Sri Lanka ontvangt 65.000 ton ureum uit India

0
55

Een Sri Lankaanse man houdt een nationale vlag vast terwijl politieagenten onderzoek doen naar de nasleep van botsingen tussen regeringsaanhangers en anti-regeringsdemonstranten in Colombo, Sri Lanka, 10 mei 2022. (AP/PTI)

India heeft Sri Lanka verzekerd om onmiddellijk 65.000 ton ureum te leveren om verstoring van de padieteelt in dit land te voorkomen, aangezien het wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis in zijn geschiedenis na de onafhankelijkheid.

Hoge Commissaris van Sri Lanka in New Delhi had Milinda Moragoda donderdag een ontmoeting met de secretaris van het Department of Fertilizers Rajesh Kumar Chaturvedi in New Delhi om de aanvoer van ureum te bespreken die nodig is voor het huidige Yala-teeltseizoen in Sri Lanka, volgens berichten in de media hier op zaterdag.

Moragoda bedankte Chaturvedi voor het besluit van India om 65.000 ton ureum te leveren die nodig is voor het huidige Yala-teeltseizoen in Sri Lanka, zei de Hoge Commissie van Sri Lanka in New Delhi in een bericht.

https://images .indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De regering van India heeft besloten deze hoeveelheid ureum op verzoek van de regering van Sri Lanka onmiddellijk aan Sri Lanka te leveren, ondanks een verbod op de export van ureum uit India , zei de Sri Lankaanse Hoge Commissie in een verklaring.

Best of Express Premium

Premium

India's Thomas Cup-overwinning is onverwacht, maar hartverwarmend

Premium

SGPC's resolutie uit 1946 over 'Sikh-staat': wat Simranjit Singh Mann heeft gemistPremium

In Khargone, een verhaal over twee PMAY-huizen: de ene platgewalst, de andere verni…

Premium

Chintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, party ducks hard talk… Meer Premium Stories >> Sri Lanka live | Avondklok versoepeld terwijl nieuwe premier kabinet wil vormen

Hoge Commissaris Moragoda bedankte secretaris Chaturvedi voor zijn persoonlijke betrokkenheid bij het regelen van de noodzakelijke goedkeuringen en logistiek om 65.000 ton ureum aan Sri Lanka te leveren in overleg met de Hoge Commissaris van India in Colombo Gopal Baglay.

In reactie daarop zei Chaturvedi dat zijn departement altijd klaar staat om Sri Lanka te ondersteunen, in overeenstemming met de ‘buurt eerst’ beleid, en dat het ministerie regelingen treft om de vereiste hoeveelheid ureum van de dichtstbijzijnde haven naar Sri Lanka te verschepen via een staatsbedrijf dat onder zijn bevoegdheid valt.

De Hoge Commissaris en de secretaris bespraken ook manieren en middelen om de continue aanvoer van kunstmest van India naar Sri Lanka te verzekeren onder de bestaande kredietlijn en daarbuiten.

India heeft sinds januari van dit jaar meer dan 3 miljard dollar toegezegd aan het door schulden geteisterde Sri Lanka in leningen, kredietlijnen en kredietswaps.
Yala is het seizoen van de padieteelt in Sri Lanka dat duurt tussen mei en augustus.

Sri Lanka streeft ernaar zijn landbouwsector een boost te geven om verstoringen op de landbouwmarkt te voorkomen na de daling van de padieteelt tijdens de Maha-sessie.

De regering van Sri Lanka heeft vorig jaar kunstmest verboden als onderdeel van een gefaseerde overgang naar biologische landbouw. Het gebrek aan voldoende organische meststoffen had gevolgen voor de landbouwproductie, met name rijst en thee, en de regering beëindigde onlangs het verbod op verschillende belangrijke gewassen.

De jaarlijkse invoer van meststoffen in Sri Lanka kostte 400 miljoen dollar. Boeren in heel Sri Lanka hebben hun protesten geïntensiveerd vanwege het gebrek aan kunstmest en omdat ze gedwongen zijn hun landerijen op te geven.

Het verbod op chemische meststoffen, in combinatie met het slechte weer, leidde tot dalende oogstopbrengsten en droeg bij aan de inflatie die in oktober het hoogste punt in 47 maanden van 8,3 procent bereikte, met een voedselinflatie van 11,7 procent, aldus een online nieuwsportaal Daily Mirror.

Sri Lanka heeft meer dan 2 miljoen boeren en tot 70 procent van de 22 miljoen mensen is direct of indirect afhankelijk van de landbouw.

De economische crisis van Sri Lanka wordt veroorzaakt in deels door een gebrek aan vreemde valuta, waardoor het land de invoer van basisvoedsel en brandstof niet kan betalen, wat leidt tot acute tekorten en zeer hoge prijzen.

De crisis heeft geleid tot wijdverbreide protesten die oproepen tot politieke hervormingen en het aftreden van president Gotabaya Rajapaksa.

Op 1 april heeft president Gotabaya Rajapaksa de noodtoestand uitgeroepen en deze vijf dagen later opgeheven. De regering heeft op 6 mei opnieuw de noodtoestand ingesteld nadat de politie traangas had afgevuurd en studenten had gearresteerd die protesteerden bij het parlement, dat werd verdaagd tot 17 mei.
Hoewel de protesten overweldigend vreedzaam zijn verlopen, heeft de politie op 19 april een demonstrant doodgeschoten en bij verschillende gelegenheden traangas en waterkanonnen gebruikt tegen demonstranten. De autoriteiten hebben talloze arrestaties verricht en herhaaldelijk avondklokken opgelegd.
De politieke crisis werd eind maart veroorzaakt toen mensen gewond raakten door lange uren van stroomonderbrekingen en essentiële tekorten die de straat op gingen en het aftreden van de regering eisten.

President Rajapaksa ontsloeg zijn kabinet en benoemde een jonger kabinet als antwoord op de eis om af te treden. Een aanhoudend protest tegenover zijn secretariaat is nu al meer dan een maand aan de gang.

Op maandag nam zijn broer Mahinda Rajapaksa ontslag als premier om plaats te maken voor de president om een ​​interim-regering van alle politieke partijen te benoemen. Ranil Wickremesinghe werd donderdag benoemd tot nieuwe premier van het land.

India heeft gezegd dat het ernaar uitkijkt om samen te werken met de nieuwe Sri Lankaanse regering die is gevormd in overeenstemming met de democratische processen en New Delhi’ s inzet voor de mensen van de eilandnatie zal worden voortgezet.