Uitgelegd: WNBA-ster Brittney Griner's detentie in Rusland

0
47

Phoenix Mercury center Brittney Griner (42) schiet tijdens de eerste helft van Game 1 van de WNBA basketbalfinale tegen de Chicago Sky, op 10 oktober 2021, in Phoenix. (AP Photo/Ralph Freso, bestand)

Terwijl WNBA-ster en tweevoudig Amerikaans Olympisch gouden medaillewinnaar Brittney Griner de drie maanden van haar detentie in Rusland nadert, heeft ze geen duidelijk vooruitzicht op vrijlating.

< p>Het Phoenix Mercury All-Star-centrum kan al op vrijdag worden geconfronteerd met een hoorzitting in Moskou, die haar voorlopige hechtenis waarschijnlijk zal verlengen. Het helpt niet dat ze werd gearresteerd in Moskou, op het laagste punt van de Amerikaans-Russische betrekkingen in decennia.

Ook in Explained |Wag Tales uitgelegd: hoe een paar Instagram-posts twee Engelse spitsen vingen’ echtgenotes voor de rechtbank

Hier is een blik op de hachelijke situatie van Griner en de inspanningen om haar vrijlating te bewerkstelligen.

Wat is deze volgende juridische stap?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

De hand van de Rajapaksas

Premium

Ik heb HealthifyMe Pro uitgeprobeerd en ik weet niet zeker of iedereen continue gl…

Premium

Onthoud Pandit Shivkumar Sharma: de man die santoor maakte klassiek

Premium

Uitgelegd: de hardnekkige theorie dat de Taj Mahal een hindoetempel was genaamd… Meer Premium Stories >>

Griner werd op 17 februari vastgehouden en een hoorzitting in een Russische rechtbank zou al op vrijdag kunnen plaatsvinden, of op elk moment vóór 19 mei, wanneer haar detentieperiode afloopt. De rechtbank zal haar voorlopige hechtenis waarschijnlijk verlengen. Er is geen procesdatum vastgesteld.

19 mei is de dag waarop de detentieperiode van Griner zal eindigen, niet de datum van een rechtbank of proces. Rechtbanken in Rusland verlengen routinematig de voorlopige hechtenis en verdachten kunnen jaren in de gevangenis doorbrengen in afwachting van hun proces.

De regering-Biden zegt dat de 31-jarige Griner ten onrechte wordt vastgehouden. De WNBA en Amerikaanse functionarissen hebben naar haar vrijlating toegewerkt, zonder zichtbare vooruitgang.

Griner werd vastgehouden op de luchthaven van Moskou nadat naar verluidt vapenpatronen met olie afkomstig van cannabis in haar bagage waren gevonden, waarop een maximumstraf stond. van 10 jaar gevangenisstraf.

Brittney verlaat een rechtszaal in Khimki, net buiten Moskou, Rusland, vrijdag 13 mei 2022. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Hoe wordt de zaak van Griner bekeken in Rusland?

De Russen hebben de zaak van Griner beschreven als een strafbaar feit zonder enige politieke associatie.

Maar het komt te midden van de oorlog van Moskou in Oekraïne die de VS-Russische relaties tot het laagste niveau sinds de Koude Oorlog.

Ondanks de spanning voerden Rusland en de Verenigde Staten vorige maand een onverwachte uitwisseling van gevangenen uit _ ex-marinier Trevor Reed verhandelen voor Konstantin Yaroshenko, een Russische piloot die een federale gevangenisstraf van 20 jaar uitzit wegens samenzwering om cocaïne de VS binnen te smokkelen, terwijl de VS dat doet Normaal gesproken omarmen ze dergelijke uitwisselingen niet, maar het maakte de deal deels omdat Yaroshenko al een lang deel van zijn gevangenisstraf had uitgezeten.

De Russen beschouwen Griner misschien als een potentieel onderdeel van een andere dergelijke uitwisseling.

Best of Explained

Click hier voor meer

Wat doet de Amerikaanse regering?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vorige week dat het Griner nu beschouwt als ten onrechte vastgehouden, een wijziging in de classificatie die suggereert dat de Amerikaanse regering actiever zal proberen haar vrijlating te bewerkstelligen, zelfs terwijl de rechtszaak zich afspeelt. De statuswijziging plaatst haar zaak onder de bevoegdheid van de speciale presidentiële gezant voor gijzelingszaken van het departement, die verantwoordelijk is voor de onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars en Amerikanen die als onrechtmatig worden vastgehouden.

Ook werkend aan de case now is een centrum onder leiding van Bill Richardson, de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties die hielp bij de vrijlating van meerdere gijzelaars en gevangenen, waaronder Reed.

Het is niet helemaal duidelijk waarom de Amerikaanse regering, die wekenlang voorzichtiger was geweest in haar aanpak, Griner herclassificeerde als een onrechtmatige gevangene. Maar volgens de federale wetgeving zijn er een aantal factoren die een rol spelen bij een dergelijke karakterisering, bijvoorbeeld of de detentie gebaseerd is op het feit dat hij een Amerikaan is of als de gedetineerde een eerlijk proces is geweigerd. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, heeft bevestigd dat de Amerikaanse ambassadeur John Sullivan had een ontmoeting met Russische collega's, maar wilde niet zeggen of Griner werd besproken of verder praten over haar zaak.

Seattle Storm-aanvaller Breanna Stewart's schoenen zeggen “#WEAREBG” ter ere van de gevangengenomen mede-WNBA-speler Brittney Griner. (Credit: Jennifer Buchanan/The Seattle Times via AP)

Wat doen de WNBA en Mercury?

Griner krijgt haar volledige salaris van bijna $ 228.000, hoewel ze wordt vastgehouden.

De WNBA erkent ook de afwezigheid van Griner met een embleem op de thuisverdieping van alle 12 teams met haar initialen en nummer 42. De WNBA keurde het verlenen van de Mercury zowel rooster als salarisplafond goed, zodat ze een vervangende speler kunnen dragen totdat Griner naar huis terugkeert. Phoenix droeg vorige week voor hun openingswedstrijd shirts met de tekst “We are BG”.

De WNBA en Mercury waren aanvankelijk terughoudend om iets te zeggen uit angst om de situatie van Griner te verergeren, maar zijn mondiger geworden naarmate haar detentie voortduurt. Verschillende spelers hebben zich uitgesproken, waaronder Seattle Storm-aanvaller Breanna Stewart die dagelijks over Griner heeft getweet.

“BG is in mijn gedachten,” zei Stewart onlangs. “Je hebt van die momenten waarop je gewoon niet kunt geloven dat ze nog steeds in Rusland is, ten onrechte vastgehouden. In de hoop dat we haar thuis krijgen. De WNBA is niet de WNBA zonder BG.”

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen