat-8-kablar stöder upp till 2000MHz bandbredd och är klassade för 25Gbps eller 40Gbps hastigheter upp till 30 meter. Det är definitivt en förbättring, men en Cat-8-kabel är vanligtvis dyrare än lägre kategorier.

När du överväger dina alternativ, kom ihåg att med rätt verktyg , kan du klippa dina egna Ethernet-kablar så att du alltid har exakt rätt längd för det du behöver.

RELATERAT: Hur du krymper dina egna anpassade Ethernet-kablar av Vilken längd som helst

LÄS NÄSTA

  • › Googles Pixel 6a och Pixel 7 ser ut som de bästa telefonerna hittills
  • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner
  • › Vad är en bra intern PC-temperatur?
  • › MSI Clutch GM41 Lightweight Wireless Mouse Review: Mångsidig fjädervikt
  • › Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad
  • › Använder du Wi-Fi för allt? Här är varför du inte borde