Uitgelegd: wat weten we over het puin dat 'uit de lucht viel' in Gujarat?

0
44

Het puin gevonden in de dorpen van Gujarat. (Express foto)

Op 12 mei bleven de dorpelingen in Gujarat verward en nieuwsgierig toen fragmenten van vermoedelijk puin “uit de ruimte vielen” op drie locaties: Bhalej, Khambholaj en Rampura.

Terwijl een team van het Forensic Science Laboratory het puin onderzoekt, bekijken we wat er tot nu toe is gevonden, hoe het verschilt van het puin van meteoroïden en of er in het verleden soortgelijke incidenten zijn geweest in India.

Wat weten we over het puin?

Volgens de lokale politie viel op 12 mei rond 16.45 uur “de eerste grote zwarte metalen bal” met een gewicht van ongeveer vijf kilogram “uit de lucht” in het dorp Bhalej in Anand, gevolgd door twee soortgelijke fragmenten in twee andere dorpen – Khambholaj en Rampura. De drie dorpen liggen binnen een straal van 15 kilometer, met een stuk puin dat in het veld van Chimanbhai valt. Gelukkig raakte niemand gewond, zo lieten de autoriteiten weten.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

ExplainSpeaking: waarom de regering van India het bij het verkeerde eind heeft om te beweren dat de inflatie de ri…

Premium

Bhupinder Singh Hooda bij Idea Exchange: de enige uitweg is vechten voor …

Premium

Vistara zou kunnen fuseren met Air India , beslissing waarschijnlijk eind 2023

Premium

Expert legt uit: hoe u uzelf kunt beschermen tegen hittegerelateerde ziektenMeer premiumverhalen >>

Op 14 mei werden soortgelijke bolvormige brokstukken gerapporteerd in het dorp Chaklasi in Anand, ongeveer 8 km van Bhalej.

Hoewel de Indiase autoriteiten geen verklaring hebben afgegeven over wat het zou kunnen zijn, heeft astronoom Jonathan McDowell van het Harvard Smithsonian Center for Astrophysics tweette dat het mogelijk puin zou kunnen zijn van de terugkeer van de Chang Zheng 3B seriële Y86 – het orbitale lanceervoertuig van China.

Lees ook |India's ruimtepuin terug naar niveaus vóór de anti-satelliettest van 2019, laagste van de belangrijkste ruimtevarende landen

In antwoord op een vraag van The Indian Express zei McDowell dat zijn conclusie gebaseerd is op het feit dat dit object “de enige terugkeer die dag (12 mei) is die in de buurt van India kwam”, gebaseerd op gegevens van de US Space Force die hij in de gaten houdt.

Aerospace.org voorspelde ook hetzelfde en zei dat het lanceervoertuig op 12 mei rond 10.37 uur (IST) de ruimte van de aarde opnieuw zal binnengaan.

McDowell voegt er echter aan toe dat “het voorspelde pad een paar honderd kilometer ten noorden van de dorpen in kwestie lag, maar dat valt binnen de onzekerheden voor dit specifieke object, aangezien zijn baan onzekerder was dan normaal”.

“Het probleem is dat de baan snel veranderde door atmosferische weerstand. Dus de laatste Space Force Orbit die we hadden was enkele uren oud. De projectie naar voren van die baan is betrouwbaar in termen van zijn pad door de ruimte. Maar de positie van de raket langs zijn baan is onzeker, en je moet er rekening mee houden dat als het vijf minuten te laat is, de aarde 5 minuten onder de baan is gedraaid, wat gelijk is aan 0,25 graden in die genoemde tijdshoeveelheid. Als zodanig verandert de voorspelde grondlocatie ook dienovereenkomstig, “zei McDowell.

Gujarat's Anand-districtscollector MY Daxini verklaarde dat een Forensic Sciences Laboratory-team de monsters onderzoekt en dat het districtscollectoraat “in contact staat met” Physical Research Laboratory, Ahmedabad en het Space Application Center (SAC) van de Indian Space Research Organisation (ISRO) om te bepalen als het puin afkomstig is van een satelliet of een raket.

Wat is ruimteschroot?

Ruimtepuin kan bestaan ​​uit natuurlijk ruimtepuin zoals meteoroïden, of door de mens gemaakt puin, waaronder ter ziele gegane ruimtevaartuigen en satellieten, rakettrappen die ladingen hebben gelanceerd, dode satellieten, satellietexplosies en botsingen.

Volgens NASA , “Er is bekend dat er meer dan 25.000 objecten groter dan 10 cm bestaan” als ruimtepuin en de geschatte populatie deeltjes met een diameter van 1 tot 10 cm is ongeveer 500.000. Volgens schattingen van NASA bedroeg de hoeveelheid materiaal in een baan om de aarde vanaf januari 2022 meer dan 9.000 ton.

Wat is Chang Zheng 3B seriële Y86, waarvan vermoed wordt dat het puin is gevallen?

Chang Zheng 3B, algemeen bekend als CZ 3B, is het orbitale draagraket van China, vergelijkbaar met de GSLV of PSLV van India. 'Long March'-raketten zijn een familie van draagraketten die worden geëxploiteerd door de China National Space Administration, die de satellieten of nuttige ladingen vervoeren. De 3B staat voor het Long March 3B-model in deze familie van raketten.

Het model heeft maar liefst 84 vluchten uitgevoerd, waarvan de laatste in april 2022, met communicatiesatellieten. Y86 geeft het aangewezen serienummer van de 78e vluchtmissie aan. Deze missie werd gelanceerd op 9 september 2021 en bracht de 5.500 kg zware ChinaSat 9B communicatiesatelliet naar de geostationaire transitbaan.

Lees ook |Crash Course: Junk drijvend in de ruimte

Gewoonlijk komen de eerste en tweede trap van raketten na het opstijgen binnen een week of zo terug op aarde vanwege de release van deze trappen op lagere hoogten. In dergelijke gevallen kan de terugkeer zo worden gemanoeuvreerd dat ze de bevolkte landmassa niet aantasten en schade veroorzaken. De derde fase, waarbij de satelliet in de vereiste baan om de aarde wordt losgelaten, waarna hij in suborbitale vlucht blijft, valt echter buiten het bereik van menselijke tussenkomst en keert uiteindelijk terug naar de aarde. Het is deze derde fase van de lancering van de Long March 3B Y 86-raket waarvan nu wordt vermoed dat deze opnieuw de aarde is binnengekomen, wat heeft geleid tot puin dat in Gujarat is gevallen.

Het verschil in impact van natuurlijk en door de mens gemaakt puin 

De meeste stukken ruimteschroot verbranden als ze de atmosfeer van de aarde binnendringen, het proces begint vanaf ongeveer een hoogte van 100 km van het aardoppervlak tot 20 km. Soms kunnen zeer zware stukken echter niet volledig verbranden en kan een deel van het object naar de oppervlakte komen en een landmassa of een waterlichaam raken.

Met name, met constellatiesatellieten die aan tractie winnen, zoals het Starlink-project van SpaceX, OneWeb Constellation van het in Londen gevestigde OneWeb en Project Kuiper van Amazon, was de algemene kritiek de toename van ruimteschroot en het risico op botsingen.

In gevallen van door de mens gemaakt puin, valt het vaak uiteen in fragmenten, waardoor het bijna nooit een grootschalige impact heeft. Het is meestal natuurlijk puin, zoals asteroïden en meteoroïden, dat relatief grote kraters veroorzaakt, als het uiteindelijk een landmassa raakt.

Best of Explained

Click hier voor meer

Hoe beweegt ruimteschroot en hoe wordt het gevolgd?

Het volgen van ruimtepuin is een interessegebied geworden voor veel astronomen. NASA zegt bijvoorbeeld dat “groot orbitaal puin (> 10 cm) routinematig wordt gevolgd door het US Space Surveillance Network”, aangezien objecten van slechts 3 mm kunnen worden gedetecteerd door grondradars, “wat een basis vormt voor een statistische schatting van hun aantal”.

In de lagere delen van de baan van de aarde (minder dan 2.000 km), cirkelt puin rond de aarde met snelheden van ongeveer 7-8 km per seconde. De gemiddelde botssnelheid van orbitaal puin met een ander ruimtevoorwerp is echter ongeveer 10 km/s en kan oplopen tot ongeveer 15 km/s, wat ongeveer 10 keer de snelheid van een kogel is. Bijgevolg zullen botsingen met zelfs een klein stukje puin aanzienlijke energie vergen.

Beoordelingen van de populatie van orbitaal puin kleiner dan 1 mm kunnen worden gemaakt door inslagkenmerken op de oppervlakken van teruggekeerde ruimtevaartuigen te onderzoeken, hoewel dit beperkt is tot die op hoogten onder 600 km. Volgens NASA Orbital Debris Program Office: “De opzettelijke vernietiging van de Fengyun-1C-weersatelliet door China in 2007, en de accidentele botsing van de Amerikaanse communicatiesatelliet Iridium-33 en het gepensioneerde Russische ruimtevaartuig Cosmos-2251, in 2009 het aantal grote brokstukken in de baan is enorm toegenomen — vertegenwoordigt een derde van alle gecatalogiseerde orbitale brokstukken.

Zijn er in het verleden soortgelijke incidenten geweest?

In India werd in april van dit jaar een soortgelijke gebeurtenis gemeld toen zes metalen ballen en een metalen ring, ook vermoedelijk afkomstig van de Chinese Long March 3B-raket, uit de lucht vielen in delen van Maharashtra en Madhya Pradesh. Een team van ISRO werd ingeschakeld om de specifieke aard ervan te bepalen.

McDowell vertelde The Indian Express dat de terugkeer in de derde fase over bevolkte gebieden “eens in de paar maanden” plaatsvindt.

Een gebeurtenis die opvalt in termen van de schade veroorzaakt door ruimtepuin is er een uit februari 1996 Een mislukte lancering van de Long March 3B-raket resulteerde erin dat puin van de nuttige lading van de satelliet, de in de VS gemaakte Intelsat 708, minuten na de lancering uit de lucht viel, waarbij naar verluidt zes doden en 57 anderen gewond raakten in China, aldus persbureau Xinhua. Het eerste gemelde incident van schade door ruimtepuin was in 1978 na de crash van de toen nucleair aangedreven Cosmos 954-satelliet van de USSR, die bijna vier maanden na het opstijgen boven Canada viel, waardoor een uitgebreide opruiming van radioactief materiaal nodig was.

Op grond van het Verdrag inzake internationale aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door ruimtevoorwerpen kunnen landen schadevergoeding eisen van andere landen voor schade die is opgelopen door ruimteschroot.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen