Vad är en ALR-projektorskärm och varför skulle du vilja ha en?

0
168
Pixel-Shot/Shutterstock.com

Hemabiografer ökar i popularitet, och projektorägare är nu besatta av ALR eller  “avvisning av omgivande ljus” skärmar. Till skillnad från vanliga vita skärmar, som är chockerande prisvärda, kostar ALR-skärmar långt över $600 och lovar att förbättra bildkvaliteten i ogynnsamma teatermiljöer—särskilt i rum med mycket oönskat ljus.

Det är sant; ALR-skärmar är fantastiska. Men de kan kosta över fyra gånger priset för vanliga vita skärmar, och oftare än inte kan du förbättra din projektors bildkvalitet utan att köpa en ny skärm. Så när är ALR-skärmar värda att köpa?

Innehållsförteckning

Problemet med normal Projektorskärmar
Hur fungerar avvisning av omgivande ljus?
En ALR-skärm är inte alltid det bästa alternativet
Bör du köpa en ALR-skärm?

Problemet med normala projektorskärmar

c12/Shutterstock.com

Projektorer är inte gjorda för att bli stirrade på. De är i princip motsatsen till TV-apparater, istället för att stråla ljus direkt in i våra ögon, reflekterar projektorer ljus från en yta, vanligtvis en skärm. Problemet är förstås att skärmar reflekterar allt ljus, inte bara ljuset från din projektor.

Om inte ett teaterrum är kolsvart kommer omgivande ljus att reflekteras från en vit skärm, vilket skapar bländning och spolning. projektorns bild. Och detta omgivande ljus är inte bara ett problem under dagtid. Ljuset från en projektor kan spridas och studsa bort från ljust färgade väggar, vilket skapar omgivande ljus i ett annars mörkt rum.

RELATERATHur man väljer en projektor

Förstagångsprojektorägare stöter ofta på problem med omgivande ljus, även när de har gjort sin forskning och dumpat en mindre förmögenhet på tunga gardiner. Vissa rum, särskilt vardagsrum, är helt enkelt inte väl lämpade för projektorer.

Om du inte kan mörklägga ett rum ordentligt, kan en ALR eller “avvisning av omgivande ljus” skärm är ditt näst bästa alternativ. Dessa skärmar minskar påverkan av omgivande ljus, vilket ger dig en bättre bild under dagtid eller i rum med vita väggar.

Hur fungerar avvisning av omgivande ljus?

Ett exempel på en ALR-skärm på dagtid. Ser skarpt och tydligt ut! Josh Hendrickson

Till skillnad från en vanlig projektorduk, som reflekterar ljus i alla riktningar, ALR eller “omgivande ljusavvisning” skärmar reflekterar selektivt ljus mot en publik. De minskar eller eliminerar de negativa effekterna av omgivande ljus, vilket ger dig en ljus och skarp bild utan bländning eller utspolning.

Tekniken bakom avvisande av omgivande ljus är lite komplicerad, och varje tillverkare har sitt eget sätt att göra saker fungerar. Men i grund och botten innehåller ALR-skärmar en massa små mikrostrukturer och optiska filter i lager, som hjälper till att rikta ljus i önskvärda riktningar.

För våra ändamål finns det bara två “önskvärda vägbeskrivningar” för att en skärm ska reflektera ljus—mot en publik och bort från en publik. Självklart vill vi se bilden från vår projektor, så ljus som träffar en ALR-skärm frontalt reflekteras tillbaka mot tittarna.

Men vi vill inte se något omgivande ljus på vår skärm . Så, ljus som träffar en ALR-skärm i en udda vinkel (diagonalt från ett fönster, till exempel) riktas bort från tittarna.

Spela upp video

Nu finns det flera typer av ALR-skärmar. “Vinkelreflekterande” skärmar reflekterar en projektors bild i motsatt infallsvinkel—om din takmonterade projektor pekar nedåt i en 5-graders vinkel, kommer bilden att studsa från skärmen i samma vinkel (mot tittarna). Andra ALR-skärmar är “retroreflekterande” och uppnå en högre bildkvalitet genom att reflektera projicerat ljus tillbaka mot projektorn (nackdelen är att de kräver exakt installation).

Företag som Aeon säljer också CLR eller “takljusavvisning” skärmar. Den här tekniken avvisar naturligtvis omgivande ljus, men den är särskilt bra på att ta bort ljus från takarmaturer.

Jag bör också notera att ALR-skärmar i grunden är ett krav för laserprojektorer med ultrakort kast, som lyser i en extrem vinkel. Du behöver bara se till att du köper en ALR-skärm som är avsedd för ultrakorta projektorer, som VAVA ALR Screen Pro.

Tänk på att precisionen som ALR-skärmar erbjuder kan leda till minskade betraktningsvinklar. De flesta nya ALR-skärmar har en “visningskon” på runt 160 grader, vilket är ganska bra, men vissa modeller har fastnat i 90 grader, vilket är hemskt i breda rum. (Bara något att hålla utkik efter när du handlar!)

En ALR-skärm är inte alltid det bästa alternativet

Virrage Images/Shutterstock.com

Eftersom ALR-skärmar kostar över $600 och på magiskt sätt minskar effekterna av omgivningsljus antar folk ofta att de är det bästa alternativet för alla hemmabioinställningar. Men det är inte alltid fallet. Dessa skärmar har så klart sina fördelar, men de är inte en ersättning för en riktig visningsmiljö.

Låt mig sätta saker i perspektiv riktigt snabbt; biografer använder inte ALR-skärmar. När du befinner dig i ett rum med mörka väggar och noll omgivande ljus är fördelarna med en ALR-skärm försumbara eller obefintliga.

Du använder förmodligen din projektor i ett vardagsrum, källare eller gästrum. Dessa rum kan inte bli lika mörka som en biograf, men de kan fortfarande bli tillräckligt mörka för högkvalitativ projicering. Så när det är möjligt bör du fokusera på att mörka ditt rum, inte köpa en galet dyr skärm. Det innebär att måla dina väggar, installera några mörkläggningsgardiner och eliminera ljusläckage från andra rum (genom att lappa dragutrymmet längst ner på en dörr, till exempel).

RELATERATRecension av BenQ X3000i Gaming Projector: En ljus och kraftfull pärla

Du bör också lära dig lite om din projektor. Om du har ett hyggligt nedtonat rum bör en projektor som lyser med 3 000 lumen fortfarande se ganska bra ut under dagtid. Dessutom kan sättet som du installerar din projektor på påverka bildkvalitet, klarhet och ljusstyrka, och andra betyg som tillhandahålls av tillverkaren är mycket viktiga!

Jag vill notera några fler saker. För det första kan projektorer inte projicera svart. Medan en ALR-skärm kommer att få din projektor att se bättre ut under dagtid eller i ett rum med vita väggar, är ett mörkt rum alltid att föredra. (Naturligtvis är en liten kvalitetsförlust under dagtid inte världens undergång.)

Och medan de flesta nya ALR-skärmar har en bred betraktningsvinkel på runt 160 grader, har vissa modeller en mycket smal “betraktningskon” det är så lite som 90 grader. Om du vill använda en ALR-skärm i ett brett vardagsrum måste du se till att du får en med bred betraktningsvinkel.

Slutligen, och detta är viktigt, avvisar ALR-skärmar endast ljus utanför axeln. Allt ljus som kommer från samma riktning som din projektor kommer att dyka upp på en ALR-skärm. Så om det finns ett stort fönster precis bakom din projektor måste du fortfarande investera i mörkläggningsgardiner!

Bör du köpa en ALR-skärm?

Artserstudio/Shutterstock

Ur ett kostnadsperspektiv bör genomsnittspersonen försöka undvika ALR-skärmar. De är helt enkelt för dyra och i ett ordentligt mörkt rum finns det inga uppseendeväckande fördelar med ALR-teknik. För att inte tala om, ljusstarka projektorer (särskilt laserprojektorer) kan se ganska bra ut i ett lätt nedtonat rum, även utan en ALR-skärm.

Jag rekommenderar starkt att du fokuserar på ditt rum och din projektor innan du ens överväger att köpa en ALR-skärm, speciellt om du är ny på det här. Att arbeta smart och lära dig om hemmabio kommer att ge dig bättre resultat än att blint spendera pengar.

RELATERATKan du använda en projektor för spel?

Med det sagt, vissa människor måste bara leva med omgivande ljus eller vita väggar. Kanske hyr du, eller så vill du specifikt ha din projektor i vardagsrummet. Om så är fallet kan en ALR-skärm dramatiskt förbättra bildkvaliteten—försök bara mörka rummet lite innan du spenderar $600 till $1.500 på en skärm, du kanske är nöjd med resultatet.

< p>Jag bör också nämna att mörka projektionsytor, inklusive prisvärda målningsskärmar, kan förbättra bildkvaliteten och döda en anständig mängd omgivande ljus. Om du redan befinner dig i ett mörkt rum men kämpar med ljusläckage, överväg en mörk eller målad skärm som ett billigt alternativ till en ALR-skärm. (Tänk på att mörka skärmar reflekterar mindre ljus, så de kräver en ljusare projektor.)

Aeon CineGrey 3D Series 120 ALR-projektorduk

Elitedukar’ Aeon CineGrey 3D är en prisvärd ALR-projektorduk för 120-tumsbilder. Den har en enkel installation och tunna ramar.

Best Buy

VAVA ALR Projector Screen Pro 100< /h3>

VAVA’s ALR Screen Pro är speciellt designad för ultrakorta projektorer. Det är prisvärt, lätt att installera och har en 100-tums visningsyta med tunna ramar.

Best Buy