Uitgelegd: waarom een ​​verbod op de export van tarwe een reflexmatige reactie is, boeren treft en de geloofwaardigheid van het beleid schaadt

0
46

Als de regering van mening is dat de situatie op het tarwefront zo nijpend is, had ze de export kunnen kalibreren door een minimum exportprijs (MEP) vast te stellen. (Archief)

In een reflexmatige reactie heeft de Regering de export van tarwe verboden met ingang van 13 mei, met enkele kleine uitzonderingen voor degenen die onherroepelijke kredietbrieven hebben of waarvan de importeurs landen vragen de Indiase regering om voedselzekerheid.

Dit komt als een schok, want slechts een maand geleden had premier Narendra Modi in zijn inaugurele rede tijdens de 2+2 ministeriële bijeenkomst op 11 april tegen de Amerikaanse president Joe Biden gezegd dat als de WTO ons toestaat om granen te exporteren, India zal gaan exporteren van morgen om de wereld te voeden.

Wat gebeurde er tussen 11 april en 13 mei dat zo'n drastische beslissing moest worden genomen?

https://images.indianexpress .com/2020/08/1×1.png

De enige plausibele verklaring, van de kant van de regering, zou kunnen zijn dat de herziene schattingen van de tarweproductie veel lager zijn dan de geschatte 111 mmt (miljoen metrische ton), en dat de tarwe-inkoop waarschijnlijk zal uitkomen op ongeveer 19 tot 20 miljoen ton in juni -einde tegen de meer dan 43 mmt vorig jaar. Een andere factor zou kunnen zijn dat de tarwe-inflatie in april '22 9,59 procent (j-o-j) bedraagt, terwijl de totale graaninflatie 5,96 procent bedraagt.

Best of Express Premium

Premium

ExplainSpeaking: waarom de regering van India het bij het verkeerde eind heeft om te beweren dat de inflatie de ri…

Premium

Bhupinder Singh Hooda bij Idea Exchange: De enige uitweg is te vechten voor …

Premium

Vistara zou kunnen fuseren met Air India , beslissing waarschijnlijk eind 2023

Premium

Expert legt uit: hoe u uzelf kunt beschermen tegen hittegerelateerde ziektenMeer premiumverhalen >>

Wat de grondgedachte, regeringsbabus of de betrokken minister ook is, het schaadt zeker niet alleen de geloofwaardigheid van onze premier, maar ook van India als een betrouwbare leverancier van alles op de wereldmarkten. Het geeft aan dat we geen geloofwaardig exportbeleid hebben, omdat het in een mum van tijd de rug kan toekeren.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Interessanter is dat het ook een diepgewortelde consumentenvooroordeel weerspiegelt in het handelsbeleid van India. Het is deze vooringenomenheid van de consument die indirect anti-boer wordt. Wanneer boeren slechts 10 procent hogere prijs krijgen dan de Minimum Support Price (MSP) van tarwe, waarom laat de regering hen dan niet profiteren van verbeterde marktomstandigheden? Wil de overheid het inkomen van boeren niet verhogen? En dat ook, terwijl meer dan 800 miljoen mensen tot eind september bijna gratis voedsel (rijst en tarwe) hebben gekregen onder NFSA en PMGKAY. Probeert de overheid de stedelijke middenklasse te beschermen ten koste van de boeren? Het is deze vooringenomenheid van de stedelijke consument die onze boeren arm heeft gehouden.

Ook in Explained |Achter lage tarwe inkoop

In een belangrijk werk dat ICRIER deed met de OESO over deze kwestie van het landbouwprijsbeleid, ontdekte het dat het opleggen van voorraadbeperkingen aan handelaren en exportbeperkingen allemaal als een impliciete belasting voor boeren fungeren. Alle OESO-landen en andere grote landen zoals China, Brazilië, Indonesië, enz. bieden netto positieve steun aan hun boeren, maar India belast zijn boeren nog steeds impliciet via markt- en exportcontroles. Het exportverbod weerspiegelt ook slecht het imago van India door zijn gedeelde wereldwijde verantwoordelijkheid te spelen wanneer de oorlog tussen Rusland en Oekraïne onzekerheid veroorzaakt op de wereldwijde grondstoffenmarkten. Exportverboden zullen de situatie verergeren.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Wat had er kunnen worden gedaan, zelfs als de tarweproductie en -aankoop lager zijn?

Ten eerste had de regering een bonus van Rs 200-250/quintal bovenop MSP kunnen aankondigen om de MSP te verhogen zijn tarwe inkoop. Zelfs nu zouden boeren die voorraden aanhouden, deze aan de regering willen geven, als morgen een bonus wordt aangekondigd. Dat zal boeren blij maken en hen stimuleren om het tarweareaal in het volgende seizoen uit te breiden.

Ten tweede vraagt ​​men zich af waarom de regering onder PMGKAY tot eind september gratis voedsel heeft aangekondigd. Als het extra hulp wilde bieden bovenop de PDS-voorraden, had het contant geld kunnen bieden zodat ze voedsel konden kopen, van eieren tot melk tot peulvruchten, waar de inflatie veel lager is en ze voedzamer zijn. Vervanging van tarwe door rijst in PMGKAY is een stap in de goede richting.

Ten derde, als de regering van mening is dat de situatie op het tarwefront zo nijpend is, had ze de export kunnen kalibreren door een minimum exportprijs vast te stellen. (Europarlementariër). Maar in plaats daarvan koos het voor de slechtste beleidsoptie van een regelrecht exportverbod. Het toont alleen de holheid van het agro-handelsbeleid en de dromen van een verdubbeling van de agro-export aan. Ten slotte mag worden erkend dat inflatie tegenwoordig een wereldwijd fenomeen is dat wordt veroorzaakt door buitensporige liquiditeit die wordt geïnjecteerd door centrale banken en een los fiscaal beleid over de hele wereld. India's exportverbod voor tarwe zal de inflatie in eigen land niet helpen temmen.

(Gulati is Infosys Chair Professor for Agriculture en Gupta is een onderzoeker bij ICRIER)