‘Ons leven draait om een ​​paar honderd meter. ellendiger kan het niet worden'

0
40

Een kolonie van Kashmiri Pandits in het Budgam-district. (Expressfoto door Shuaib Masoodi)

Bij de hoofdweg in Sheikhpora leidt een smal stuk naar een cluster van roze en gele gebouwen. Gepantserde voertuigen van de J&K-politie en paramilitaire troepen staan ​​langs de baan en bewaken de poort naar de kolonie. Politieagenten vragen naar de identiteit van elke voorbijganger en laten die pas na onderzoek toe. Net binnen de poort zitten ongeveer honderd bewoners onder een tent met een foto van Rahul Bhat.

Twee dagen nadat Bhat werd vermoord in het tehsil-kantoorniet ver van dit wooncomplex is de woede onder de bewoners voelbaar. “Paani sar ke upar se ja chuka hai (We hebben het einde van onze keten bereikt)”, zegt een van de bewoners, een onderwijzeres van de regering, die zijn naam weigert te geven.

Op zaterdag, niemand van de kolonie, bedoeld om Kashmiri Pandit-migranten te huisvesten die in de vallei gingen werken onder het werkgelegenheidspakket van een premier, ging aan het werk. Hun kinderen gingen ook niet naar school, behalve degenen die examens hadden.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De eis is unaniem: “Als de overheid ons geen veilige omgeving kan bieden, moet ze ons daarheen brengen waar we ons veilig voelen.” Voor de meesten is die locatie Jammu.

Best of Express Premium

Premium

SGPC's resolutie uit 1946 over 'Sikh state': wat Simranjit Singh Mann miste

Premium

In Khargone, een verhaal over twee PMAY-huizen: de ene platgewalst, de andere vernield b…Premium

Chintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, party ducks hard talk…

Premium

Uitgelegd: waarom een ​​verbod op de export van tarwe een reflexmatige reactie is , raakt boeren… Meer Premium Stories >>

De bewoners zeiden ook dat, hoewel er onder elke dispensatie veel over Kashmiri Pandits wordt gezegd, er “heel weinig wordt gedaan”.

In de hoop de gemoederen te kalmeren, ontmoette luitenant-gouverneur Manoj Sinha Friday Bhat's familie en accepteerde de eis om zijn vrouw een baan te geven en de schoolkosten van zijn vijfjarige dochter te dragen.

Lees ook | Kashmiri pandits gaan de straat op, blokkeren snelweg Srinagar-Budgam vanwege moord

Maar op zaterdag leek het protest klaar voor de lange termijn — niet ver van waar Bhat's auto nog steeds geparkeerd staat in de kolonie, waar hij bijna tien jaar heeft gewoond. Er ging een register rond de tent waar mensen borden bij hun naam zetten voor het verzamelen van fondsen om een ​​omroepinstallatie te verwerven. De bewoners legden uit dat velen hun stem hadden verloren door meer dan twee dagen slogans verkondigen.

Ongeveer 300 gezinnen wonen in tweekamerflats in de Sheikhpora "doorgangsaccommodatie", velen van hen delen een vlak. In veel gezinnen is meer dan één persoon in overheidsdienst, en meerdere personen reizen voor hun werk naar verschillende districten, tot 70 km verderop. De meesten van hen werken op de afdelingen Onderwijs, Plattelandsontwikkeling en Inkomsten.

“Sommige mensen beginnen al om 6 uur 's ochtends, nemen de trein of bus naar verre oorden en komen terug in het donker”, zegt Roshan Lal, wiens dochter een onderwijzeres is in Anantnag in Zuid-Kashmir.

In foto's |Woede in Valley: Kashmiri Pandits gaan de straat op

Kolonies zoals Sheikhpora werden exclusief gebouwd voor migrerende pandits die teruggingen naar de vallei, om te leven in "transit" vóór hun re-integratie in de samenleving. Sheikhpora, een van de eersten, werd 14 jaar geleden gebouwd en is nog steeds de grootste van deze kolonie, omgeven door een betonnen muur met daarbovenop harmonicadraad. Toen de eerste reactie slecht was, had de regering meer dan 30 Pandit-families uit Budgam, die niet uit Kasjmir waren gemigreerd, verhuisd om vertrouwen te wekken.

De andere dergelijke omheinde kolonies bevinden zich in Vessu in Qazigund , Haal in Pulwama, Mattan in Anantnag, Veervan in Baramulla, Tulmulla in Ganderbal en Nutnusa in Kupwara. Er wordt gewerkt aan de bouw van nog zes Pandit-kolonies — Marhama in Bijbehara, Wandhama in Ganderbal, Fatehpora in Baramulla, Keegam in Shopian, Sumbal in Bandipora en Khullangam in Kupwara.

Misschien heeft niemand protesten gezien zoals die op vrijdag uitbraken, hoewel weinigen verbaasd zijn over de reactie van de regering die daarop volgde. Op vrijdagavond werden de poorten van de Sheikhpora-kolonie van buitenaf vergrendeld om de bewoners binnen te houden nadat ze hadden geprotesteerd tegen de dood van Bhat, niet afgeschrikt door de politie en traangasgranaten.

“We kregen te horen dat LG Sinha zou komen, maar hij stuurde zijn eerste secretaris en dat is niet genoeg”, zegt een van de bewoners. Hoofdsecretaris Nitishwar Kumar had een ontmoeting met de demonstranten nadat de Raj Bhavan had aangekondigd hun eisen te accepteren.

Lees ook |Vader van regeringsmedewerker doodgeschoten door militanten in Budgam, bezorgd over de veiligheid van pandits die in Kasjmir werken

Een bewoner, Sanjay, zegt dat het beveiligingspersoneel vrijdagochtend zelf eerst de poorten sloot. “We protesteerden omdat sommige ouders hun kinderen naar school moesten brengen. Toen hebben ze hem opengemaakt.” Tegen 13.00 uur was de menigte aangezwollen en vroegen ze te mogen marcheren tot Lal Chowk, het stadscentrum in Srinagar. Het beveiligingspersoneel stond hen echter niet toe.

Veel van de demonstranten zeggen dat de lokale bevolking die buiten de kolonie woonde hen water en ondersteuning had gegeven terwijl ze op de weg onder de zon zaten.

Tieners Saksham en Kartik, die aan de rand van de tent hangen en de demonstranten vasthouden, zeggen dat ze zaterdag vrijwillig school hebben gemist. De twee voegen eraan toe dat ze zich over het algemeen niet onveilig voelen in Kasjmir en ook niet graag wilden vertrekken, zoals sommige volwassenen wilden.

Door de moord op Rahul voelen de meesten van hen zich echter kwetsbaar. “Hij was een vriend van ons allemaal. Hij was beleefd, ging aan het werk, zorgde voor zijn gezin. Hij zou niemand in de weg staan', zegt Sheila.

Een bewoner zegt dat ze zich opgesloten voelden, zonder vrijheid om vrij te bewegen, of zonder angst. “Soms lijkt er geen doel voor deze omheinde kolonies. Elke dag moeten we verhuizen voor werk, zonder enige beveiliging. Onze kinderen moeten naar school. We zijn misschien 's nachts veilig, maar overdag zijn we kwetsbaar.”

Kolonies zoals Sheikhpora werden exclusief gebouwd voor migrerende pandits die teruggingen naar de vallei, om te leven in "transit" vóór hun re-integratie in de samenleving. (Expressfoto door Shuaib Masoodi)

Een onderwijzer die in de kolonie woont, vertelt over eerder vermoorde collega Pandit-leraren en voegt eraan toe: “Elke moord is een tegenslag. Als ik nu naar school ga, maken mijn leerlingen zich zorgen om mij. En als ik een minuutje voor mezelf heb, betrap ik mezelf erop dat ik naar de poort kijk om te zien wie er binnenkomt.”

Hij voegt eraan toe dat ondanks jaren van dienst en gewend raken aan het leven in gesloten kolonies op een plek waar mensen bezitten huizen met meerdere verdiepingen, “men kan niet in constante angst leven”.

Een bewoner zegt dat de beschikbaarheid van veiligere accommodatiefaciliteiten de druk heeft verlicht, maar de levensomstandigheden blijven slecht. Bij de meeste woningen komt het pleisterwerk van vochtige muren. “Er zijn nog steeds veel gevallen van gezinnen die opeengepakt zijn in een enkele flat. Ons leven draait om een ​​paar honderd meter. Is dit wat je leven noemt? Het kan niet ellendiger worden dan dit.”

Pandits die niet uit de vallei waren gemigreerd en naar Sheikhpora waren overgebracht, zeggen dat hun leven er alleen maar erger op is geworden. “We worden niet eens gelijk behandeld met anderen die van buitenaf kwamen,” zegt een van hen. “We zijn hier als tweederangsburgers.”