Uitgelegd: waarom de Char Dham Yatra een riskante pelgrimstocht is

0
49

Pelgrims bezoeken de Badrinath-tempel nadat deze in Badrinath heropend was voor toegewijden. (PTI)

Sinds de start van de Char Dham Yatra in Uttarakhand op 3 mei zijn minstens 23 pelgrims onderweg omgekomen, voornamelijk als gevolg van hartproblemen zoals een hartaanval, hypertensie of andere comorbiditeiten. Volgens gegevens van de gezondheidsafdeling van de staat stierven 10 pelgrims op weg naar Yamunotri, zes op weg naar Kedarnath, drie naar Gangotri en één naar Badrinath.

Een meerderheid van degenen die stierven was ouder dan 60 jaar, had hartproblemen en had moeite om naar de heiligdommen op grote hoogte te gaan, variërend tussen 10.000 ft en 12.000 ft.

Best of Explained

Klik hier voor meer

In 2019 ondernamen ongeveer 38 lakh-pelgrims de yatra en waren meer dan 90 pelgrims gestorven. In 2017 en 2018 stierven respectievelijk 112 en 102 pelgrims.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Meer dan 3 lakh toegewijden hebben de Char Dham dit jaar al bezocht.< /p>

Best of Express Premium

Premium

Chintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, party ducks hard talk …Premium

Uitgelegd: waarom een ​​verbod op de export van tarwe een reflexmatige reactie is, treft boeren een…< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

De hand van de Rajapaksas

Premium

Ondanks zijn wankele politieke toekomst, blijft Rahul Gandhi de held van de massamedia… Meer Premium Stories >>

Hoe zwaar is het terrein?

De vier heilige pelgrimsoorden op de Char Dham Yatra in Uttarakhand liggen op grote hoogte in de Himalaya-regio. Bezoekers worden getroffen door plotselinge lage temperaturen, lage luchtvochtigheid, verhoogde ultraviolette straling, lage luchtdruk en lage zuurstofniveaus.

De bedevaartsoorden zijn Yamunotri en Gangotri in het district Uttarkashi, Kedarnath in Rudraprayag en Badrinath in Chamoli. Terwijl Kedarnath het hoogst is op ongeveer 11.700 ft, is Gangotri het laagst op ongeveer 3.200 ft. De extreme hoogten, verhoogde trektochten en veranderende weersomstandigheden veroorzaken een grote kans op bergziekte.

Prakhar Pandey, een technische student van IIT Varanasi, die onlangs de Kedarnath-trektocht heeft voltooid, zei dat de massale toestroom van toegewijden op de 16 km lange tocht veel inspanning veroorzaakt. De Kedarnath-trektocht wordt beschouwd als een van de meest risicovolle in India.

“Om Kedarnath te bereiken, parkeren mensen hun voertuigen bij Sonprayag. Vanaf daar zijn er overheidsvoertuigen om toegewijden naar Gaurikund te brengen (ongeveer 8 km), maar aangezien deze voertuigen beperkt in aantal zijn, kiezen de meeste mensen ervoor om te lopen. Daar begint de tocht van 16 km. De lanen zijn smal en soms doen passerende paarden mensen pijn. De snelkoppelingen hebben een hoge ligging en eisen een zware tol van het lichaam. In de laatste 8-10 km dalen het zuurstofgehalte en de temperatuur plotseling. Als je lichaam er niet op is voorbereid, kan het fataal zijn”, zei hij.

Om de risico's te begrijpen, moeten we begrijpen hoe verschillend de hoger gelegen regio's zijn. De lucht die we inademen bestaat uit verschillende moleculen, met stikstof (78 procent) en zuurstof (21 procent) in de grootste hoeveelheid. Deze samenstelling van lucht blijft consistent op grondniveau.

Met een toename in hoogte verandert echter de partiële zuurstofdruk, of het aantal zuurstofmoleculen in een bepaald luchtvolume. Op grote hoogte zijn de zuurstofmoleculen verder uit elkaar vanwege minder luchtdruk die ze dichter naar elkaar toe duwt. Dit betekent dat er minder zuurstofmoleculen zijn in dezelfde hoeveelheid lucht die we innemen.

Lees ook |Char Dham 'verificatie'-drive: 'We moeten ze hier verwijderen, en we zullen'

Hoe beïnvloedt het het lichaam?

Wanneer we worden blootgesteld aan een laag zuurstofgehalte, reageert ons lichaam en proberen we meer lucht in te ademen in een poging de zuurstofopname te verhogen. Er is echter nog steeds minder zuurstof in de bloedsomloop en een kleinere hoeveelheid zuurstof bereikt onze spieren. Door de lage luchtvochtigheid neemt binnen de eerste paar uur van blootstelling aan hoogte ook het waterverlies toe, wat resulteert in uitdroging. Na enige tijd begint ons lichaam zich aan te passen aan het lage zuurstofgehalte en neemt het hemoglobinegehalte toe met de verhouding tussen bloedvaten en spiermassa.

Volgens dr. Ajay Khanna, staatssecretaris van de Indian Medical Association (IMA), varieert het effect van een lager zuurstofgehalte en de grotere hoogte afhankelijk van de leeftijd, en de symptomen variëren van persoon tot persoon. Voor ouderen en mensen met comorbiditeiten zijn de effecten ernstig. De degeneratie van de kransslagaders, die de hartspier van bloed voorzien, begint na het 25e levensjaar. Voor ouderen is het risico groter omdat de tolerantie voor stress laag is en de verstopping in de slagaders groter is.

Als de persoon diabetes heeft, kan de persoon overlijden als gevolg van lactaatacidose. De meeste sterfgevallen zijn te wijten aan cardiovasculaire ademhalingsstilstand. Deze worden voornamelijk veroorzaakt wanneer het elektrische systeem van het hart niet goed werkt. Deze storing veroorzaakt een abnormaal hartritme zoals ventriculaire tachycardie of ventriculaire fibrillatie. Sommige hartstilstanden worden ook veroorzaakt door de extreme vertraging van het hartritme.

“Een plotselinge temperatuurverandering vergroot de problemen door het krimpen van de kransslagaders. Dit vermindert de bloedtoevoer in het lichaam. In een dergelijke toestand, wanneer we fysieke activiteit uitoefenen, heeft dit een verdere invloed op het lichaam. Er is nog een misvatting, dat het gemakkelijker is voor atletische mensen. Mensen die regelmatig naar de sportschool gaan hebben meer zuurstof nodig voor de dagelijkse stofwisseling. Als een persoon hyperthyreoïdie heeft en supertraag is, compenseert die persoon gemakkelijk', zei Khanna.

Ook in Explained |The Char Dham road debat

Welke voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen?< /p>

De belangrijkste stap voor het plannen van de yatra is een medische test laten doen en alle benodigde medicijnen bij de hand houden. Ouderen, mensen met comorbiditeit en mensen die herstellen van Covid-19 zouden idealiter de yatra moeten vermijden, of op zijn minst uitstellen.

Degenen die aan de yatra beginnen, moeten ervoor zorgen dat ze een dag op de trek uitrusten. Over het algemeen zou de regel moeten zijn: niet meer dan 800-1000 meter hoogteverschil per dag, zodat het lichaam zich kan aanpassen aan lagere zuurstofniveaus. Mensen die lijden aan hartaandoeningen, aandoeningen van de luchtwegen, diabetes en hoge bloeddruk moeten extra voorzichtig zijn.

In het geval van symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, verhoogde hartslag, braken, donker worden van ledematen en lippen, vermoeidheid, ademhalingsproblemen of hoesten, moet onmiddellijk medische hulp worden ingeroepen. Volgens een bewering van de overheid is geen van de 23 overleden mensen op tijd naar het ziekenhuis gebracht.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Voordat de yatra begint, moeten toegewijden ervoor zorgen dat ze warme kleding dragen en overdag zonnebrandcrème (SPF 50) gebruiken. Er moet ook een zonnebril worden gebruikt. Regelmatig water drinken en eten is verplicht. Hoogte kan het metabolisme verhogen en tegelijkertijd de eetlust onderdrukken. Dit betekent dat we meer moeten eten dan we willen om een ​​neutrale energiebalans te behouden. Roken en vettig voedsel moeten worden vermeden.

Volgens staatsgegevens zijn alle pelgrimsdoden die in het district worden gemeld, van toegewijden die te voet reizen. “Er is een hoogteverschil op deze wandelpaden en als mensen blijven lopen, realiseren ze zich de plotselinge daling van het zuurstofgehalte niet. Mensen blijven bewegen zonder voldoende rust en klagen dan over duizeligheid. Dit is de reden waarom goede rust nodig is na elke paar kilometer trektocht”, zegt Dr. K S Chauhan, CMO Uttarkashi district.