Vad är den smutsiga skärmeffekten?

0
53
Japan_room/Shutterstock.com figur>

Något du kan stöta på när du köper en ny TV är dålig färglikformighet på en svart bakgrund, även känd som “smutsig skärmeffekt” eller DSE för kort. Så vad orsakar det, och finns det något du kan göra åt det?

Vad är den smutsiga skärmeffekten?

Den smutsiga skärmeffekten hänvisar till det ojämna utseendet hos en enfärgad färg, särskilt grå, svart eller vit bakgrund på en bildskärm. Det kan påverka allt med en tunn och modern skärm, från TV-apparater och bildskärmar till smartphones och bärbara datorer. Effekten har fått sitt namn för att den liknar en grumlighet på skärmen under rätt förhållanden, som om skärmen behöver rengöras.

Du kan se den smutsiga skärmeffekten med helskärmsfärger på din TV. Under normala visningsförhållanden kanske du bara märker effekten i mycket mörka eller mycket ljusa scener. Det kan bara vara synligt i ett mycket mörkt rum. Ibland kan rörelser som kamerapanorering (särskilt på solida färger, som den gröna tonhöjden i ett sportspel) få effekten att sticka ut.

DSE påverkar mestadels LED-belysta LCD-paneler men liknande effekter som DSE kan också vara synliga på OLED-skärmar. På LCD-skärmar orsakas det av tillverkningsproblem med själva panelen eller ojämn bakgrundsbelysning. I vissa fall kan du kanske se rutnätet av LED-bakgrundsbelysning bakom en uppsättning som använder full-array lokal dimning.

På en OLED betecknar effekten antingen en felaktig panel eller banding som ofta skjuter upp huvudet på nästan svart innehåll. Att ta en bild av din skärm med en smartphone kommer nästan alltid att förvärra effekten jämfört med verkliga visningsförhållanden.

Annons

Du kanske har hört termen “panellotteri” används för att beskriva köpet av en ny TV. Om ditt set uppvisar tecken på DSE, är det “bra” nyheter är att väldigt få paneler ser perfekta ut när de undersöks på helfältsgrå, vita, svarta eller till och med färgbilder.

Vad kan du göra åt det ?

Innan du skyndar dig iväg för att testa din TV:s panellikformighet, överväg detta: om du inte kan se några skillnader i verkliga visningsförhållanden är din panel troligen tillräckligt bra. Många TV-ägare märker inte något problem förrän de letar efter det, då de märker brister eller problemområden som sedan är svåra att ignorera. Detsamma gäller OLED-uppsättningar med band och mörka fläckar.

Om du absolut måste testa varje aspekt av din TV, gör det när du köper den första gången så att du kan göra ett garantianspråk omedelbart. När det gäller en OLED kan du bli ombedd att “köra den i” i några hundra timmar eller kör en pixeluppfriskningscykel på den för att lindra problem med bandning innan din förfrågan uppfylls.

Det finns inget du kan göra för att minska utseendet på DSE på en LCD-skärm eftersom problemet beror på tillverkningen. Webbplatser som RTINGS testar varje uppsättning för fenomenen och lägger ut sina resultat online, men skillnader kan uppstå mellan olika produkter av samma modell, som tillverkades under samma år, i samma fabrik. Det är ett panellotteri!

Om din TV under testförhållanden uppvisar någon DSE eller din OLED har synliga band, försök att uttrycka det helt galen. Om du inte uppmärksammar det kanske du upptäcker att det lätt ignoreras och inte ens märks när du tittar på filmer, streamar TV-program eller spelar spel.

Annons

Om det verkligen stör dig och garantin för din TV har gått ut—tja, det är alltid att köpa en ny TV. Naturligtvis kommer du att göra ännu en runda på panellotteriet.

Köper du en ny TV?

Om du vill ha en ny tv, se till att du läser vår guide för att köpa en modern tv (och vår guide för att köpa en spel-tv också). Vi har också tagit fram en köpguide för de bästa TV-apparaterna du kan köpa.

The Best TVs of 2022 Best TV Overall LG C1 Amazon

$1185.99
$1499,99 Spara 21%

Bästa Budget-TV Hisense U7G Amazon

799,99 USD
1099,99 USD Spara 27 %

Bästa 8K-tv:n Samsung QN900A 8K Amazon Bästa spel-tv:n LG G1 Amazon

$1396.99
 

Bästa TV för filmer Sony A90J Amazon

$2198.00
 

Bästa Roku TV TCL 6-Series R635 Amazon

$698.00
$799.99 Save 13%

Bästa LED-TV Samsung QN90A Amazon LÄS NÄSTA

  • › MSI Clutch GM41 Lightweight Wireless Mouse Review: Mångsidig fjädervikt
  • › Vad är en bra intern PC-temperatur?
  • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner
  • › Använder du Wi-Fi för allt? Här är varför du inte borde
  • › Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad
  • › Googles Pixel 6a och Pixel 7 ser ut som de bästa telefonerna hittills