Sri Lanka mottar 65 000 MT urea fra India

0
47

En srilankisk mann holder et nasjonalt flagg mens politifolk foretar undersøkelser av kjølvannet av sammenstøt mellom regjeringssupportere og anti-regjeringsdemonstranter i Colombo, Sri Lanka, 10. mai 2022. (AP/PTI)

India har forsikret Sri Lanka om umiddelbart å levere 65 000 tonn urea for å unngå forstyrrelser i risdyrkingen i dette landet, siden landet står overfor den verste økonomiske krisen i historien etter uavhengighet.

Sri Lankas høykommissær. i New Delhi møtte Milinda Moragoda sekretæren for gjødseldepartementet Rajesh Kumar Chaturvedi i New Delhi torsdag for å diskutere tilførselen av urea som kreves for den nåværende Yala-dyrkingssesongen på Sri Lanka, ifølge medieoppslag her på lørdag.

Moragoda takket Chaturvedi for Indias beslutning om å levere 65 000 MT urea som kreves for den nåværende Yala-dyrkingssesongen på Sri Lanka, sa Høykommisjonen for Sri Lanka i New Delhi i en melding.

https://images. .indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Regjeringen i India har besluttet å levere denne mengden urea umiddelbart til Sri Lanka på forespørsel fra Sri Lankas regjering, til tross for et forbud mot eksport av urea fra India , sa Sri Lankas høykommisjon i en uttalelse.

Best of Express Premium

Premium

Indias Thomas Cup-seier er uventet, men hjertevarmende

Premium

SGPCs resolusjon fra 1946 om 'Sikh-staten': Hva Simranjit Singh Mann gikk glipp avPremium

I Khargone, en fortelling om to PMAY-hus: ett bulldosert, et annet vandalisert b…

Premium

Chintan Shivir avsluttes i dag: Hindutva-debatt i Cong, party ducks hard talk…Flere Premium-historier >> Sri Lanka live |Portforbudet lettet ettersom ny statsminister søker å danne kabinett

Høykommissær Moragoda takket sekretær Chaturvedi for hans personlige engasjement i å arrangere nødvendige godkjenninger og logistikk for å levere 65 000 tonn urea til Sri Lanka i samråd med høykommissæren i India i Colombo Gopal Baglay.

Som svar sa Chaturvedi at hans avdeling alltid er klar til å støtte Sri Lanka i tråd med Indias ‘nabolag først’ politikk, og at departementet legger til rette for å sende den nødvendige mengden urea fra nærmeste havn til Sri Lanka gjennom et statsselskap som hører under hans ansvarsområde.

Høykommissæren og sekretæren diskuterte også måter og midler for å sikre kontinuerlig tilførsel av kjemisk gjødsel fra India til Sri Lanka under den eksisterende kredittgrensen og utover.

India har forpliktet mer enn 3 milliarder USD til gjeldsrammede Sri Lanka i lån, kredittlinjer og kredittbytteavtaler siden januar i år.
Yala er sesongen for risdyrking på Sri Lanka som varer mellom mai og august.

Sri Lanka har som mål å styrke sin landbrukssektor for å unngå forstyrrelser i landbruksmarkedet etter fallet i risdyrkingen i Maha-økten.

Den srilankiske regjeringen forbød kjemisk gjødsel i fjor som en del av en gradvis overgang til økologisk landbruk. Mangel på tilstrekkelige forsyninger av organisk gjødsel påvirket landbruksproduksjonen, spesielt ris og te, og regjeringen avsluttet nylig forbudet mot flere viktige avlinger.

Sri Lankas årlige gjødselimport koster 400 millioner USD. Bønder over hele Sri Lanka har intensivert protestene sine på grunn av mangel på gjødsel og tvunget til å forlate jordbrukslandene sine.

Forbudet med kjemisk gjødsel, kombinert med dårlig vær, førte til fallende avlinger og bidro til at inflasjonen nådde et 47-måneders høydepunkt på 8,3 prosent i oktober med matinflasjon på 11,7 prosent, sa Daily Mirror, en nettbasert nyhetsportal.

Sri Lanka har mer enn 2 millioner bønder og opptil 70 prosent av dets 22 millioner mennesker er direkte eller indirekte avhengige av jordbruk.

Sri Lankas økonomiske krise er forårsaket i del av mangel på utenlandsk valuta, noe som har gjort at landet ikke har råd til å betale for import av basismat og drivstoff, noe som fører til akutt mangel og svært høye priser.

Krisen har provosert frem omfattende protester som krever politisk reform og avgang av president Gotabaya Rajapaksa.

1. april innførte president Gotabaya Rajapaksa unntakstilstand, og opphevet den fem dager senere. Regjeringen gjeninnførte unntakstilstand 6. mai etter at politiet avfyrte tåregass og arresterte studenter som protesterte nær parlamentet, som ble utsatt til 17. mai.
Selv om protestene har vært overveldende fredelige, skjøt politiet dødelig en demonstrant 19. april, og har ved flere anledninger brukt tåregass og vannkanoner mot demonstranter. Myndighetene har foretatt en rekke arrestasjoner og gjentatte ganger innført portforbud.
Den politiske krisen ble utløst i slutten av mars da mennesker som ble skadet av lange timer med strømbrudd og vesentlig mangel gikk ut i gatene og krevde regjeringens avgang.

President Rajapaksa sparket sitt kabinett og utnevnte et yngre kabinett som et svar på kravet om avgang. En kontinuerlig protest overfor sekretariatet hans har nå pågått i godt over en måned.

Mandag trakk broren hans Mahinda Rajapaksa seg som statsminister for å gjøre plass for presidenten til å utnevne en midlertidig regjering for alle politiske partier. Ranil Wickremesinghe ble utnevnt til landets nye statsminister på torsdag.

India har sagt at de ser frem til å jobbe med den nye Sri Lankas regjeringen dannet i samsvar med de demokratiske prosessene og New Delhi’ s forpliktelse til folket på øynasjonen vil fortsette.