Protesten veroorzaakt door stijgende voedselprijzen verspreiden zich in Iran

0
90

De Iraanse president Ebrahim Raisi ontmoet Qatari emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani (niet afgebeeld), in Teheran, Iran 12 mei 2022. President Website/WANA (West Asia News Agency )/Hand-out via REUTERS

Geschreven door Farnaz Fassihi

Protesten tegen de regering verspreidden zich vrijdag naar ten minste zes provincies in Iran na enkele dagen van sporadische onrust veroorzaakt door stijgend voedsel prijzen, volgens getuigen en video's die op sociale media zijn gepost.

Veiligheidstroepen vielen demonstranten aan met wapenstokken en traangas en schoten kogels in de lucht in verschillende steden, volgens activisten, video's die online werden gedeeld en Perzische nieuwskanalen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Het aantal slachtoffers en arrestaties was onduidelijk. De Iraanse staatsmedia noemden de demonstranten “provocateurs” en beschuldigden hen van het in brand steken van winkels, en zeiden dat er minstens 22 mensen waren gearresteerd.

Best of Express Premium

Premium

Chintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, partij eenden hard praten…Premium

Uitgelegd: waarom een ​​verbod op de export van tarwe een reflexmatige reactie is, treft boeren a…

Premium

De hand van de Rajapaksa's

Premium

Ondanks zijn wankele politieke toekomst blijft Rahul Gandhi de held van de massamedia… Meer Premium Stories >>

De protesten kwamen nadat de regering maandag een plan aankondigde om de prijzen voor sommige basisvoedingsmiddelen aan te passen door hun subsidies te verminderen. Eerder had de regering gezegd dat tarwe en meel tegen verschillende prijzen zouden worden verkocht, afhankelijk van de producten die ermee worden gemaakt, wat zou leiden tot een scherpe prijsstijging voor brood en pasta, hoofdbestanddelen van de Iraanse keuken.

Zodra de nieuwe plan werd aangekondigd, de prijzen voor bakolie verviervoudigd en de prijzen voor kip en eieren verdubbeld. De prijs van plat brood is deze maand vervijfvoudigd en die van baguettes en tosti's maar liefst vertienvoudigd.

Iraniërs, die bang waren voor nog meer prijsstijgingen, haastten zich om voedsel in te slaan en vormden lange rijen van meer dan anderhalve kilometer bij supermarkten en supermarktketens in het hele land, zo lieten video's en foto's zien.

De economie van Iran staat onder druk door de moeilijke VS. sancties die de verkoop van olie en de toegang tot de wereldwijde financiële markt verbieden. Maar sancties zijn niet de enige oorzaak van economische ellende. Decennia van corruptie, wanbeheer en populistisch economisch beleid hebben volgens een rapport van het onderzoekscentrum van het Parlement bijgedragen tot 40% inflatie, een vrije val van de valuta en een begrotingstekort van bijna 21 miljard dollar.

De minister van landbouw, Seyyed Javad Sadatinejad, wijt deze week de prijsstijgingen aan de oorlog in Oekraïne en de verstoring van de wereldwijde voedselvoorziening die deze heeft veroorzaakt. Hij beschuldigde smokkelaars ook van het verzenden van voedselvoorraden vanuit Iran naar buurlanden.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne eind februari, hebben de Verenigde Naties gewaarschuwd voor een dreigende wereldwijde crisis die verband houdt met stijgende voedselprijzen en voedselonzekerheid. Oekraïne en Rusland leveren ongeveer 30% van de wereldvoorraad tarwe en 62% van de zonnebloemolie.

Meer uit Political Pulse

Klik hier voor meer

Toen duizenden Iraniërs, die inflatie en werkloosheid al beu waren, deze week de straat op gingen, veranderden hun protesten snel van het uiten van hun voedselgrieven naar hun onvrede met het heersende establishment.

“Ze hebben geen hoop, ze hebben geen vertrouwen in de regering en ze kunnen de status-quo niet meer tolereren”, zegt Omid Memarian, een Iran-expert bij Democracy for the Arab World Now, een non-profitorganisatie in de Verenigde Staten. “Deze driehoek in elk land zou een kruitvat creëren dat klaar is om te ontploffen.”

Landelijke demonstraties tegen de regering schokten Iran in 2017, 2019 en 2021. In elk geval veroorzaakte een specifiek probleem zoals ingestorte investeringsfondsen, stijgende gasprijzen of tekorten aan water de onrust, die vervolgens veranderde in oproepen tot de ondergang van het systeem van de Islamitische Republiek . De regering sloeg de protesten neer met brute repressie, waarbij honderden mensen werden gedood, gewond en gearresteerd.

Vrijdag gingen demonstranten 's nachts de straat op in steden als Ahvaz, Qazvin, Shahr-e Kord en Dezful, terwijl ze leuzen scandeerden tegen de Iraanse topfunctionarissen, geestelijken opriepen “om te verdwalen” en “dood aan de dictator” scandeerden, videobeelden op sociale media bleek. Op een keer donderdagavond scheurde de menigte een spandoek met de foto van Ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider, zoals toeschouwers juichten, video's lieten zien.

Mannen en vrouwen marcheerden door de straat in Shahr-e Kord noemde president Ebrahim Raisi, een conservatieve geestelijke in zijn eerste jaar in functie, een “leugenaar” omdat hij beloften van economische verbetering niet nakwam, en eiste zijn ontslag.

In verschillende video's uit Khuzestan en Lorestan, in het zuiden en zuidwesten van Iran, is te zien hoe veiligheidsagenten geweren in de lucht afvuren op straten vol met ongewapende mensen. De video's zijn niet onafhankelijk geverifieerd door The New York Times. In een van de stad Boroujerd op vrijdagavond schreeuwt een mannenstem “ze schieten op de menigte” en klinkt een reeks geweerschoten op de achtergrond.

Iran heeft de internetconnectiviteit verstoord, soms de toegang volledig afgesloten en op andere momenten vertraagd of overgeschakeld naar een binnenlands intranet, in de zes provincies waar de protesten plaatsvonden, zei Amir Rashidi, een digitale rechtenexpert over Iran in Washington.

Rashidi zei dat de internetbeperkingen het voor getuigen moeilijk maakten om video's en foto's te delen en met elkaar af te stemmen. Het is een tactiek die Iran eerder heeft gebruikt, ook in 2019, toen het het land bijna een week lang loskoppelde van internet.

Raisi, de president, bezocht vrijdagochtend een kruidenierswinkelcentrum in het centrum van Teheran in wat leek op een poging om de onrust te onderdrukken, volgens video's op staatsmedia. Hij vertelde het winkelend publiek “alle inspanningen zijn erop gericht om de prijzen stabiel te houden.”

Raisi zei deze week dat de regering maandelijkse directe contante betalingen van ongeveer $ 10 tot $ 13 zou verdelen voor elk gezinslid van een huishouden met een laag inkomen aan helpen de klap van de subsidies voor voedsel te verzachten. Na twee maanden, zei hij, zou de regering beginnen met het uitdelen van elektronische coupons voor onbeperkt gesubsidieerd brood.